Cifra săptămânii: 81 de întreprinderi din zonele rurale vor primi finanțare de la UE

PE SCURT

Uniunea Europeană va oferi suport pentru 81 de întreprinderi din zonele rurale ale Republicii Moldova. Suma granturilor constituie 11,02 mln lei, ceea ce va favoriza investiții în economie de circa 15,34 mln lei.

PE LUNG

În cadrul ședinței Comitetului de supraveghere al Programului-pilot „Femei în Afaceri”, care s-a desfășurat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, au fost examinate și aprobate 81 de proiecte investiționale din cele 151 care s-au înregistrat în concurs. Acestea fac parte din cel de-al treilea Apel de proiecte investiționale finanțate de Uniunea Europeană.

Domeniile de activitate ale companiilor sunt diverse:

51% din întreprinderi se vor ocupa cu prestarea serviciilor

39% din companii activează în domeniul industrial

10% din întreprinderi sunt din domeniul agriculturii și zootehnie

De asemenea, susținere financiară vor primi și antreprenorii ai căror proiecte investiționale sunt inovative, bazate pe fabricarea mixturilor de făină fără gluten, prelucrarea ceaiurilor și condimentelor naturale, confecționarea pălăriilor, servicii de organizare a traseelor turistice, fabricarea articolelor vestimentare pictate manual.

Programul „Femei în Afaceri” are un impact important pentru societatea noastră, pe de o parte ne oferă posibilitatea să convingem și să încurajăm femeile să-și deschidă o afacere proprie, iar pe de altă parte demonstrăm efectul multiplicator atât economic, cât și social în zonele rurale. Îmi doresc ca tot mai multe femei să-și întemeieze afaceri prospere, durabile, care vor contribui la creșterea economică și la crearea locurilor de muncă în zonele rurale. Pe lângă locurile de muncă noi creare, populația din zonele rurale va avea acces la servicii și produse noi, calitative și inovative”, a declarat Iulia Costin, Secretar General de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Companiile care urmează să primească suport din partea Uniunii Europene vor contribui la crearea a 300 locuri noi de muncă.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.