Connect with us
"
"

Politică

Chișinăul condamnă deciziile Tiraspolului care tensionează situația în Zona de Securitate

Publicat

pe

PE SCURT

Agenda ședinței din 4 iulie a Comisiei Unificate de Control a fost dominată de un șir de dispute. Delegația Republicii Moldova s-a arătat nemulțumită de faptul că transnistrenii încearcă să instituie o „frontieră” în Zona de Securitate.

Mai mult, ei ignoră demersurile delegației Republicii Moldova de înlăturare a încălcărilor și de readucere a situației la normalitate, cu asigurarea dreptului cetățenilor la libera circulație.

PE LUNG

„Poziția delegației noastre este reflectată într-o declarație, în care, cu argumente bazate pe documentele operațiunii de pacificare, se respinge existența „frontierei” sau „grănicerilor” în Zona de Securitate. Chișinăul condamnă încercările Tiraspolului de a cataloga cetățenii Republicii Moldova drept „străini” în propria țară și de a le impune anumite puncte de control prin care să circule”, susțin membrii Comisiei.

Potrivit lor, în cel mai scurt timp vor fi organizate consultări cu conducerea statului și partenerii externi, în cadrul cărora se va decide dacă este nevoie de aplicarea unor sancțiuni față de persoanele implicate în tensionarea situației în Zona de Securitate.

De asemenea, în cadrul ședinței s-a discutat despre situația cu totul ieșită din comun creată în grupul de lucru moderat de reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova pe problema posturilor. Astfel, deja de peste 5 luni șefii militari superiori sfidează solicitarea Comisiei și tergiversează prezentarea unor materiale relevante din arhiva Comandamentului Militar Întrunit. În speță, delegația Tiraspolului insistă asupra includerii în procedura de examinare a unei adresări care se referă la un alt subiect, iar delegația Federației Ruse s-a cramponat de procedeele de traducere a unor anexe la declarația prezentată și acceptată încă în anul 2016 de către Comisie.

Mai mult, Misiunea OSCE a propus și unele soluții de compromis care să permită deblocarea situației și demararea discuțiilor pe problema postului „Zagornoe-Copanca”, însă membrii din partea regiunii transnistrene nu au acceptat cele propuse de către moderatori.

Nu au fost înregistrate progrese nici pe cazul instituirii abuzive la data de 1 mai a unui nou post de grăniceri transnistreni în proximitatea localității Pohrebea, nefiind atins un consens pentru deplasarea la fața locului a observatorilor militari care să fixeze încălcarea deciziei Comisiei din 16 februarie 2012. Angajamentele asumate de către conducătorul delegației Federației Ruse la ședința precedentă de a identifica și propune unele soluții de compromis, nu s-au materializat.

Au fost operate unele modificări în componența delegației Ucrainei. Astfel, Secretarul I al Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova Torcaenco Artiom a fost aprobat în calitate de reprezentant al Ucrainei în Comisia Unificată de Control.

Pe durata ședinței a fost aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 26 iunie  – 2 iulie curent. În cadrul examinării acestui raport delegația Republicii Moldova, constatând insuficiența datelor la compartimentul stocării/distrugerii munițiilor și substanțelor explozive depistate în Zona de Securitate, a propus să se pună în sarcina șefilor militari superiori elaborarea unor proceduri de control la acest capitol.

Politică

Oficialii din R.Moldova vor putea merge în regiunea transnistreană fără a notifica în scris Tiraspolul

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Oficialii din Republica Moldova vor putea, începând cu data de 16 septembrie, să efectueze vizite private și să tranziteze regiunea transnistreană fără un acord în scris din partea administrației de la Tiraspol.

Anunțul a fost făcut astăzi la ședința Guvernului de vicepremierul pentru Reintegrare, Vasili Șova. În cazul deplasărilor de serviciu, procedura de notificare și de coordonare pe linia reprezentanților politici se menține.

PE LUNG

Vasili Șova a menționat că reprezentantul politic de la Tiraspol a confirmat faptul că începând cu data de 16 septembrie se anulează mecanismul de notificare scrisă prealabilă în privința deplasărilor private ale persoanelor cu funcții de demnitate publică/ funcții publice de conducere din Republica Moldova care intenționează să circule în/ prin localitățile din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și orașul Bender.

Aceasta s-a convenit în cadrul ședinței de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului din 12 septembrie, cu participarea exponenților formatului de negocieri „5+2”.

Citește mai departe

Politică

Un fost premier a încercat să scoată din țară 50 de mii de euro. Ce s-a întâmplat la vamă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul premier Iurie Leancă a încercat sa scoată din țară 50 de mii de euro, dar a fost întors din drum de oamenii legii pentru ca nu avea toate actele în regulă. Fostul prim-ministru a confirmat această informație pentru PRO TV, menționând că banii sunt trecuți în declarația sa de avere.

Cotidianul.md a scris sâmbătă că la 1 august, în jurul orei 1:10 minute, Leancă a încercat să treacă frontiera de stat prin punctul vamal Sculeni, pe pista diplomatică, cu un automobil la volanul căruia se afla chiar el, cu 50.000 de euro.

PE LUNG

Aceeași sursă mai scria că la vamă Leancă a declarat că deține 50.000 de euro și a prezentat ordinul de eliberare a numerarului pe numele său. Ex-premierului i s-a solicitat să prezinte acte suplimentare care i-ar permite să scoată acești bani din țară. Întrucât nu a putut să le prezinte, acesta a făcut cale întoarsă de la vamă.

Ulterior, el a confirmat informația pentru PRO TV. „Am fost la banca mea, am scos din contul meu bani. Am anunțat banca că urmează să scot acești bani în România, pentru că am nevoie de acești bani acolo. Bani, de altfel, declarați în toate declarațiile de venit, de când sunt funcționar public. Știind că dacă suma este mai mare de 10 mii, am solicitat responsabilului vamal să vină să-mi prezinte declarația pe care s-o completez. Responsabilul vamal a spus că mai este nevoie de autorizare”, a declarat el pentru ProTV.

Cât privește deținerea pașaportului diplomatic, Iurie Leancă a declarat că este o situație legală.

„Ca ministru de Externe, ca cel care deține gradul de ambasador extraordinar și plenipotențiar, dețin pe viață, conform legii în vigoare și cutumelor internaționale. Nu am auzit deocamdată cineva să modifice această lege”, a precizat el.

Legislația în vigoare stipulează că persoanele fizice au dreptul să scoată din Republica Moldova sume bănești în numerar valoarea cărora nu depășește 10.000 de euro.

Acum două săptămâni Comisia parlamentară de anchetă privind ifrauda bancară a decis să înainteze Procuraturii Generale primul demers privind deschiderea unui dosar penal pe numele mai multor persoane cu funcții de demnitate publică, inclusiv pe numele fostului prim-ministru, Iurie Leancă.

Iurie Leancă a fost prim-ministru al Republicii Moldova din 30 mai 2013 până în 10 decembrie 2014, în exercițiu până în februarie 2015.

Citește mai departe

Politică

Ilan Șor a plecat ilegal din țară. Procurorii au ridicat înregistrări video și au audiat mai multe persoane

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Procuratura Chişinău efectuează o serie de acţiuni de urmărire penală în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14 – 17 iunie, a frontierei de stat de către deputatul Ilan Șor, acuzat într-un dosar de escrocherie şi spălare de bani.

Procurorii au audiat, în cursul zilelor de ieri şi azi, persoane responsabile de verificarea şi supravegherea punctelor de acces pe teritoriul Aeroportului Internaţional Chişinău, au ridicat şi examinat înregistrările video de pe teritoriul aerodromului, precum şi alte acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii.

PE LUNG

Potrivit materialelor, în lipsa unui acord al Curţii de Apel Cahul, instanţă care judecă cauza penală în privinţa acestuia şi în cadrul căreia faţă de inculpat a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi ţara, deputatul a traversat, în mod ilegal, frontiera de stat, eludând controlul vamal şi cel de frontieră, părăsind teritoriul Republicii Moldova.

Acţiunile procesuale continuă, iar procuratura va informa, periodic, despre evoluţia acestora.

Pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, norma penală prevede amendă sau până la 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, sau închisoare de până la 2 ani.

Precizăm că ultima apariție publică a lui Ilan Șor a fost la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Ulterior, președintele Igor Dodon a menționat că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, şi preşedintele Partidului Şor, Ilan Şor, au părăsit Republica Moldova prin regiunea transnistreană.

Președintele Igor Dodon a mai spus că la Aeroportul Internațional Chișinău erau două ieșiri separate prin care atât fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc, cât și deputatul Ilan Șor erau duși cu mașinile, fără controlul de rigoare, la scările avionului, atunci când plecau peste hotare. „Ei treceau cu mașinile direct la avion”, a menționat Igor Dodon.

Citiți și: Imobilele de lux din Chișinău ale lui Ilan Șor, din nou revândute.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură5 minute în urmă

Actorul din Chișinău care s-a filmat în 58 de filme și seriale de la Hollywood

PE SCURT Mulți nu îi cunosc numele, dar cu siguranță l-au văzut în filmele și serialele americane. Este adevărat în...

Cultură2 ore în urmă

2 cărți mai mult sau mai puțin fericite

Mă fascinează inteligența emoțională. Ador oamenii empatici. Scriu cu drag despre emoție ca parte inerentă a dezvoltării Sinelui. Dar tot...

Lifestyle3 ore în urmă

Cine sunt milenialii și cât costă fericirea lor

PE SCURT Milenialii sau reprezentanții generației Y, așa cum li se mai spune, sunt cei născuți între anii 1981 și...

Economie21 de ore în urmă

Cât costă chiria în 4 orașe mari din Republica Moldova

PE SCURT Prețul chiriilor în Republica Moldova diferă în funcție de orașe și locuințe. Un lucru este clar – în...

Divertisment23 de ore în urmă

Cea mai feerică petrecere de Crăciun se dă la Castel Mimi. Vino să asculți orchestra lui Cristofor Aldea-Teodorovici

„A fost odată la Castel” este genericul unui șir de evenimente care se vor desfășura la Castel Mimi în perioada...

Social24 de ore în urmă

Un test internațional spune că avem elevi slabi. Unde greșim

PE SCURT 43 la sută dintre elevii de 15 ani din Republica Moldova nu înțeleg ce citesc și nu ating...

CulturăO zi în urmă

Zece scriitoare premiate internațional recomandă cărțile preferate în 2019

PE SCURT De la povești și romane de dragoste la memorii și romane inovatoare. Scriitori și scriitoare câștigători și candidați...

Advertisement

Politică

Justiție3 zile în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

Politică4 zile în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

CulturăO săptămână în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

PoliticăO săptămână în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică2 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Politică2 săptămâni în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică3 săptămâni în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031