Cei mai mari oameni de afacere s-au întâlnit în Elveția. De ce sunt mai pesimiști ca niciodată

PE SCURT

Mai mult de jumătate dintre managerii celor mai mari companii din lume așteaptă o încetinire a economiei globale în 2020, iar nivelul de pesimism în comunitatea de afaceri nu a fost niciodată mai înalt. 

Aceste date fac parte din raportul realizat de PricewaterhouseCoopers, cea mai mare companie de servicii profesionale, de consultanță și audit din lume și una dintre cele mai mari companii private, cu o cifră de afaceri de 22 miliarde $ în anul 2006. Compania are 766 de birouri în 150 de țări.

Rezultatele au fost publicate și discutate în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția. Această reuniune se desfășoară în perioada 21-24 ianuarie și întrunește peste o sută de miliardari din întreaga lume, pe preşedintele american Donald Trump şi activista suedeză de mediu Greta Thunberg.

O încetinire a economiei în 2020 este prognozată de 53% dintre participanții la cel de-al 23-lea „Sondaj al liderilor celor mai mari companii din lume” realizat de PwC. Pentru comparație, cu un an mai devreme de această părere erau  29% dintre managerii de top chestionați.

PE LUNG

La stadiul actual au fost implicați 1581 de persoane din 83 de țări. „Din 2012, când am început să întrebăm despre perspective de creștere, cota managerilor care se așteaptă la o încetinire  nu a atins niciodată, cu atât mai mult, nu a depășit 50%”, se arată în studiu. În urmă cu opt ani, atitudinea pesimistă era împărtășită de 48% dintre managerii de top, de atunci însă mult timp această cifră nu s-a ridicat peste de 29%.

Potrivit lui Bob Moritz, președintele rețelei internaționale PwC, creșterea pesimismului se explică prin relațiile comerciale încordate, tensiunile geopolitice și lipsa unei poziții comune în lupta împotriva schimbărilor climatice. Toate aceste probleme cu care se confruntă economia globală nu sunt noi, dar s-a schimbat amploarea și viteza escaladării a acestora, subliniază Moritz. În pofida acestui faptt,el se arată sigut că „nu totul este pierdut”. „Managerii de astăzi pot folosi tehnologii pentru a-și regândi strategia”, a spus el, amintind despre posibilitățile inteligenței artificiale.

Potrivit studiului, în 2019, incertitudinea cu privire la perspectivele de creștere economică nu se aflau în primele zece amenințări majore pentru afaceri, fiind pe locul 12 în clasament. Acum aceasta s-a mutat pe a treia poziție, fiind devansată doar de conflictele comerciale și reglementarea excesivă. În plus, respondenții au spus că sunt îngrijorați de amenințările cibernetice, schimbările climatice și daunele aduse mediului înconjurător.

Sondajul a arătat, de asemenea, că managerii de top nu sunt siguri de dezvoltarea viitoare a propriilor companii. Doar 27% dintre manageri au fost convinși de creșterea veniturilor lor în afaceri în următoarele 12 luni. Potrivit PwC, acesta este cel mai scăzut nivel din 2009. În 2019, această opinie a fost deținută cu 35%, a spus studiul. În același timp, datele țărilor variază. În timp ce în China și India, 45% și 40% dintre respondenți au fost optimiști, respectiv, în SUA existau deja 36%, iar în Canada – 27%.

De notat că o analiză de la începutul lunii ianuarie a PriceWaterhouseCooper arăta că economia globală va avea un ritm de creştere modest în acest an, de circa 3,4%. Prin comparație, media pe termen lung a secolului 21 a fost de 3,8% pe an. Previziunile analiştilor de la PwC arată că economia globală va avansa din inerţie, în 2020, în contextul în care tensiunile comerciale continuă să creeze provocări. Cu toate acestea, sectorul serviciilor va reprezenta, în continuare, un punct forte pentru comerțul global, valoarea totală a exporturilor de servicii fiind estimată la un nivel record de 7 trilioane de dolari în 2020.

PwC prognozează că toate economiile mari vor creşte în 2020, fiind așteptat ca activitatea economică a SUA să se extindă cu aproximativ 2%, iar Zona euro să aibă un ritm de creștere de aproximativ 1%.

Previziuni pentru 2020 ale PwC arată că numărul locurilor de muncă va crește, „dar nu neapărat răspândite în mod echitabil”. Economiile G7 vor genera aproximativ 2 milioane locuri de muncă, în acest an.

În 2020, populaţia lumii va ajunge la 7,7 miliarde de locuitori, ceea ce reprezintă o creştere de 10% faţă de 2010. China, India şi Africa Subsahariană vor contribui cu aproximativ jumătate din creşterea anuală a populaţiei globale. „În același timp, conform prognozelor, numărul de persoane cu vârsta peste 60 de ani în întreaga lume va depăși 1 miliard. Potrivit experților, în China, numărul de persoane peste 65 de ani va fi mai mare decât în șase mari țări cu economii emergente”, potrivit PwC.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.