Connect with us

Ecologie

Ce se ascunde, de fapt, în spatele incidentului de la uzina din Râbnița

Publicat

pe

PE SCURT

Lipsa unei reacții promte a autorităților noastre referitoare la incidentul de la Uzina Metalurgică din Râbnița ridică multe semne de întrebare și alimentează speculațiile, consideră expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi. Informația despre o scurgere radioactivă care a avut loc la Uzina Metalurgică de la Râbnița, pe 5 martie curent, a apărut, inițial, din surse anonime pe rețelele de socializare.

Ulterior, incidentul a fost confirmat și de Biroul pentru Politici de Reintegrare al Guvernului de la Chișinău. Autoritățile, însă, nu au oferit detalii despre natura incidentului și urmările acestuia. Potrivit unui alt comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Reglementarea Activităților Nucleare și Radiologice, pe teritoriul R. Moldova nu a fost înregistrat un nivel sporit de radiație. Modul în care au reacționat autoritățile de la Chișinău și informațiile incomplete pe care le-au oferit ar trebui să ne pună pe gânduri, afirmă Rosian Vasiloi, expert în politici de securitate.


PE LUNG

De ce au reacționat întârziat autoritățile de la Chișinău?

Pe rețelele de socializare au apărut și opinii potrivit cărora incidentul ar putea fi „un al doilea Cernobâl”. Dincolo de consecințele nefaste pe care le-ar putea avea asupra sănătății populației, ceea ce s-a întâmplat la uzina din Râbnița scoate în evidență lipsa unei politici foarte clare pe dimensiunea reintegrării R. Moldova.

„În cadrul oricăror negocieri cu pretinșii lideri separatiști de la Tiraspol, acest subiect ar trebui discutat, așa cum se discută și altele. Aici ar trebui să fie clar cui aparține această uzină, cine este beneficiarul principal al activității acesteia și multe alte aspecte. Există mai multe presupuneri, cum că ar aparține cuiva din Federația Rusă sau din alte regiuni. Ceea ce trebuie să ne intereseze și mai mult pe noi, cetățenii, este lipsa de reacție din partea autorităților. Astfel, acestea dau motive pentru mai multe speculații, falsuri și manipulări promovate în spațiul virtual din R. Moldova, dar și din Ucraina”, spune Rosian Vasiloi.

„Cui aparține această uzină? Cine este beneficiarul principal?”

Expertul consideră că neclaritatea informațiilor despre ce s-a întâmplat la uzina metalurgică este legată de lipsa unei politici foarte clare pe dimensiunea reintegrării R. Moldova. „Trebuie înțeles și cât de necesară este această reintegrare la momentul de față or, spre exemplu, această uzină este inclusă în lista de sancțiuni din partea actorilor internaționali, în special, Ucraina”, explică expertul.

„Se vehiculează că la această uzină se produc anumite echipamente militare. Autoritățile noastre nu fac nimic în această privință. Sunt foarte multe întrebări la care ar trebui să răspundă, dar nu o fac. Lipsa unei informații veridice creează speculații”, punctează Rosian Vasiloi.

„O simplă întâmplare”

Zilele trecute, reprezentanții Agenției Mediului au dat asigurări că nivelul de radiație în R. Moldova se măsoară de două ori pe zi în mai multe localități din țară și că acesta nu a fost depășit. Totodată, Agenția Naţională pentru Sănătate Publică a anunțat nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populației.

Ecologul Vladimir Garaba amintește că un caz similar s-a petrecut cu mai mulți ani în urmă. „Atunci a fost un semnal că este radiație. Autoritățile nu aveau acces, așa că eu, ca reprezentant al unei organizații non-guvernamentale, am telefonat directorului uzinei și i-am spus că mergem încolo. Ei au acceptat”, povestește Garaba.

„Atunci am aflat că printre metalul uzat pe care l-au primit, a fost și un aparat care încă producea un pic de radioactivitate. Astfel, aparatul s-a topit și a crescut nivelul radioactivității în zona dată. Bănuiesc că același lucru s-a întâmplat și acum, dar este doar o presupunere”, explică ecologul.

La acea etapă, specialiștii au măsurat nivelul radiației, au depistat că acesta era un pic ridicat, dar nu depășea nivelul sanitar.

Istoria uzinei metalurgice de la Râbnița

Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, la Camera Înregistrării de Stat din Moldova, combinatul figurează ca fiind în proprietatea autorităților din regiunea transnistreană. La începutul anilor 2000, drept proprietari au început să apară doi oligarhi ucraineni: Ahmetov și Novinsky. Sursa notează că, în 2015, deșeurile metalice din Ucraina au fost transportate dintr-un „punct fierbinte”, Donbas, într-o altă zonă „gri” – pe teritoriul nerecunoscutei Transnistrii. Astfel, în 2015, din țara vecină au ajuns la topit 3 909 de vagoane de fier vechi. Asta în timp ce în 2014 au fost numai 139.

Alte voci susțin că, la uzina metalurgică, încă din 1991, în prima fază a conflictului armat de pe Nistru, a început producerea în serie a munițiilor. Atunci mai multe ziare au scris, publicând și fotografii, despre o secție secretă unde autocamioane de mare capacitate erau transformate în mașini blindate, dotate cu armament performant și care ulterior au fost „încercate” în luptele de la Dubăsari.

O altă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice arăta că unitatea economică utilizează ca materie primă metal uzat din arsenalul militar, dar și din zona Cernobîl. În anul 2003, jurnaliștii scriau că la Râbniţa „se spălau” metale radioactive. De altfel, mortalitatea și morbiditatea în regiune au crescut considerabil, orașul ocupând atunci primul loc la bolile oncologice.

Amintim că în mai 2018, Ucraina a impus sancțiuni economice pe o perioadă de trei ani uzinei metalurgice de la Rîbnița aflată în gestiunea autorităților din stânga Nistrului, de rând cu mai multe companii ruse. Decizia a fost luată de Consiliul Național de Securitate al țării vecine și presupune blocarea activelor, limitarea operațiunilor comerciale, împiedicarea retragerii capitalului din Ucraina, precum și interzicerea achizițiilor publice. Conducerea uzinei a catalogat decizia Ucrainei ca fiind nedreaptă și făcută „ca urmare a jocurilor de culise ale metalurgiștilor monopoliști”. Precizăm că aproximativ 40% din fierul vechi livrat la uzină spre prelucrare provin din Ucraina.

Ecologie

Cum o primărie din R. Moldova motivează oamenii să recicleze deșeurile electrice

Publicat

pe

PE SCURT

Reciclează aparatele electrocasnice stricate și, în schimb, câștigi altele noi. Primăria municipiului Ungheni desfășoară o tombolă pentru cei care vor recicla deșeurile electrice. Cetățenii pot câștiga un aspirator, un ceainic electric, un cuptor, dar și alte aparate electrocasnice.

PE LUNG

Primăria municipiului Ungheni în parteneriat cu Întreprinderea Municipală „AVE – Ungheni” organizează în perioada 15 aprilie – 1 iunie 2019 Tombola cu premii „Reciclează și câștigă!”.

Cetățenii care vor preda la punctul de colectare unul sau mai multe deșeuri electrice/electronice vor primi un „Bilet de tombolă”.

Extragerea premiilor va avea loc pe data de 1 iunie 2019, de Ziua Internațională a Copilului, în Parcul Central din Ungheni.

Condiții de participare

Ca să primești un bilet la tombolă, trebuie să mergi în mun. Ungheni, str. Oranjeriei la punctul de colectare a deșeurilor electrice și să predai cel puțin două aparate electrice uzate sau vechi sau defecte, dar întregi. Vei fi rugat să completezi cuponul cu datele tale personale.

Deșeurile electrice/electronice pot fi de mai multe tipuri: echipamente electrice de dimensiuni mari (frigidere, mașini de spălat, cuptoare cu microunde, monitoare, televizoare etc.), echipamente electrice de dimensiuni mici (fiere de călcat, acumulatoare, telefoane, fierbătoare electrice, uscător de păr, etc.), unelte electrice şi electronice, jucării, echipamente sportive etc.

Persoanele care vor preda 2 echipamente electrice/electronice întregi (nedezmembrate), de volum mic (ceainic, foen, tastatura, șoricel, fier de călcat, etc.) vor primi un „Bilet de tombolă”.

Persoanele care vor preda un echipament electric/electronic întreg (nedezmembrat) de dimensiuni mari (frigider, mașină de spălat, televizor, calculator, cuptor electric, etc) vor primi două „Bilete de tombolă”.

Pentru baterii și becuri uzate nu vor fi oferite bilete.  Acestea pot fi predate gratuit la punctul de colectare.

Câştigătorii care nu vor fi prezenţi la tragerea la sorţi nu vor beneficia de premii.

Nu se acordă contravaloarea în bani a premiilor, iar „Biletele de tombolă” câştigătoare nu sunt transmisibile unei alte persoane decât câştigătorul.

Regulamentul Tombolei cu premii „Reciclează și câștigă!” poate fi accesat pe ungheni.md.

Citește mai departe

Divertisment

Cutremurele secolului XX într-o animație științifică

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Organizația guvernamentală din Statele Unite, NOAA Science on a Sphere, (Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei) a lansat o animație care arată toate cutremurele majore de pe planetă în intervalul anilor 1910 – 2000.

PE LUNG

Proiectul „Știința pe Sferă”, elaborat de NOAA US, a lansat o animație în care au fost arătate fiecare cutremur major înregistrat în istorie, începând cu ianuarie 1901 până în decembrie 2000 cu o viteză de un an pe secundă. Cutremurele sunt înfățișate prin cercuri a căror diametru arată magnitudinea iar culoarea arată adâncimea lui.

În acest film sunt arătate cutremurele cu o magnitutine mai mare de 6.5, adică cele care pot provoca tsunami. Animația are ca scop final demostrarea Teoriei Plăcilor Tectonice, a căror mișcare provoacă cutremurele. La sfârșitul filmului, sunt arătate toate cutremurele și liniile dintre plăcile tectonice.

Check out this new SOS dataset of all the earthquakes from 2001 through 2015 from the US NWS Pacific Tsunami Warning Center! You can read about it here: http://sos.noaa.gov/Datasets/dataset.php?id=643

Geplaatst door NOAA Science On a Sphere op Vrijdag 2 december 2016

Proiectul „Știința pe Sferă” dezvoltat de Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei reprezintă un sistem complex, de mărimea unei camere, care folosind datele computerizate și proiectoare, înfățișează modelul planetei cu toate procesele atmosferice, schimbările de climă, furtuni, cutremure. Acest proiect are un scop educativ, pentru a familiariza cu cu știința oamenii de toate vârstele.

Citește mai departe

Ecologie

Interzicerea produselor de unică folosință din plastic în Moldova și în lume

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Uniunea Europeană va interzice începând din anul 2021 anumite produse de plastic de unică folosinţă, care acum reprezintă 70% din totalul deşeurilor din oceanele lumii și ameninţă continuu viaţa animalelor marine. Potrivit actelor normative, produsele care vor fi interzise sunt beţişoare de urechi, farfuriile, tacâmurile şi farfuriile din plastic, paiele, beţişoarele de amestecat lichide şi pungile de unică folosinţă.

PE LUNG

De la 1 ianuarie 2019, vânzarea celor mai rezistente sacoșe a fost interzisă în Republica Moldova. În 2020 și 2021 urmau, treptat, să fie scoase din uz toate pachetele din plastic. Conform legii aprobate de Parlament în 2017, pentru utilizarea și comercializarea pungilor din plastic de unica folosinţă de către unităţile comerciale cu amănuntul, vor fi aplicate amenzi la 5.000 până la 10.000 de lei.

Totuși, la moment în lege nu se găsește prevederea cu privire la amenzi, ea fiind exclusă în timpul lecturii finale a legii. Aceasta face legea inutilă iar pungile din plastic continuă să fie comercializate.

Vă propunem să vedem cum alte țări luptă cu plasticul:

Thailanda 

Recent, pe rețelele de socializare a fost distribuit un articol despre o modalitate originală de ambalare a fructelor și legumelor. Se întâmplă într-un supermarket din orașul Chiangmai, Thailanda. Pe lângă asta, autoritățile thailandeze au decis să nu mai importeze deșeuri de plastic pentru reciclat, din 2021.

Enlarge

54515375_2334207446824337_2300504833016201216_o
Rimping supermarket, Chiangmai, Thailanda

Australia

În vara anului trecut, ca urmare a presiunii din partea asociațiilor de protecție a mediului, lanțurile de supermarketuri „Coles” si „Woolworths” au luat hotararea de a nu le mai oferi clienților lor pungi de unică folosință, îndemnandu-i în schimb să folosească pungi reutilizabile.

Enlarge

Screen-Shot-2018-06-20-at-11.15.09-am
Cumpără o geantă eco și ține-o la vedere: în mașină, lângă ușă, în geantă.

Canada

Începând cu ianuarie 2018, Canada a interzis folosirea microparticulelor de plastic în produsele cosmetice. Aceste microparticule sunt deseori folosite ca exfoliant în săpunuri, pastă de dinți, geluri de duș și loțiuni pentru corp. În 2016, Canada a adoptat un Act de protecție a mediului înconjurător care a inclus microparticulele din plastic în lista  substanțelor toxice pentru mediul ambiant.

Enlarge

87564989_beads
Produs cosmetic cu microparticule din plastic

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social4 ore în urmă

Patru grupări criminale, destructurate de PCCOCS și SIS. Au fost reținute 18 persoane

PE SCURT Procurorii PCCOCS în comun cu ofiţerii SIS au identificat 4 grupări criminale, specializate în organizarea migrației ilegale, spălarea...

Social5 ore în urmă

Mercenar moldovean, reținut de SIS. S-a aflat pe teritoriul regiunii Luhansk, unde a activat cu indicativul „Zahar”

PE SCURT Un bărbat de 31 de ani, cetăţean al Republicii Moldova, a fost reținut de ofițerii SIS și procurorii...

Externe5 ore în urmă

Scara Sfântă pe treptele căreia ar fi urcat Isus, dezvelită din învelişul de lemn pentru prima dată în ultimii 300 de ani

PE SCURT Scara Sfântă din Roma, despre ale cărei trepte se spune că ar fi fost urcate de Iisus Cristos...

Social6 ore în urmă

În 22 de intersecții din capitală au fost instalate semafoare inteligente

PE SCURT În 22 de intersecții din capitală au fost instalate semafoare inteligente. Noul sistem de gestionare a obiectivelor de...

Social6 ore în urmă

Un gard amenajat ilegal în sectorul Buiucani, DEMOLAT. Îngrădirea ocupă 700 m² de domeniu public

PE SCURT Municipalitatea a anunțat că astăzi a început demolarea unui gard de beton, instalat abuziv, din jurul unei construcții...

Social7 ore în urmă

Șase bărbați din Azerbaidjan munceau la negru pe un şantier din Chișinău. Au obligația să părăsească R.Moldova în cinci zile

PE SCURT Ofiţerii Biroului Migratiei si Azil au depistat şase bărbați originari din Republica Azerbaidjan, cu vârste cuprinse între 24...

Externe7 ore în urmă

Un moldovean pe lista deținuților de la Roma cărora Papa Francisc le va spăla picioarele

PE SCURT O persoană din Moldova se află pe lista deținuților de la Roma cărora Papa Francisc le va spăla...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri5 zile în urmă

Cui sunt dedicate condițiile PSRM și ce au de spus Maia Sandu și Andrei Năstase despre ele

PE SCURT Condițiile de negocieri înaintate de Partidul Socialiștilor nu sunt pentru blocul politic ACUM, ci pentru Partidul Democrat. Opinia...

Alegeri5 zile în urmă

Ciocan vs. Filip / Câți deputați vor fi în Parlament în caz de alegeri anticipate

PE SCURT Iurie Ciocan, fostul președinte și actual membru Comisiei Electorale Centrale, combate o declarație a premierului Pavel Filip, potrivit...

Alegeri5 zile în urmă

Cine ar fi fost viceprimarii Chișinăului, dacă alegerile locale erau validate

PE SCURT Dacă alegerile locale din Chișinău ar fi fost validate, primarul ales Andrei Năstase i-ar fi numit ca viceprimari...

Alegeri6 zile în urmă

Cota de încredere între PSRM și ACUM „este la nivelul zero”

PE SCURT Cota de încredere între cele două formațiuni „este la nivelul zero”, declară Andrei Năstase, și doar dacă aceasta...

Alegeri6 zile în urmă

Primele 10 decizii ale lui Zelenski dacă va deveni președintele Ucrainei

PE SCURT Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei. Jumătate de an în urmă, aceasta putea fi o glumă marca Kvartal 95, dar...

AlegeriO săptămână în urmă

Tot ce trebuie să știi despre alegerile pentru Parlamentul European

PE SCURT Parlamentul European este organul Uniunii Europene cu puteri legislative. Acesta este ales în mod direct, de către cetățenii...

AlegeriO săptămână în urmă

CEC acuză Partidul Șor. Cum se apără fracțiunea?

PE SCURT Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că Partidul Șor a încălcat prevederile legislației electorale, la subiectul finanțării campaniei electorale...

Advertisement

Opinii

aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com