Cenuşa vulcanică face praf şi pulbere transportul aerian european

De Laurentiu Diaconu-Colintineanu

Autorităţile române au decis ca traficul aerian din România să fie menţinut închis până luni, la ora 12.00. În unele ţări, restricţiile vor dura până luni

Măsuri decise astăzi, duminică, de autorităţi

Premierul Emil Boc a declarat, duminică, la Guvern că "populaţia nu este în niciun fel în pericol, deci nu are de ce să se teamă. Sperăm ca până mâine la ora 12 să putem să redeschidem câteva curse aeriene. Vom decide acest lucru la întâlnirea comandamentul de urgenţă de mâine de la ora 09.00".

Comitetul guvernamental pentru situaţii de urgenţă a decis ca traficul aerian să fie menţinut închis pe întreg teritoriul României până luni la ora 12.00. Restricţia nu se aplică aeronavelor care survolează ţara la o altitudine de peste 8.000 metri, spune Emil Boc.

Polonia şi-a redeschis spaţiul aerian

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Navigaţie Aeriană, Grzegorz Hlebowicz, a declarat că norul de cenuşă vulcanică îşi reduce altitudinea în timpul deplasării, iar cerul devine curat la altitudini mai mari. Prin urmare, s-a decis deschiderea spaţiul aerian polonez pentru survol, adică pentru avioanele care zboară mai sus de 6.000 de metri, începând de la ora locală 4.00, informează agenţiile de presă.

Lufthansa şi KLM au trimis avioane în norul de cenuşă

Lufthansa şi KLM au anunţat că au trimis câte un avion să zboare prin norul de cenuşă vulcanică, iar aeronavele nu a avut de suferit, relatează presa cehă, citată de Realitatea TV. Teste celor două companii au avut loc fără pasageri, iar primele inspecţii au arătat că nu s-au produs avarii.

KLM preconizează repatrierea a şapte avioane, staţionate la Düsseldorf, şi speră că va putea relua în scurt timp zborurile în regim normal. Din cauza închiderii a numeroase spaţii aeriene europene, companiile de zbor au fost obligate să suspende cursele începând de joi. Pagubele sunt estimate la 200 de milioane de dolari pe zi.

Companiile de rent-a-car, suprasolicitate în Germania

Televiziunea publică din Germania, ARD, anunţa aseară că pasagerii curselor aeriene anulate au luat cu asalt companiile rent a car din întreaga ţară. Astfel, în marile oraşe, germanii care cumpăraseră bilete pentru curse interne, au apelat masiv la serviciil companiilor care închiriază maşini. Cei mai mari "jucători" din această branşă au înregistrat, ieri, o creştere spectaculoasă a cererilor pentru maşini.

Mulţi dintre clienţii care au avut norocul să mai găsească maşini încă neînchiriate la firmele de profil, locuiesc în statele vecine cu Germania, precum Olanda, Belgia sau Luxemburg, astfel că vor avea de condus sute de kilometri până acasă.

Autocarele, din nou la modă

Nu doar companiile rent-a-car au de câştigat de pe urma norului de cenuşă vulcanică. Companiile de transport cu autocarul, precum Eurolines sau Touring, au anunţat de asemenea înmulţirea subită şi masivă a vânzării de bilete pentru curse interne, în Germania.

În România, oamenii care îşi programaseră plecări cu avionul au fost nevoiţi să apeleze la trenuri. Cele mai solicitate destinaţii internaţionale sunt Italia, Spania, Austria, Franţa şi Germania. CFR a suplimentat deja numărul vagoanelor pentru trenurile care circulă pe rutele externe, dar şi în ţară. De asemenea, firmele de transport din România suplimentează numărul curselor către Europa. Este vorba, în cele mai multe cazuri, de români care muncesc peste hotare.

Măsuri luate ieri de autorităţile din întreaga lume

Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă, în urma şedinţei Comitetului pentru situaţii de urgenţă de la Palatul Victoria, că "astăzi, la ora 21.00, norul vulcanic va acoperi întreg teritoriul României, la altitudini între 6.000 şi 10.000 de metri. Până mâine la ora 21.00 nu există niciun fel de risc de depuneri la sol a cenuşei vulcanice. Nu se reţin recomandări speciale pentru populaţie, nu există niciun fel de risc din privinţa vieţii de zi cu zi a populaţiei".

Primul ministru român a mai anunţat de asemenea închiderea totală a traficului aerian românesc, începând de sâmbătă de la ora 18,00 până cel mai devreme duminică, la ora 12.00.

Experţii de la Eurocontrol, preconizează că norul de cenuşă vulcanică va acoperi sâmbătă o şi mai mare parte din Europa decât ieri. Serviciul German de Meteorologie anunţă la rândul său că nu ar fi exclusă prelungirea interidicţiilor aeriene şi duminică, pe durata întregii zile.

Toate aeroporturile germane, închise

În Germania, toate cele 16 aeroporturi internaţionale şi regionale rămân închise până duminică la ora 2. Decizia a fost luată de autoritatea germană pentru siguranţa aeriană. Nu este exclus ca interdicţiile actuale să rămână în vigoare inclusiv duminică. "Situaţia nu arată deloc bine în acest moment", a declarat un purtător de cuvânt al Autorităţii pentru siguranţa aeriană din Germania.

Revenirea la normal va dura zile întregi

Chiar şi în situaţia în care zborurile de pe marile aeroporturi europene vor fi reluate, normalizarea traficului aerian va dura mai multe zile. Aproape nici o aeronavă nu se află în acest moment în locul în care ar trebui să se afle.

Ministrul german al Transporturilor, Peter Ramsauer a declarat că urmările unei greve precum cea de la Lufthansa de acum câteva săptămâni s-au resimţit timp de câteva zile după încheierea acesteia. "În acest moment ne confruntăm însă cu o problemă incomparabil mai mare, care afectează toate companiile aeriene", a spus ministrul Ramsauer într-un interviu acordat ziarului "Passauer Neuen Presse".

Marea Britanie prelungeşte interdicţiile

Cel puţin până duminică la ora 2 AM, spaţiul aerian britanic va rămâne închis. Acelaşi lucru îl va face şi Elveţia. Aici spaţiul aerian rămâne blocat doar până sâmbătă la ora 20. Alte ţări afectate de norul de cenuşă vulcanică sunt Italia, care în această dimineaţă a interzis zborurile pe aeroporturile sale, dar şi Franţa şi Austria al căror spaţiu aerian rămâne închis până la ora 14, respectiv ora 20.

Suedia şi Norvegia ridică parţial intedicţiile

Situaţia reintră oarecum în normal în Suedia şi Norvegia, care au anunţat reluarea parţială a zborurilor în partea de nord a celor două ţări. Concentraţia de cenuşă vulcanică s-a diminuat, informează autorităţile din aceste două state.

O purtătoare de cuvânt a Institutului de Meteorologie din capitala islandeză Reykjavik a declarat sâmbătă că deocamdată nu se poate vorbi despre încetarea activităţii vulcanice sau despre modificarea direcţiei vântului.

Potrivit Eurocontrol, 60% din zboruri au fost anulate la nivel european, iar pierderile financiare sunt imense.

Haos la Frankfurt după anunţul că aeroportul se închide

Pe paturile de campanie scoase din depozitele uriaşului aeroport din Frankfurt nu apucă să se aştearnă praful. Ultima oară s-a recurs la ele înaintea Crăciunului, dar atunci zborurile fuseseră anulate din cauza viscolului şi zăpezii. Acum, pricina anulării celor aproximativ 1400 de decolări şi aterizări, câte se înregistrează într-o zi la Frankfurt este erupţia vulcanului din sudul Islandei, care a propulsat în atmosferă un uriaş nor de cenuşă.

"Nimic nu mai funcţionează", a spus o pasageră. Un şofer de taxi a continuat: "Dacă nimeni nu aterizează nici noi nu avem de transportat pe cineva. Oamenii circulă cu maşini închiriate sau cu autobuze şi trenuri".

În terminalul 2 sunt instalate sute de paturi de campanie. Agenţii de pază au grijă ca pasagerii să nu rămână fără bagaje în timpul somnului. Un domn mai în vârstă care s-a ridicat ţeapăn de pe patul de campanie după câteva ore de somn chinuit a afirmat: "Vă închipuiţi cum am dormit aici. Voiam să zburăm spre Stockholm dar acum trebuie să călătorim cu trenul. A zbura nu mai constituie o alternativă acum."

Totuşi în aeroportul Frankfurt pe Main, nou-ivita situaţie nu întristează chiar pe toată lumea. În faţa cafenelelor şi restaurantelor s-au format deja cozi importante. Gestionarul unei cafenele a spus cu satisfacţie: "Sigur, asta înseamnă pentru noi o nesperată afacere. Oamenii sunt aici captivi pe aeroport şi, bineînţeles că undeva trebuie să mănânce şi să bea. Încasările noastre vor creşte spectaculos."

Autorităţile aeroportuare îi informează pe pasageri din oră în oră, cu privire la evoluţia situaţiei, în strânsă cooperare cu autoritatea aeronautică germană şi cu institutul federal de meteorologie. Un purtător de cuvânt al aeroportului a subliniat că nimeni nu poate şti când vor fi reluate zborurile, aceasta depinzând de evoluţia vremii şi de erupţia din apropierea cercului Polar de Nord.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare