Ce trebuie să știți despre Ludovic Orban și PNL, cu care PAS, PPDA și PLDM au semnat acord de colaborare

Președintele Partidului Național Liberal din România, Ludovic Orban, a fost prezent, ieri, la evenimentul PAS și PPDA de prezentare a angajamentelor pentru alegerile din 2019. Fiind toate membre ale familiei Partidului Popular European, cele trei partide au semnat, în luna martie a anului curent, un protocol de colaborare, PLDM semnând acordul mai devreme. În cadrul evenimentului, liderul PNL a declarat printre altele că „a venit momentul ca Republica Moldova să scape de oligarhii care batjocoresc populația, în frunte cu Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon”.

Ludovic Orban a fost ales președinte al Partidului Naţional Liberal în vara anului trecut. El a fost votat de 3.518 delegaţi prezenţi la Congresul partidului, desfășurat la București. Contracandidatul său, europarlamentarul Cristian Bușoi, a obținut 952 de voturi, iar 34 de voturi au fost declarate nule. A fost pentru prima dată, după alegerea din 2014 a lui Klaus Iohannis în fruntea PNL, când liberalii și-au exprimat votul, democratic, pentru funcția de președinte al partidului, scrie PressOne.

Dicursul lui Orban, înainte de a fi ales președinte al PNL:

„Vă spun atât: să-mi dea Dumnezeu forţa, energia, inspiraţia, inteligenţa, tăria, caracterul, ca să pot face faţă aşteptărilor dumneavoastră, aşteptările celor civilizaţi, cei care îşi doresc o Românie puternică, respectată în lume! Nu e altcineva în România care să poată să ducă la capăt misiunea. Sunteţi singurii. Am început campania cu 4-5 prieteni. Încetul cu încetul, am chemat cu mine membrii simpli de la baza partidului, am chemat oamenii cu performanţă. Am chemat oameni care cu adevărat să readucă PNL în fruntea României. Dacă mă alegeţi, veţi avea un om care e exigent cu sine însuşi şi va fi exigent cu voi.”

Aici găsiți și portretele câtorva fețe de pe listele electorale ale PNL-ului, la alegerile parlamentare din România în 2016.

În mai a.c., PNL a depus la Parchetul General al României o plângere penală pe numele premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea, în contextul deciziilor luate de de şefa Executivului pe marginea mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Aceștia erau acuzați de „înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte”. La finele lunii septembrie, DIICOT a clasat dosarul.

Tot în primăvara aceasta, mai mulți primari PNL au trecut de facto, dar nu și de jure în PSD, acuzând că au fost uitați de conducerea centrală de partid și că nu au acces la fondurile guvernamentale. Astfel, unii primari au rămas în Opoziție „doar de formă, în timp ce participă la activitățile Puterii. PSD își lărgește astfel baza electorală, chiar și cu doi ani înainte de alegerile locale”, scris Recorder.ro. Jurnaliștii de la aceeași publicație au mers la congresul PNL din august 2018, pentru a vedea „cum arată opoziția din România, într-un moment în care țara are nevoie, mai mult ca niciodată, de o alternativă politică solidă”.

Recorder.ro: „Am văzut, în schimb, o sală plină cu liberali aduși să asiste la startul campaniei electorale a lui Klaus Iohannis. L-am văzut pe Klaus Iohannis, care, la șase luni după ce a numit-o pe Viorica Dăncilă în funcția de premier, pare să-și dea seama că n-a fost tocmai inspirat. Am văzut niște lideri PNL, care încă mai speră să le pună cineva pe tavă guvernarea. Am văzut un lider al opoziției, Ludovic Orban, nepregătit să lupte cu omologul său de pe stânga. Am văzut o opoziție blocată în glume despre Viorica Dăncilă și PSD”.

[youtube id=”4wptyVu3SbY” start=”0″]

Mai mult, deși este unul din puținele partide aflate în opoziție, recent, vicepreşedintele PNL, Gigel Ştirbu, a anunţat, marțea trecută, că va propune Biroului Executiv al partidului o discuţie pe tema unei posibile sancţionări a României de către Uniunea Europeană, menţionând că nu este „corect” ca europarlamentarii partidului să voteze o rezoluţie ce ar restricţiona accesul ţării noastre la fondurile europene. Astfel, acesta a propus front comun cu PSD și ALDE în Parlamentul European.

Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal în Camera Deputaților este format din 67 persoane din totalul de 329. În Sentaul României, PNL este reprezentat de 25 de membri din totalul de 136.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.