Chișinăul îşi exprimă sentimentele de solidaritate cu poporul georgian

Comemorând tragicele evenimente din Georgia, care s-au produs în 2008, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene îşi exprimă sentimentele de solidaritate cu poporul georgian, reiterând,  totodată sprijinul său ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei.

Agresiunea militară contra Georgiei din 2008 a însemnat o încălcare gravă a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, în particular, prin amestec brutal în treburile interne ale altui stat, recurgerea la forţă în relaţiile dintre țări şi încălcarea grosolană a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a unui stat membru al ONU.

În urma intervenției militare împotriva poporului georgian, Georgia a pierdut mai multe vieţi omeneşti şi a avut de suferit pagube materiale şi teritoriale semnificative.

Potrivit unui comunicat al Diplomației de la Chișinău, Republica Moldova permanent a condamnat ingerința oricărui stat în treburile interne al altei țări prin orice forme, optând pentru relații egale de parteneriat, cu respectarea independenței, suveranității și integrității teritoriale, reieșind din dreptul internațional și prevederile Cartei ONU.

Drept exemplu, al acestei politici servește și Rezoluția Adunării Generale ONU privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, votată de statele membre ale Organizației Națiunilor Unite la 22 iunie 2018, la propunerea Republicii Moldova.

Precizăm că astăzi se împlinesc 10 ani de la război ruso-georgian de cinci zile din august 2008, de care Rusia și Georgia se acuză reciproc că l-ar fi provocat. Atunci, armata rusă a intervenit în Georgia pentru a susţine mica Osetie de Sud, regiune separatistă prorusă unde Tbilisi lansase o operaţiune militară.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.