Connect with us
"
"

Politică

Cei șase poliţiştii, care au fost demiși după ce și-au anunțat susținerea pentru Guvernul Sandu, au fost restabiliți în funcție

Publicat

pe

PE SCURT

Cei şase poliţişti ai Direcţiei nr.6 a Inspectoratului Naţional de Investigaţii, care au fost demiși după ce și-au anunțat susținerea pentru Guvernul Maia Sandu, au fost restabiliți astăzi în funcție.

PE LUNG

Potrivit unui comunicat al Poliției Naționale, polițiștii au fost restabiliți prin ordinul șefului-interimar al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Balan, la cererea prealabilă a acestora.

Aceștia u solicitat anularea ordinului șefului IGP din 12 iunie, prin care au fost sancționați disciplinar cu concedierea din funcția publică cu statut special.

Reamintim că șase angajațiai INI au fost suspendați din funcție pe 12 iunie. Atunci la fața locului, au venit mai mulți mascați. Unul din cei șase angajați a fost îmbrâncit afară din clădire, iar altul a ieșit pe geam. La fața locului a venit și Andrei Năstase, ministrul de Interne, dar nu a fost lăsat să intre în sediul clădirii.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Politică

Sinteză/ Ion Chicu spune de ce plouă și de când Igor Dodon dă indicații Guvernului

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Elevii din ciclurile primare și gimnaziale vor fi alimentați gratuit la școală, prețurile la carburanți vor fi din nou plafonate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică, bugetul de stat nu înregistrează deficit, iar restanţele salariale în unele domenii de activitate este cauzat de neglijenţa din interiorul instituţiilor. Declaraţiile acestea au fost făcute de premierul Ion Chicu după întâlnirea tradiţională de luni dimineaţa cu preşedintele Republicii Moldova şi cu preşedintele Parlamentului.

Totodată, premierul a făcut aluzii despre anumite demisii din cadrul Guvernului menționând că trebuie „de mai concediat, de mai sancționat, inclusiv miniștrii”. Ion Chicu a menționat și problema secetei. Acesta a glumit zicând că ploile din ultima săptămână pot fi considerate meritul Guvernului. 

Totuși, premierul a declarat că agricultorii nu vor primi compensații. În plus, șeful Executivului a explicat de ce nu au fost alocați bani pentru alegerile parlamentare noi din Hâncești și de ce șeful statului Igor Dodon dă indicații Guvernului.

PE LUNG

Alimentarea copiilor în școli

Elevii din ciclurile primare și gimnaziale vor fi alimentați gratuit la școală, a menționat Ion Chicu, El a precizat că Guvernul va veni în curând cu calculele respective, menționând între altele că inițiativa îi aparține lui Igor Dodon. Suma exactă și perioada de când va fi realizat acest proiect nu a fost anunțat. Oficialul a precizat că resursele financiare necesare vor fi alocate de Guvern, împreună cu autoritățile publice locale.

„Cunoaștem că mulți copii au rămas fără părinți sau sunt plecați, iar alimentarea este cum este. În afară de datoria sfântă ca să le asigurăm sănătatea, trebuie să avem grijă și de imunitate”, a declarat Ion Chicu.

Prețurile la carburanți, plafonate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică 

Prețurile carburanților vor fi din nou plafonate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică. Guvernul va finaliza săptămâna curentă proiectul de lege respectivi, a declarat  Ion Chicu, menționân că „actuala practică nu este bună”

„Săptămâna aceasta vom finaliza elaborarea proiectului de modificare a legii ca ANRE să plafoneze iarăși prețurile la carburanți. Cunoașteți că am instituit comisia de monitorizare a prețurilor. Am analizat efectele modificării legii când prețurile se stabilesc de sinestătător de operatori și credem că nu e o practică bună”, a spus premierul. 

Chicu a precizat că, în prezent, legislația prevede o rentabilitate de 10% pentru operatorii din domeniu, dar statul nu are nicio pârghie să afle costurile lor. „Și aici ei au o mare flexibilitate mai ales la majorări. Se mai întâmplă și diminuări, ca săptămâna trecută, dar vrem să fie totul întemeiat. De asta o să revenim la plafonarea de către ANRE a prețurilor la carburanți”, a declarat Chicu.

În 2016, prețurile plafon la benzină și motorină erau stabilite de ANRE o dată la două săptămâni. În vara anului 2018 au fost aprobate noi modificări potrivit cărora ANRE urma să stabilească prețurile plafon o dată la 3 luni, dar din martie 2019, ANRE nu mai participă la plafonarea prețurilor la carburanți.

Despre restanțele salariale 

„Bugetul de stat nu înregistrează deficit, iar restanţele salariale în unele domenii de activitate este cauzat de neglijenţa din interiorul instituţiilor. Nu este absolut nicio problemă cu finanțarea. Este problema de lipsa a ordinii, de eliminare a acelor disfuncțiuni pe care am raportat-o în momentul învestirii Guvernului”, a ținut să precizeze Ion Chicu.

Precizarea premierului survine după ce actorii de la mai multe teatre s-au plâns în luna ianuarie pe Facebook că nu și-au ridicat salariile pe luna decembrie. De asemenea, premierul a fost sesizat pe facebook că și unele cadre didactice au întârzieri salariale.

„Este clar că trebuie de restabilit disciplina în instituții. De mai concendiat, de mai sancționat, inclusiv miniștrii. De exemplu teatrele, care încă de vara trecută trebuiau să fie reorganizate în instituții publice. Nici până astăzi nu sunt reorganizate așa cum trebuie. De asemenea, unele universități trebuie să treacă la autofinanțare, pentru că încă din 2013 li se extinde termenul”, a adăugat oficialul.

„Chiar dacă subalternul greșește, fii bun și plătește”

Întrebat de presă cine din Guvern nu se descurcă, Ion Chicu a menționat că o evaluare a Cabinetului de Miniștri va fi făcută la 100 de zile de activitate a acestui Guvern.

„Eu am întrebări față de toți miniștrii. Față de mine au mulți întrebări. O să facem evaluarea respectivă, dar este lipsa de disciplină în anumite instituții. Nu neapărat ministrul e de vină, dar odată ce ți-ai asumat această răspundere, chiar dacă subalternul greșește fii bun și plătește”, a spus Ion Chicu.  

De ce nu au fost alocați bani pentru parlamentarelele noi de la Hâncești

Premierul Ion Chicu a fost întrebat despre inițiativa Ministerului Finanțelor de a folosi banii destinați alegerilor prezidențiale pentru organizarea scrutinului parlamentar din Hâncești. Acolo unde la 15 martie trebuie să aibă loc alegeri parlamentare noi. Asta după ce deputatul Alexandru Botnari (PDM), care a câștigat în circumscripția nr.38, a decis să renunțe la mandat de deputat 

„Când a anunțat fostul deputat Botnari că renunță la mandat? Am răspuns la întrebare?”, a întrebat retoric premierul Ion Chicu. 

Oficialul a explicat că Legea bugetului pentru anul 2020 a fost votată înainte ca Alexandru Botnari să anunțe că pleacă din Parlament și că trebuie de organizat alegeri parlamentare noi. „Dacă Doamne ferește cineva decide să fie organizate alegeri parlamentare în 2020? Bineînțeles că acești bani nu sunt prevăzuți în buget. Trebuie să vii cu rectificare. Așa și la Hâncești. Se va face această re-alocare, e un lucru tehnic care se întâmplă tot timpul”, a spus Ion Chicu.

De notat că, ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuță într-o scrisoare CEC, a propus ca din cele 167 milioane de lei prevăzute în buget pentru alegeri prezidențiale 4,2 milioane de lei să fie alocate în scopul acoperirii cheltuielilor necesare organizării și desfășurării alegerilor parlamentare noi din 15 martie. 

De când Igor Dodon dă indicații Guvernului și premierului?

După ce președintele Igor Dodon a utilizat în cadrul declarațiilor anterior mai multe ori expresii de genul„ am pus în sarcină” sau „am dat indicații Guvernului”, jurnaliștii l-au întrebat pe Ion Chicu de când șeful statului dă indicații Guvernului și premierului.

„L-ați întrebat pe dl președinte?”, a fost reacția lui Ion Chicu. „Noi avem cadrul constituțional, totul este conform legislației. Suntem bucuroși că avem acesta conlucrare și coordonăm activitățile, că altfel nu e posibil”, a menționat oficialul.

Totodată, el a adăugat că „indicații prim-ministrului poate sa dea fiecare cetățean al RM“.

Despre secetă

„Este problema secetei, bineînțeles. Văd că în ultima săptămână mai plouă. Ne-au rugat de ploaie, puteți considera că e meritul Guvernului. Dar dacă serios, într-adevăr situația este cum este. În deplasarea de la sudul țării am văzut că acolo este foarte uscat. Specialiștii ne-au spus că 40 de centimetri din stratul de sol este absolut uscat”, a relatat Ion Chicu.

Șeful Guvernului a mai spus că în prezent nu se discută despre eventuale compensații pentru agricultori în caz de secetă.

El a venit cu o recomandare pentru agricultori: să-și asigure terenurile. „În caz de situații excepționale, statul acordă compensări. Cazul nu s-a întâmplat. Sperăm că totul va fi bine. În primul rând agricultorii nu trebuie să uite că este instrumentul asigurărilor. Doi. Trebuie să revenim la programul de reabilitarea a irigării, pentru că schimbările climaterice încep să-și arate consecințele”, a mai spus Chicu.

Citește mai departe

Justiție

Tot ce trebuie să știi despre concursul pentru funcția de procuror general în Republica Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Fostul procuror general al Republicii Moldova, Edurad Harunjen, și-a dat demisia pe 11 iulie, după ce premiera Maia Sandu și președintele Igor Dodon i-au cerut-o. Motivul invocat a fost „numirea lui Harunjen în funcția de procuror general: un abuz, iar prevederile legale, ignorate”. Astfel, pe 9 august, Consiliul Superior al Procurorilor, pe atunci singurul organ responsabil de identificarea procurorului general, a anunțat concurs de de identificarea procurorului general era Consiliul Superior al Procurorilor. Concursul nr. 1 a adunat 7 dosare, apoi a fost anulat.

La 16 septembrie curent, Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova modifică regulile concursului, ceea ce îi permite Ministerului Justiției să se implice direct în proces. Experții politici sunt de părere că această schimbare este binevenită și că este important ca persoanele înregistrate în concurs să fie integre și să-și dorească cu adevărat schimbarea în domeniul procuraturii. La noul concurs, anunțat pe 30 august, au fost depuse 20 de dosare, unde majoritatea sunt procurori din sistem, avocați, dar și câțiva din societatea civilă.

PE LUNG

În luna august, Guvernul Maiei Sandu a început să pregătească un nou proiect de lege cu privire la mecanismul de numire a procurorului general. Între timp, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru funcția de procuror general. Atunci, premiera Maia Sandu a declarat că „Decizia CSP de a organiza concurs pentru un nou procuror general este o sfidare”. Ulterior, Consiliul a anulat concursul în care s-au înscris 7 candidați.

În luna septembrie, proiectul de lege a fost votat de Parlament.

Noile reguli prevăd:

  • candidatul va fi ales printr-un concurs din două etape. Prima va fi cea a preselecției candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției, iar a doua – selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Candidatul selectat de CSP va fi propus spre aprobare președintelui RM;
  • comisia din prima etapă va fi constituită din ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de Președintele Parlamentului;
  • candidatul trebuie să aibă experiență de cel puțin cinci ani în funcția de procuror sau judecător sau opt ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală și altele.

Înainte de noile modificări, procurorul general era ales prin concurs de Consiliul Superior al Procurorilor și propus șefului statului spre aprobare.

Cine sunt candidații

Au fost depuse 20 de dosare, însă după examinarea și evaluarea dosarelor de către Ministerul de Justiție, patru candidați nu au fost admiși în concurs.

1. Anatolie Istrate este avocat și anterior a candidat și la funcția de procuror general interimar, concurs organizat în luna iulie, anul acesta. Istrate a reprezentat interesului activistului Platformei DA, Gheorghe Petic. De asemenea, acesta a mai reprezentat interesele preşedintelui „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.

2. Alexandr Stoianoglo este fostul procuror al Autonomiei Găgăuze, focul vice-procuror general al RM, dar și fost deputat PDM. CV-ul lui Alexandr Stoianoglo

3. Maxim Gropa este procuror la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale Chișinău. Potrivit Ziarului de Gardă, acesta a gestionat anterior „dosarul Makena”, în care 15 actuali sau foşti angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Pentenciare (DIP) au fost puşi sub învinuire pentru „depăşirea atribuţiilor de serviciu” şi „amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală”. Aceştia erau acuzaţi că l-ar fi favorizat pe condamnatul Vladimir Moscalciuc, alias „Makena”. În perioada derulării urmăririi penale, Ana Ursachi, avocata unor persoane implicate în dosar, l-a acuzat pe Gropa de „atac raider” asupra sistemului penitenciar prin intentarea unor dosare penale asupra conducerii de vârf a DIP. 

4. Veaceslav Soltan este procuror-șef al Secţiei tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii în cadrul Procuraturii Generale.

5. Eduard Bulat este adjunctul procurorului general din luna august al acestui an. Portalul Moldova curată a publicat un articol în 2016 despre cum Bulat a investit anual sute de mii de lei în construcția unui apartament, iar sumele depășeau veniturile sale oficiale. Potrivit anticorupție.md, a mai apărut în lista procurorilor care dețin una sau mai multe locuinţe, dar au fost incluşi în lista beneficiarilor de apartamente la preţ preferenţial.

6. Ruslan Cașu a fost procuror 14 ani la Procuratura Ciocana. În 2016 a candidat la funcția de procuror general, însă a picat concursul.

7. Ruslan Popov este procuror-şef al Secţiei analiză criminologică, avizare şi propuneri de legiferaredin cadrul Direcţiei politici, reforme şi protecţia intereselor societăţii a Procuraturii Generale. În decembrie 2016 a fost numit interimar la procuratura Chișinău și șeful Procuraturii sectorului Ciocana.

8. Alexandru Rața este procuror-șef în Procuratura Strășeni. Potrivit anticorupție.md, în martie 2019, Procuratura Generală i-a cerut lui Rață să plece benevol din funcția de șef al Procuraturii Strășeni, fiindu-i incriminate gestionarea proastă a mai multor cauze penale, dar și interese pecuniare care-l legau de anumite dosare.

9. Ivanov Vsevolod este procuror al sectorului Râșcani la Procuratura Chișinău. În trecut, a fost procuror în Procuratura Anticorupție.

10. Serghei Perju este avocat.

11. Tudor Andronic a fost avocat. În 2014 a devenit judecător la Judecătoria Strășeni. 

12. Vladimir Adam este procuror – șef al Secției unificare a practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanțele de judecată din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale

13. Gheorghe Malic a fost procuror și fost șef al Direcţiei generale urmărire penală a Inspectoratului General al Poliţiei al MAI. 

14. Vladislav Gribincea este avocat și preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Împreună cu alți experți, Gribincea a lucrat la legislația cu privire la reformarea procuraturii.

15. Ștefan Gligor este expert în politici publice și lucrează în calitate de director de programe la CPR Moldova.

16. Oleg Crîșmaru procuror în Procuratura raionului Basarabeasca. În această vară, Crîșmaru a candidat pentru șefia CNA.

17. Ilie Rotaru este avocat și a candidat la alegerile parlamentare anticipate pe circumscripția 50, la vest de Republica Moldova. Rotaru a fost administrator și acționar al SA „Gemenii”.

18. Ion Vicol a fost procuror.

19. Octavian Bodareu este procuror în Procuratura de circumscripție Bălți. Portalul nordnews.md a publicat un articol despre milionarii de la Procuratura Bălți. În listă aparte și Bodareu care a avut un venit de peste un milion de lei în anul 2018. 

20. Artur Lupașco este procuror în Procuratura municipiului Chișinău.

Criteriile de selectare a procurorului general

Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a preselecției candidaților la funcția de Procuror General prevede că la intervievarea candidaților la funcția de Procuror General, Comisia va evalua următoarele aspecte:

a) prezentarea conceptului de management și dezvoltare instituțională a Procuraturii:

− identificarea problemelor și a deficiențelor în domeniu;

− propunerea soluțiilor practice și viabile pentru înlăturarea deficiențelor identificate;

b) verificarea aptitudinilor manageriale și de comunicare, vizând, în esență: rezistența la stres, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie și planificare pe termen scurt, mediu și lung, inițiativa în modernizarea managementului instituției procuraturii, exprimare clară și logică, experiența profesională și profesionalismul, stabilitatea emoțională, orientarea normativ-valorică (integritatea), potențial managerial, asumarea responsabilității, orientarea spre munca;
c) cunoștințe profesionale aferente domeniului procesual penal;
d) buna reputație.

Mai mult, constituie un avantaj cunoașterea unei limbi de lucru a Consiliului Europei și experiența în funcție de conducere. Întrebările membrilor Comisiei nu se vor referi la religia sau convingerile candidatului, etnia, originea socială, opțiunea politică, orientarea sexuală, naționalitatea acestuia sau alte întrebări care pot fi considerate discriminatorii.

Potrivit Legii nr. 3 cu privire la Procuratură, în cadrul concursului, candidații sunt apreciați în baza următoarelor criterii principale:

1. nivelul de cunoștințe și aptitudinile profesionale;

2. capacitatea de aplicare în practică a cunoștințelor;

3. vechimea în funcția de procuror sau în alte funcții prevăzute;

4. calitatea și eficiența activității în funcția de procuror;

5. respectarea regulilor de etică profesională;

6. activitatea didactică și cea științifică.

Ce spun experții

Potrivit expertului politic Ion Tăbârță, anterior, concursul de selectare a procurorului general se producea la discreția Consiliului Superior al Procurorilor. Acum, noul regulament îi permite Ministerului Justiției să se implice în procesul de selectare. Tăbârță mai zice că acum este important ca persoanele intrate în concurs să fie integre și să-și dorească schimbări în domeniul procuraturii.

Expertul politic Dionis Cenușă a declarat că acest concurs pentru numirea procurorului face parte dintr-un efort mai larg de a spori transparența și integritatea justiției. Putem trage o paralelă cu numirea guvernatorului BNM câțiva ani în urmă, concurs în condiții de competiție și cu atragerea societății civile și observatorilor din partea Uniunii Europene. Totuși, alegerea viitorului procuror general pare a fim mai deschisă și mai credibilă”.

Candidații care vin din societatea civilă au un sprijin mai mare din partea guvernului, în particular a aripei pro-UE/ACUM, a partenerilor externi, dar și a segmentelor largi în societate. Este deocamdată incert dacă socialiștii ar susține cu inima împăcată un procuror venit din societatea civilă, mereu asociată cu agenda pro-europeană. Un sprijin timid din partea socialiștilor poate afecta legitimitatea publică a oricărui viitor procuror, chiar dacă acesta va veni din societatea civilă.

Europa Liberă scrie că unul dintre preferații socialiștilor ar fi Alexandr Stoianoglo, fostul procuror al Autonomiei Găgăuze și fost deputat democrat. EL mai scrie că ar fi considerați cu șanse directorul CRJM, Vladislav Gribincea şi expertul în politici publice Ştefan Gligor. Mai mult, democrații au contestat noua procedură de selectare a procurorului general la Curtea Constituțională, declarând că în așa mod majoritatea parlamentară își subordonează astfel Procuratura, contrar Constituţiei, care nu ar permite decât Consiliului Procurorilor să facă această selecție.

În acest caz, expertul politic Ion Tăbârță zice că democrații nu sunt îndreptățiți să vorbească despre subordonarea politică a procuraturii. „De fapt, ei și-au subordonat-o. Anume din cauza lor a fost nevoie de a schimba aceste reguli, pentru a putea face posibilă reformarea procuraturii. Noi știm foarte bine că procuratura era un element de bază în sistemul instituțional de tip oligarhic construit de fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc”, a declarat expertul.

Citește mai departe

Politică

Maia Sandu dezvăluie: În calculatoarele de la etajul cinci al Guvernului nu s-a găsit nicio informaţie

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu a anunțat astăzi că în calculatoarele de la Guvern, cel puțin la etajul cinci al clădirii, acolo unde se află cabinetul premierului, nu au fost păstrate nicio informaţie de la Guvernul anterior.

„Este anormal atunci când vii și preiei o funcție să găsești doar calculatorul, dar nu și informații”, a menționat prim-ministra în debutul ședinței Guvernului.

PE LUNG

Maia Sandu a relatat că atunci când echipa sa a venit în clădirea Guvernului în calculatoarele statului, la care au lucrat oameni care trebuiau să lucreze pentru Guvern, nu a fost găsită nicio informatie.

Absolut în toate calculatoarele de la etajul cinci al Guvernului nu s-a găsit nicio informație. Am impresia că cei care au lucrat în echipa lui Filip nu au stiut că lucrează pentru stat sau nu au scris niciun text. Sau au crezut că lucrează în echipa lui Plahotniuc și atunci când au plecat, au luat toate informațiile”, a menționat Maia Sandu.

Ea a precizat că toată lumea trebuia să transmită informațiile în mod legal.

„Este anormal atunci când vii și preiei o funcție să gasesti doar calculatorul, dar nu si informatii. Eu cred ca acest lucru se intampla in mai multe institutii de stat. Este informație de stat și ea trebuie să se păstreze la stat. Noi trebuie să facem referință la documentele care au fost elaborate anterior”, a mai spus Maia Sandu.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri4 ore în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Social7 ore în urmă

Trei știri bune din Moldova: rezerve locale pentru iarnă, cetatea Sorocii în imagini și clătite olandeze la Chișinău

Umple-ți borcanele la Cămara Fest În fiecare sâmbătă de august în Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi organizat un târg al...

Social11 ore în urmă

13 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 57 cazuri noi de infectare și șapte decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

LifestyleO zi în urmă

Partea plină a paharului. Lucrurile bune pe care ni le-a adus pandemia

PE SCURT Înainte de pandemie, cu o zi înainte ca echipa Moldova.org să înceapă munca de acasă, din autoizolare am...

Politică3 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Social3 zile în urmă

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu...

Social3 zile în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Starea de urgență se prelungește până pe 31 iulie

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Divertisment6 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

PoliticăO săptămână în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031