Connect with us
"
"

Ecologie

Ce se ascunde, de fapt, în spatele incidentului de la uzina din Râbnița

Publicat

pe

PE SCURT

Lipsa unei reacții promte a autorităților noastre referitoare la incidentul de la Uzina Metalurgică din Râbnița ridică multe semne de întrebare și alimentează speculațiile, consideră expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi. Informația despre o scurgere radioactivă care a avut loc la Uzina Metalurgică de la Râbnița, pe 5 martie curent, a apărut, inițial, din surse anonime pe rețelele de socializare.

Ulterior, incidentul a fost confirmat și de Biroul pentru Politici de Reintegrare al Guvernului de la Chișinău. Autoritățile, însă, nu au oferit detalii despre natura incidentului și urmările acestuia. Potrivit unui alt comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Reglementarea Activităților Nucleare și Radiologice, pe teritoriul R. Moldova nu a fost înregistrat un nivel sporit de radiație. Modul în care au reacționat autoritățile de la Chișinău și informațiile incomplete pe care le-au oferit ar trebui să ne pună pe gânduri, afirmă Rosian Vasiloi, expert în politici de securitate.


PE LUNG

De ce au reacționat întârziat autoritățile de la Chișinău?

Pe rețelele de socializare au apărut și opinii potrivit cărora incidentul ar putea fi „un al doilea Cernobâl”. Dincolo de consecințele nefaste pe care le-ar putea avea asupra sănătății populației, ceea ce s-a întâmplat la uzina din Râbnița scoate în evidență lipsa unei politici foarte clare pe dimensiunea reintegrării R. Moldova.

„În cadrul oricăror negocieri cu pretinșii lideri separatiști de la Tiraspol, acest subiect ar trebui discutat, așa cum se discută și altele. Aici ar trebui să fie clar cui aparține această uzină, cine este beneficiarul principal al activității acesteia și multe alte aspecte. Există mai multe presupuneri, cum că ar aparține cuiva din Federația Rusă sau din alte regiuni. Ceea ce trebuie să ne intereseze și mai mult pe noi, cetățenii, este lipsa de reacție din partea autorităților. Astfel, acestea dau motive pentru mai multe speculații, falsuri și manipulări promovate în spațiul virtual din R. Moldova, dar și din Ucraina”, spune Rosian Vasiloi.

„Cui aparține această uzină? Cine este beneficiarul principal?”

Expertul consideră că neclaritatea informațiilor despre ce s-a întâmplat la uzina metalurgică este legată de lipsa unei politici foarte clare pe dimensiunea reintegrării R. Moldova. „Trebuie înțeles și cât de necesară este această reintegrare la momentul de față or, spre exemplu, această uzină este inclusă în lista de sancțiuni din partea actorilor internaționali, în special, Ucraina”, explică expertul.

„Se vehiculează că la această uzină se produc anumite echipamente militare. Autoritățile noastre nu fac nimic în această privință. Sunt foarte multe întrebări la care ar trebui să răspundă, dar nu o fac. Lipsa unei informații veridice creează speculații”, punctează Rosian Vasiloi.

„O simplă întâmplare”

Zilele trecute, reprezentanții Agenției Mediului au dat asigurări că nivelul de radiație în R. Moldova se măsoară de două ori pe zi în mai multe localități din țară și că acesta nu a fost depășit. Totodată, Agenția Naţională pentru Sănătate Publică a anunțat nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populației.

Ecologul Vladimir Garaba amintește că un caz similar s-a petrecut cu mai mulți ani în urmă. „Atunci a fost un semnal că este radiație. Autoritățile nu aveau acces, așa că eu, ca reprezentant al unei organizații non-guvernamentale, am telefonat directorului uzinei și i-am spus că mergem încolo. Ei au acceptat”, povestește Garaba.

„Atunci am aflat că printre metalul uzat pe care l-au primit, a fost și un aparat care încă producea un pic de radioactivitate. Astfel, aparatul s-a topit și a crescut nivelul radioactivității în zona dată. Bănuiesc că același lucru s-a întâmplat și acum, dar este doar o presupunere”, explică ecologul.

La acea etapă, specialiștii au măsurat nivelul radiației, au depistat că acesta era un pic ridicat, dar nu depășea nivelul sanitar.

Istoria uzinei metalurgice de la Râbnița

Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, la Camera Înregistrării de Stat din Moldova, combinatul figurează ca fiind în proprietatea autorităților din regiunea transnistreană. La începutul anilor 2000, drept proprietari au început să apară doi oligarhi ucraineni: Ahmetov și Novinsky. Sursa notează că, în 2015, deșeurile metalice din Ucraina au fost transportate dintr-un „punct fierbinte”, Donbas, într-o altă zonă „gri” – pe teritoriul nerecunoscutei Transnistrii. Astfel, în 2015, din țara vecină au ajuns la topit 3 909 de vagoane de fier vechi. Asta în timp ce în 2014 au fost numai 139.

Alte voci susțin că, la uzina metalurgică, încă din 1991, în prima fază a conflictului armat de pe Nistru, a început producerea în serie a munițiilor. Atunci mai multe ziare au scris, publicând și fotografii, despre o secție secretă unde autocamioane de mare capacitate erau transformate în mașini blindate, dotate cu armament performant și care ulterior au fost „încercate” în luptele de la Dubăsari.

O altă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice arăta că unitatea economică utilizează ca materie primă metal uzat din arsenalul militar, dar și din zona Cernobîl. În anul 2003, jurnaliștii scriau că la Râbniţa „se spălau” metale radioactive. De altfel, mortalitatea și morbiditatea în regiune au crescut considerabil, orașul ocupând atunci primul loc la bolile oncologice.

Amintim că în mai 2018, Ucraina a impus sancțiuni economice pe o perioadă de trei ani uzinei metalurgice de la Rîbnița aflată în gestiunea autorităților din stânga Nistrului, de rând cu mai multe companii ruse. Decizia a fost luată de Consiliul Național de Securitate al țării vecine și presupune blocarea activelor, limitarea operațiunilor comerciale, împiedicarea retragerii capitalului din Ucraina, precum și interzicerea achizițiilor publice. Conducerea uzinei a catalogat decizia Ucrainei ca fiind nedreaptă și făcută „ca urmare a jocurilor de culise ale metalurgiștilor monopoliști”. Precizăm că aproximativ 40% din fierul vechi livrat la uzină spre prelucrare provin din Ucraina.

Politică

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

Publicat

pe

PE SCURT

  • Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile.
  • 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic din Bender se tratează de COVID-19, iar un beneficiar se află în stare gravă.
  • Feribotul rămâne singura cale de acces pentru locuitorii satelor Cocieri, Molovata Noua, Corjova.
  • Așa-zisul minister al afacerilor externe al regiunii transnistrene vine cu atacuri la vicepremiera Cristina Lesnic și autoritățile de la Chișinău.

PE LUNG

SOCIAL

1. Angajații întreprinderilor comerciale și cei din sfera serviciilor vor fi testați selectiv pentru coronavirus. În caz de refuz, unitatea comercială va fi închisă. În așa mod așa-zisele autorități din regiunea transnistreană vor să pună în aplicare măsuri sporite de control a respectării carantinei de către agenții economici. De astăzi, au fost deschise birourile notariale și agențiile imobiliare. De mâine se vor deschide secția de pașapoarte și secția de calificare a conducătorilor auto. De pe 28 mai se vor redeschide saloanele de frumusețe. Acestea vor funcționa conform următoarelor reguli: într-o încăpere să nu se afle mai mult de 20 de persoane (10 clienți) și fiecare angajat – client să lucreze într-un perimetru de 12 metri pătrați.

2. Beneficiarii și angajații internatului psihoneurologic din Bender sunt tratați în spitalele din Bender, din Tiraspol și din Slobozia. Au fost înregistrate 143 de cazuri de infecție cu COVID-19, dintre care 14 sunt angajați ai instituției.

Unul dintre beneficiari în vârstă de 68 de ani se află în stare gravă, fiind internat de vineri în secția de terapie intensivă. Restul persoanelor au starea de sănătate medie și satisfăcătoare. Pe lângă tratamentul specific, toată lumea este supusă terapiei antivirale și antibacteriene. Focarul din internatul psihoneurologic a fost depistat pe 11 mai. De la începutul epidemiei, au fost înregistrate 878 de cazuri de infecție cu COVID-19 în regiunea transnistreană. 484 de pacienți au fost tratați, iar 35 au murit.

3. După ce a fost blocată „frontiera administrativă” de pe Nistru și au fost instalate blocaje ilegale în Zona de Securitate, feribotul rămâne singura cale de acces pentru locuitorii satelor Cocieri, Molovata Noua, Corjova.

După ce a fost blocată frontiera administrativă de pe Nistru și au fost instalate blocaje ilegale în Zona de Securitate, feribotul rămâne singura cale de acces pentru locuitorii satelor Cocieri, Molovata Noua, Corjova.****Iată cât de solicitat este feribotul în ultimele 2 luni. Video Alexei Guritenco

Geplaatst door Pavel Cazacu op Vrijdag 22 mei 2020

POLITICĂ

1. Pe 21 mai la Bender a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control. Subiectele principale au fost: impedimentele de circulație create de Tiraspol în Zona de Securitate prin instalarea ilegală a posturilor grănicerești și barierelor în jurul localităților aflate sub jurisdicția autorităților constituționale și blocarea activității observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare.

Apoi, pe 22 mai a avut loc o întâlnire a grupului de lucru pe probleme vamale. Subiectele puse în discuție vizează importul și vămuirea bunurilor și serviciilor, bunurile interzise în Republica Moldova, condițiile de aplicare a regulilor TIR în privința tranzitului prin regiunea transnistreană. Pe ordinea de zi a ședinței au mai figurat anularea taxelor de vinietă pentru posesorii mijloacelor de transport și cetățenilor Republicii Moldova, care traversează regiunea transnistreană și altele.

2. Agenția de presă din regiunea transnistreană PMR Novosti a publicat două articole săptămâna trecută în care atacă Chișinăul. „Deficit de conștiință și rațiune. De ce reprezentantul Republicii Moldova umflă conflictul” – așa sună titlul unui articol în care este atacată vicepremiera Cristina Lesnic. „Toată deșertăciunea și absurditatea poziției oficialului moldovean Cristina Lesnic, construită pe duble standarde, este evidentă. Astfel de acțiuni imitative primitive pentru a inventa probleme din nimic creează tensiune suplimentară în procesul de soluționare și discreditează Chișinăul ca participant stabil și responsabil la procesul de negociere”, a declarat așa-zisul minister al afacerilor externe al regiunii transnistrene.

Mai mult, așa-zisele autorități din regiune califică solicitările autorităților de la Chișinău de a scoate posturile ilegale în Zona de Securitate drept „isterie”.

Cel de-al doilea text publicat de PMR Novosti spune că reprezentanții regiunii transnistrene a făcut o evaluare juridică dură a „acțiunilor anti-umane ale Moldovei” și că „poziția autorităților moldovenești în perioada pandemiei a dus la încălcarea în masă a drepturilor locuitorilor regiunii transnistrene”.

Citește mai departe

Politică

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

Publicat

pe

PE SCURT

Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol.

Există un focar major în internatul pshineurologic din Bender unde peste 100 de angajați și beneficiari au fost infectați cu COVID-19.

De asemenea, s-a atestat primul caz de re-infectare în regiune.

Săptămâna aceasta a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control la Bender, unde nu s-a ajuns la nicio înțelegere.

PE LUNG

SOCIAL

1. În internatul psihoneurologic din Bender va fi creat un post epidemiologic, în urma focarului care a izbucnit recent. Aceasta înseamnă că situația legată de COVID-19 din internat va fi gestionată local de un epidemiolog. În internat sunt 353 de beneficiari. O parte din angajați și directorul internatului sunt suspendați din funcție. Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană anunță că în internat sunt infectate peste 100 de persoane.

Mai mult, se caută în jur de 25 de voluntari care să muncească în cadrul internatului, întrucât forța de muncă este insuficientă.

2. Pe 13 mai, a avut loc pentru prima dată o cursă cu autobuzul pentru a transporta oamenii din Bender în microraionul Severnîi. Microraionul Severnăi a fost blocat după ce așa-zisele autorități au pus satul Varnița în semi-carantină (ilegal) la sfârșitul lunii martie.

Autocarul nu a făcut nicio oprire în satul Varnița, chiar dacă în mod obișnuit, înainte de starea de urgență ilegală din regiune, autocarul oprea.

În general, această cursă este cu titlul de experiment. În autobuz circulă strict locuitori ai microraionului Severnîi și are o capacitate de 30 de oameni. Aceștia s-au înscris într-o listă cu o zi înainte de călătorie. Sunt planificate câte două curse dus-întors.

3. Săptămâna trecută a fost înregistrat primul caz de re-infecție în regiunea separatistă. Este vorba de o tânără de 23 de ani din satul Sucleia, din suburbia Tiraspolului. Pe 25 aprilie, fata a fost externată din spitalul din Slobozia, cu obligația de a se afla în carantină 14 zile. Câteva zile mai târziu, ea a început să prezinte simptome caracteristice bolilor respiratorii acute și a fost internată la Tiraspol. După examinare, s-a constatat că boala a reapărut. Astfel de cazuri apar dacă organismul uman nu și-a dezvoltat suficient imunitatea, scrie PMR Novosti.

4. Cu ocazia așa-zisei a 30-a aniversare a „independenței” regiunii transnistrene, canalul TV Pervîi Prednestrovskii va realiza un lungmetraj artistic. Conform scenariului, protagonistul va crește odată cu regiunea transnistreană. Filmul va include momente principale ale așa-zisei istorii a regiunii: formarea țării, confruntarea militară cu Moldova, formarea economiei, etapele dezvoltării, etapele politice și altele.

ECONOMIE

1. Așa-zisele autorități ale regiunii transnistrene au anunțat că le vor mări salariile lucrătorilor medicali implicați în lupta împotriva coronavirusului. Totuși, nu a fost anunțat despre ce mărire este vorba. În regiunea din stânga Nistrului lucrează aproape trei mii de lucrători medicali.

2. Așa-zisul stat transnistrean este gata să finanțeze 50% dintr-un salariu minim al angajaților întreprinderilor mici, a căror cifră de afaceri anuală este de până la 700 de mii de ruble transnistrene (aproape 39 000 euro). Salariul minim cel mai mare înregistrat anul trecut este în al treilea trimestru, pentru muncitorii calificați și este de 1842,5 ruble transnsitrene, echivalentul a aproximativ o sută de euro. Vezi aici mai multe despre salariul minim înregistrat în regiunea transnistreană. În Republica Moldova salariul minim este de 2 775 lei (144 euro).

POLITICĂ

1. Chișinăul a lansat o invitație Tiraspolului de a organiza Grupul de lucru pe domeniul drepturilor omului, în data de 14 mai 2020 pentru a discuta mai multe subiecte acumulate. Ședința Grupului de lucru pe probleme vamale, solicitată de negociatorul-șef al Tiraspolului, a fost amânată la inițiativa părții transnistrene, deși Chișinăul era pregătit pentru organizarea grupului de lucru.

De partea cealaltă, partea transnistreană spune că partea moldovenească a căzut din nou într-o poziție absurdă, interpretând procedura tehnică standard pentru acordul datei și orei întâlnirilor specialiștilor în format de comunicații video. În special, partea transnistreană a propus data actuală a reuniunii de experți în problemele vamale pentru a discuta problemele care apar în mod constant cu importurile (în perioada stării de urgență, partea transnistreană a acuzat aproape săptămânal autoritățile de la Chișinău despre faptul că ar bloca camioane cu echipamente medicale sau medicamente, informație infirmată de cei de la Chișinău), iar necesitatea transferului acesteia a apărut din cauza nepregătirii reprezentanților Republicii Moldova”.„În plus, astfel de insinuări arată clar prezența frustrării și chiar a temerilor în rândul reprezentanților Chișinăului în fața unei adevărate activități profesioniste, ceea ce reflectă, de asemenea, lipsa de idei și inițiativă generală a poziției actuale a Republicii Moldova în cadrul procesului de negociere. Reprezentanții moldoveni întârzie maxim momentul în care pur și simplu nu vor avea nimic de răspuns la numeroasele argumente ale părții transnistrene”, se arată într-un material publicat de PMR Novosti.

2. Pe 14 mai a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control la Bender. S-a discutat despre instalarea ilegală a posturilor și barierelor în jurul localităților aflate sub jurisdicția autorităților constituționale, blocarea încercărilor observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare de a documenta regulamentar aceste încălcări și circulația neautorizată a tehnicii militare prin Zona de Securitate. La întrebarea tranșantă despre retragerea posturilor ilegale din Zona de Securitate și respectarea actelor de bază ale misiunii de pacificare, reprezentanții Tiraspolului nu au oferit niciun răspuns.

În Transnistria sunt 791 cazuri de COVID-19. Dintre acestea, 360 sunt tratate. Au decedat 30 de persoane.

FOTO: esp.md

Citește mai departe

Sănătate

18 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: Astăzi au decedat 6 persoane cu infecție de coronavirus

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

+78 cazuri noi de COVID-19

Astăzi au fost înregistrate 78 de cazuri noi de COVID-19. În total, au fost înregistrate 6 138 cazuri, dintre care 3 496 sunt active.

Din numărul total de cazuri din această zi, 5 sunt lucrători medicali: medici – 1, asistenți medicali – 3, personal auxiliar – 1.

Au mai fost înregistrate încă patru decese, numărul ajungând la 217.

Deces 214: Femeie de 63 ani, din mun. Chișinău, transferată la data de 13.05.2020 de la Centrul COVID-19 Chișinău, la SCM “Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială gr. II, cardiopatie hipertensivă.

Deces 215:Femeie de 67 ani, din Ceadîr-Lunga. Internată la data de 16 mai, la spitalul din Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 216: Bărbat de 67 de ani, din Transnistria. Internat la data de 3 mai, la spitalul din Transnistria. Comorbidități: insuficiență cardiacă, Cardiomiopatie.

Deces 217: Femeie de 86 ani, din Transnistria. Internată la data de 16 mai, la spitalul din Transnistria. Comorbidități: demența vasculară, sindroim paranoid.

În total 2 425 persoane au fost tratate de COVID-19.

Grădinițele, închise până la 30 iunie

Primăria municipiului Chişinău informează că procesul educaţional în cadrul instituţiilor preșcolare publice și private din capitală rămâne suspendat până pe data de 30 iunie, cu posibilitatea de prelungire a termenului în funcție de situația epidemiologică prin COVID – 19.

„Actualmente în instituțiile preșcolare se desfășoară lucrări de dezinfectare și renovare, activități necesare pentru o eventuală redeschidere a grădiniţelor”, a menţionat viceprimara capitalei, Angela Cutasevici.

Totodată, din 21 mai, va începe prima etapă de înscriere a preşcolarilor în clasa I pe platforma escoala.chisinau.md. Cererile din partea părinţilor vor putea fi depuse online în perioada 21 mai – 19 iunie şi respectiv 22 iunie – 22 august, pentru cea de-a doua etapă.

Măsuri noi și vechi

Astăzi a avut loc o nouă ședință a Guvernului. S-a decis oferirea, în continuare, indemnizație unică în mărime de 16 mii de lei lucrătorilor medicali și angajaților MAI, care s-au infectat de COVID-19 în cadrul realizării atribuțiilor de serviciu, și altele.

Ministrul Nagacevschi a prezentat un proiect prin care se propune impunerea unui moratoriu de 540 de zile, or până la 31 decembrie 2021, asupra obligativității de restituire a plăților pentru pachetele turistice achitate companiilor de turism.

Proiectele aprobate de Executiv vor fi transmise pentru examinare în Parlament.

Șapte specialiști români din
misiunea umanitară, infecați

Șapte persoane din echipa română care a fost în misiune în R. Moldova din 43 sunt infectate cu COVID-19. Este vorba de trei medici, o asistentă medicală, un pompier care a condus microbuzul cu lucrătorii medicali. Nu s-a menționat dacă cele două persoane din cele șapte infectate sunt lucrători medicali. Cei 43 de specialiști au venit pe 30 aprilie,  într-o misiune de două săptămâni, pentru a ajuta în lupta cu COVID-19. Unii dintre ei au muncit la Bălți și Cahul, alții au rămas la Chișinău.

213 decese

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 6 060 de cazuri de infecție COVID-19, dintre care 783 în Transnistria.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19, au fost internați 31 pacienți cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:

256 – stare gravă, dintre care:

19 sunt conectați la aparate de respirație asistată

526 – stare de gravitate medie.

Pe parcursul zilei de ieri, alte 17 persoane au fost externate. În total, 2 425 persoane au fost tratate de COVID-19.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 344 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-317, asistenţi medicali-503, felceri-69, farmacişti-20, personal auxiliar-435 persoane.

Totodată, informăm despre înregistrarea altor decese cauzate de COVID-19:

(Deces 212) Bărbat de 60 ani, din mun. Chișinău, internat în stare gravă, la Spitalul Clinic Republican, pe data de 11.05.2020. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, obezitate gr. I, bronhopneumopatie cronică obstructivă.

A decedat și medicul Igor Dorogoi în vârstă de 55 ani (deces 213), chirurg endoscopist la Spitalul Clinic Municipal Bălți. Acesta a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă, pe data de 26 aprilie, fiind transferat de la SCM Bălți.

„Cu un nivel înalt de probabilitate,
de la 1 iunie majoritatea restricțiilor vor fi ridicate”

După ședința de lucru a Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi și cu prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, ultimul a venit cu declarații de presă.

Epidemia nu s-a terminat. Vineri a fost aprobată Decizia nr. 10 în care s-a instituit regimul de stare de urgență de sănătate publică conform Legii nr. 10 în vigoare. Ulterior, a fost aprobată Decizia nr. 11 prin care s-a emis un șir întreg de decizii care mențin restricțiile sanitar epidemiologice și care sunt obligatorii pentru toată țara. În caz contrar, autoritățile vor asigura respectarea legislației. Sunt unele restricții care sperăm să se finalizeze la 31 mai și aici mă refer în primul rând la activitatea piețelor din Chișinău și Bălți, la activitatea sectorului HoReCa. Sunt unele restricții cu termenul până la 30 iunie”, a declarat Chicu, menționând că autoritățile vor analiza situația și unele restricții ar putea fi ridicate mai devreme, în anumite cazuri.

Cu un nivel înalt de probabilitate, de la 1 iunie marea majoritatea restricțiilor vor fi ridicate și la noi în țară. Trebuie în această perioadă să fim foarte prudenți, să respectăm regulil. Asta se referă și la piețele din Chișinău și Bălți.

Situația la frontieră

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3 657 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 2 257 traversări persoane, dintre care 1 323 treceri la frontiera moldo-română, 503 treceri la frontiera cu Ucraina și 431 treceri a frontierei aeriene.

Foto principală: Ministerul Apărării al Republicii Moldova

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social10 ore în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

PoliticăO zi în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

SocialO zi în urmă

Deșeurile generate de pandemie – o nouă problemă ecologică la care Moldova nu are soluții

PE SCURT  Imaginea în care un activist ține pe un suport mai multe măști colectate din apele ce înconjoară insulele...

SocialO zi în urmă

1 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 109 cazuri noi și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Cultură2 zile în urmă

Festivalul Mai Dulce anulat, dar alături de fanii deserturilor. 5 rețete pe care ai vrea să le încerci

PE SCURT Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor, festivalul Mai Dulce a fost anulat. Însă organizatorii nu s-au...

Lifestyle2 zile în urmă

6 cartiere post-comuniste superbe, unde ai vrea să locuiești

PE SCURT În vremea comunismului, blocurile erau simboluri ale politicii locative egalitare. Iar mai târziu au devenit un simbol al...

Cultură2 zile în urmă

Câte o librărie în fiecare sat: apariția și dispariția librăriilor Luminița în Moldova

În ambele sate ale bunicilor mei se găsesc două clădiri similare, cu ferestre mari, care în anii 70 au fost...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930