CEC a respins pentru a doua oară înregistrarea grupului de inițiativă anti-mixt. În sala CEC s-a scandat “Rușine!”

Comisia Electorală Centrală a respins astăzi, din nou, înregistrarea grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt. Decizia a stârnit nemulțumirea reprezentanților grupului de inițiativă care au scandat “Rușine!” și “Demisia!”.

Astfel, CEC și-a motivat decizia făcând referire la recomandările Comisiei de la Veneția, care prevăd că sistemul electoral nu poate fi modificat cu un an înainte de alegeri, dar și o decizie a Curții Constituționale potrivit cărora “Parlamentul este unicul organ legislativ”.

”Propunerea de inițiere a modificării sistemului electoral are loc cu mai puțin de un an înainte de alegeri, ceea ce duce la neglijarea reglementărilor internaționale”, se arată în proiectul de hotărâre.

Mai mult, s-a făcut referire și la o decizie a Curții Constituționale din 2017 care prevede că oportunitatea organizării unui referendum republican. rămâne la discreția Legislativului.

Totodată, președinta CEC Alina Russu a atenționat că au fost înregistrate abateri în actele prezentate de grupul de inițiativă la CEC.

Ședința CEC a avut loc într-o atmosferă tensionată. Membrul CEC Sergiu Gurduza a avut înfășurată la încheietura mâinii o hârtie pe care scria”Protest”, iar un alt membru CEC Vasile Gafton a criticat proiectul de hotărâre, anunțând că va scrie o opinie separată la proiect.

Decizia a fost adoptată în timp ce cei prezenți în sală scandau ”Demisia!” și  “Rușine!”.

Prima cerere de înregistrare a grupului de iniţiativă a fost respinsă de CEC în ianuarie curent. Pe 11 februarie a fost constituit un nou grup pentru iniţierea referendumului legislativ anti-mixt.

Amintim că Parlamentul a votat, în luna mai 2017, modificarea sistemului electoral din Republica Moldova. Astfel, sistemul proporțional a fost înlocuit cu cel mixt.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.