Chiril Gaburici: Investițiile în ZEL Bălți în creștere cu 24%. Salariul mediu pentru zona respectivă a fost de peste 10 mii lei

Investițiile în ZEL Bălți sunt în creștere cu 24%. Au fost create peste 8 mii de locuri de muncă. Salariul mediu pentru zona respectivă a fost de peste 10 mii lei. Aceasta se datorează politicii eficiente de atragere a investițiilor și facilităților oferite de zonele economice libere”.

Afirmația a fost făcută astăzi de Chiril Gaburici, referitor la raportul de activitate și indicatorii de performanță a Zonei Economice Libere Bălți, pentru nouă luni ale anului 2018.

Principalii indicatori ai Zonei Economice Libere Bălți, în ianuarie-septembrie 2018, au înregistrat o creștere semnificativă, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Volumul investițiilor atrase, în perioada de referință, a crescut cu 23,8%, înregistrând o creștere de la circa 142 milioane dolari la circa 175 milioane dolari. Totodată, volumul taxelor achitate la Bugetul de Stat a constituit 716 mii lei.

Totodată, numărul de angajați ai rezidenților a însumat 8176 de persoane, față de 5490 de persoane înregistrați în 2017, ceea ce reprezintă o creștere cu 48,9%. De asemenea, în primele nouă luni ale anului 2018, a crescut volumul vânzărilor. Valoarea lor însumând cifra de circa 4 milioane lei, față de 1 milion 610 mii lei, în perioada similară a anului 2017, ceea ce reprezintă o creștere de 148% a vânzărilor.

Printre cele mai relevante activități ale ZEL Bălți poate fi specificată deschiderea la 3 septembrie curent a Colegiului de Inginerie din Strășeni. Aceasta fiind prima instituție de învățământ dual din Republica Moldova, urmând modelul german. Sistemul dual oferă posibilitatea absolvenților de liceu să îmbine pregătirea teoretico-ştiinţifică cu cea practică, aceasta fiind o alternativă atractivă studiilor universitare.

De asemenea, compania germană Draexlmaier, la 15 octombrie 2018 a dat startul celei de a patra fabrici de producție la Cahul. La moment, aici activează peste 200 de angajați, numărul cărora va crește până la 1500, până la finele anului 2019. Totodată, în vara acestui an, Compania „Coroplast” (Germania), a demarat construcția unei fabrici în orașul Căușeni, care va crea alte 600 locuri de muncă, la cele 300 deja existente. Valoarea proiectului investițional este estimat la circa 20 de milioane USD.

Un alt pas important în vederea atragerii investițiilor, a fost înregistrarea Companiei „Fritzmeier Cahul”, o filială a investitorului german „Fritzmeier Group”.

Datorită suportului oferit de ZEL Bălți, compania „Fritzmeier Cahul”, a rezolvat toată partea logistică, privind înregistrarea și lansarea unei afaceri, într-un termen restrâns și operativ. La moment, „Fritzmeier Cahul” este în proces de instruire a angajaților, în România, și pregătește partea tehnică pentru ca la începutului anului viitor să înceapă implementarea proiectului său investițional. În procesul de producție vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii, utilaje și echipamente computerizate, roboți, care vor constitui cele mai performante echipamente din țara noastră, a specificat administrator principal ZEL Bălți.

În ianuarie-iunie 2018 volumul investițiilor a crescut cu 7,4% faţă de aceeași perioadă a anului precedent, însumând circa 6,8 miliarde lei. Investițiile publice au constituit principalul factor care a determinat creșterea investițiilor în semestrul I, 2018. Acestea au însumat 715,8 milioane lei și au crescut în medie cu 51,3%.

Investițiile private, care alcătuiesc circa 70% din totalul investițiilor, de asemenea au fost în creștere. Acestea au însumat 4,7 miliarde lei și au crescut cu 2,9%. Volumul creditelor noi acordate în economie, în ianuarie-august curent, a înregistrat o majorare de circa 11,6% și circa 10% din mijloacele financiare investite, care au fost acoperite din contul creditelor interne.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.