Chisinau: Pensionari imbranciti in fata Guvernului

Moldova.ORG – Au fost deposedaţi de pancarte şi megafon, îmbrânciţi şi înjuraţi de poliţie chiar în faţa sediului Guvernului pensionarii care au venit marţi, 13 mai 2008, să ceară pensii mai mari şi preţuri mai mici la produse, medicamente şi servicii comunale. Acţiunea de protest, a avut loc la iniţiativa Organizaţiei pentru apărarea drepturilor cetăţenilor „Salvgardare”.

Ajunsă în faţa sediului Guvernului, preşedinta organizaţiei Maia Laguta a povestit că, în drum spre locul protestului, maşina în care se deplasa a fost oprită de poliţie. „Şoferul maşinii în care se afla aparatajul şi pancartele a fost „invitat” să parcheze în spatele Guvernului. Acuma nu-i nici maşina şi nici şoferul. Nici măcar la telefon nu răspunde, nu ştiu unde este”, a declarat Maia Laguta. Şeful serviciului ordine publică din cadrul Comisariatului General de Poliţie (CGP), Iurie Crâjanovschi a reacţionat iniţial în formulă tradiţională: „la moment nu pot să comentez nimic”, după care a mai adăugat: „noi nu am confiscat nimic, doamna Laguta vă duce în eroare”.

În dimineaţa zilei de astăzi, zeci de pensionari au ieşit în stradă la iniţiativa Organizaţiei pentru apărarea drepturilor cetăţenilor „Salvgardare”. Ajunşi la culmea disperării, bătrânii au pichetat sediul Guvernului ore în şir, dorind, astfel, să atenţioneze guvernarea că nu mai au forţe să trăiască în sărăcie. „Am venit să-mi apăr drepturile mele de om!”, a strigat la un moment o pensionară pe nume Sofia Sârgi. „Am o pensie de 700 de lei, şi asta după ce am lucrat 45 de ani. Locuiesc într-un apartament cu două odăi. Nu mai am putere să plătesc serviciile comunale. Dar pe ce bani să cumpăr de mâncare?”, se întreba neputincioasă Sofia Sârghi. Bătrânii veniţi în faţa sediului Guvernului s-au plâns de sărăcie, pensii mizere, preţuri mari la produsele alimentare şi servicii comunale.

Protestatarii au cerut să fie audiaţi de prim-ministrul Zinaida Greceanâi, care s-a lăsat aşteptată ore în şir. La un moment dat, pensionarii au decis să ia cu asalt sediul Guvernului. Intenţia lor a eşuat, însă, pentru că la intrare mai mulţi poliţişti le-au îngrădit accesul în clădire. Patru delegaţi din mulţime au fost lăsaţi, totuşi, să intre şi li s-a promis că vor fi invitaţi la întâlnire cu primul ministru. După jumătate de oră de aşteptări pe holul Guvernului, oamenii au renunţat să mai aştepte. Într-un final la ei a coborât viceministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Iuri Bucinschi. Acesta a plecat, însă, aşa cum a venit. Oamenii au refuzat să vorbească cu el şi i-au spus că nu ţine de competenţa lui să le rezolve asemenea probleme. După ce l-au alungat pe viceministru, bătrânii au decis să blocheze circulaţia pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Dar nici această iniţiativă nu le-a reuşit. În câteva minute, în Piaţa Marii Adunări Naţionale erau mai mulţi poliţişti decât protestatari. Bătrânii au fost puternic îmbrânciţi de poliţie, care a mai utilizat şi un vocabular umilitor: „stai măi pe loc unde te duci? Treci înapoi ţi-am spus!”. Aşa au vorbit apărătorii ordinii publice cu pensionarii. „La ce au venit: să ne apere de sărăcie, ori să ne omoare?”, se întrebau bătrânii cărora, din neputinţă, le-a eşuat protestul. Oamenii au început să strige „Ruşine!”, dar sloganurile lor au răsunat în van. Poliţia „şi-a făcut datoria cu cinste”. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.