""
Connect with us
"
"

Politică

Ce scrie agenția oficială de știri a Transnistriei despre situația politică din RM

Publicat

pe

PE SCURT

Așa-zisa agenție oficială de știri a Transnistriei PMRNovosti.com a evitat să informeze cetățenii despre ceea ce se întâmplă pe partea dreaptă a Nistrului.

PE LUNG

De sâmbătă până astăzi (12 iunie), portalul a publicat o singură știre despre situația politică din R. Moldova. Știrea face referire la comunicatul așa-zisului Minister de Externe al Transnistriei.

Transnistria monitorizează îndeaproape opoziția politică în curs de desfășurare din Republica Moldova.  Ministerul de Externe invită forțele politice să demonstreze reținere, să asigure pacea și stabilitatea în țara vecină.

Ne exprimăm speranța că agravarea crizei politice nu va afecta negativ punerea în aplicare a acordurilor Moldovei în cadrul procesului de negociere, care se concentrează pe rezolvarea problemelor sociale și umanitare în interesul poporului”, transmite novostipmr.com.

loading...

Cultură

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

Publicat

pe

PE SCURT

Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din Transnistria”. Acum a trecut la proză și scrie povestiri, la fel despre Transnistria. Cine este Vitalie, de ce scrie atât de mult despre Transnistria și cum îi vine inspirația, citiți mai jos.

PE LUNG

Vitalie Colț este originar din satul Mălăiești, Grigoriopol, un sat moldovenesc pe partea stângă a Nistrului. Are 2 km până la frontiera cu Ucraina și 4 km până la Nistru. „Mai departe ce faci cu pașaportul transnistrean?”, s-a întrebat Vitalie și a părăsit satul după doi ani de la absolvirea Colegiului de Medicină din Bender. Ar fi putut rămâne acolo: lucra pe ambulanță, cânta pe la nunți, Tiraspolul era aproape. Totuși, a plecat, pentru că simțea că între Nistru și și Ucraina ar putea să degradeze.

L-am întâlnit în centrul Capitalei, de hram, după ce băuse vreo jumătate de litru de vin roșu din poamă Moldova. Și-a luat un milkshake cu vanilie, fără să-i fie teamă că-n burtă i-ar putea „bolborosi”. Îi place prea mult milkshake-ul că să renunțe la el.

În glumă, se autodefinește „scriitoro-poet”, întrucât recent a început să scrie proză. Acum lucrează la o carte de povestiri despre soldații din Transnistria, moldoveni, ruși și transnistreni. Va povesti despre cum a ajuns în armata nr. 14 și cum blindatele ieșeau din unitate în 1992. „Ce se întâmplă acum în Ucraina este un copy-paste al războiului cu Transnistria. Și atunci, și acum este un conflict cu Rusia”. Colț zice că în carte va fi puțin sânge și puține împușcături. „Eu nu scriu cine este rău și cine este bun, eu scriu despre oameni, despre lucrurile care se întâmplau atunci, despre caracterele oamenilor care au nimerit în acele circumstanțe”.

„Din 1992 până în 2019 la tv, la radio, în ziarele din Transnistria se vorbește doar despre: independență, imperialismul de la Chișinău și că Moldova a năvălit asupra noastră.”

Cartea nu va fi despre războiul dintre Moldova și Transnistria, ci despre oameni. Nu a identificat un titlu, dar a primit o idee de la redactorul cărții: „pe frontul de Est, nimic nou”. Eu am zis: „este perfect!” Dar m-am uitat în Internet și acolo sunt multe titluri de acestea. Chiar prietenii mei din România, formația „Travka”, au o piesă „Nimic nou pe frontul de Est”. Colț ar vrea să lase titlul propus de redactor, dar se va sfătui și cu oamenii din jurul lui și dacă vor zice că nu este relevant, îl va schimba.

Despre Transnistria, Vitalie mai are o carte de poezii „Pacea din Transnistria”. Le spune oamenilor că podurile de iarbă vor uni Transnistria-Moldova-România. Vorbește agitat despre acest subiect și zice că se enervează când are de trecut două puncte vamale atunci când se duce la prietenii din România. A devenit român, din principiu, pentru a respecta adevărul istoric. Mai mult, ar putea renunța cu ușurință la cetățenia moldovenească.

Despre inspirație

Inspirația artistului vine la cerere. „Dacă nu-i trebuie nimănui asta, eu nu voi cânta, nu voi scrie. Eu foarte ușor aș viziona filme, aș citi cărți sau m-aș juca la computer. Dar dacă cineva cere și eu promit, voi face neapărat”, spune Vitalie și adaugă: „altfel cred că deveneam gras și lucram în birou”, se amuză acesta.

Chiar în noaptea înainte de hramul Chișinăului, Vitalie a fost inspirat să scrie pentru cartea lui până la ora 4:34 dimineața. Obișnuiește să-și noteze în carnet ora la care termină lucrul. De fapt, noua pasiune l-a înghițit și nu prea câștigă bani. Își amintește că era la fel când începuse să fie muzician, la Chișinău. Paralel, a lucrat 5-7 ani în calitate de kinetoterapeut și maseur, după ce lăsase universitatea de medicină. De atunci are pacienți fideli care și azi le prestează servicii de masaj, aceasta fiind sursa de venit a artistului. „Când eram muzician, mai supraviețuiam… nu rău”, se amuză chitaristul Vitalie Colț.

Enlarge

jurnal
Carnetul în care Vitalie Colț își scrie poeziile și povestirile

Despre Chișinău

Atunci când a părăsit satul Mălăiești, a găsit Chișinăul foarte apropiat lui. Cel mai bine îi redă sentimentele legate de oraș piesa „Oameni și locuri dragi” a FurioSnails.

Oameni și locuri dragi
și tu care îmi placi –
sunt toate aici
la doi pași.

Oameni și locuri dragi
care spun: „Ce mai faci?”
„Bine și sunt în oraș”.

„Oricum, eu aș pleca, nu știu pentru cât timp. Mă tem să nu mă regăsesc în alt loc. Dar trebuie să plec, pentru că nu pot merge mai departe aici ca artist”, povestește bărbatul. Nu este trist deloc când vorbește despre asta. Crede că nu poate pleca deocamdată, întrucât „țara îl iubește atât de mult , încât nu-l lasă să plece”. Și Vitalie la rândul lui iubește Moldova și oamenii ei, motiv pentru care a decis să cânte la Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”.

„Chișinăul ar fi fost trist dacă nu erau astfel de evenimente. Acolo poate veni oricine este liber, cine are curaj și tot acolo poți întâlni oameni frumoși”, a menționat artistul, adăugând că pe lângă cântece, va avea cărțile cu poezie scrise de el.

În afară de Vitalie Colț, la Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!” vor cânta și Cibo, Chris Sly, Laura Bodorin, Katea Libercat,  Serghei Voloc,. Evenimentul va avea loc duminică, 20 octombrie, la Muzeul de Etnografie din Chișinău.

*Material realizat în colaborare cu echipa Yardsale.

loading...

Citește mai departe

Politică

Deputat român în Parlamentul European: Voi readuce dosarul Transnistria pe agenda UE

Publicat

pe

PE SCURT

Președintele PMP Eugen Tomac, ales europarlamentar la scrutinul din 26 mai, a ales două comisii importante din Parlamentul European – Muncă și Drepturile Omului -, unde vrea să lupte pentru drepturile românilor din Transnistria și a celor care muncesc în UE, scrie psnews.ro

PE LUNG

Eu am avut responsabilități și în Guvernul României, am fost parlamentar între 2012 și 2016 de diaspora, cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă muncitorii români din Uniunea Europeană și nu numai. Acesta este un motiv pentru care am optat pentru Comisa de Muncă.

În actuala legislatură a Parlamentului European, în următorii 5 ani, vom discuta mult despre crearea unui salariu unitar la nivelul Uniunii Europene. Îmi doresc foarte mult să fac parte din mecanismul care va decide acest lucru, este important pentru noi românii să fim prezenți acolo, să avem un punct de vedere pertinent. Pe de-o parte pentru că acest lucru ar ajuta foarte mult piața muncii din România, și pe de altă parte, pentru că vreau să fiu un partener extrem de implicat al românilor care muncesc în afara țării. Sunt oameni care au nevoie de protecție, sunt foarte mulți care se simt discriminați, sunt oameni care consideră că nu li se respectă drepturile”, a spus președintele PMP.

O altă structură în care își va desfășura activitatea Eugen Tomac este Subcomisia pentru Drepturile Omului.

Sunt foarte multe zone fierbinți în jurul României, fie în jurul Mării Negre, fie în vecinătatea noastră imediată. Numai dacă ne uităm la Republica Moldova, unde avem o comunitate compactă de români în regiunea Transnistria, care este în continuu discriminată și nimeni nu se ocupă de situația lor. Eu voi aduce dosarul transnistrean pe agenda UE, este unul dintre obiectivele mele”, a precizat Tomac.

loading...

Citește mai departe

Politică

Depozitul de la Cobasna, Uzina de la Rîbnița și vinieta: ce spune liderul Transnistriei despre cerințele Chișinăului și ale OSCE

Publicat

pe

PE SCURT

Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, și reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, au susținut ieri, 11 mai, un briefing de presă. Cei doi au cerut vizitarea depozitului militar de la Cobasna, au salutat implicarea guvernului Moldovei în anularea embargoului impus de Ucraina Uzinei metalurgice de la Rîbnița și au cerut explicații de la Krasnoselski în legătură cu vinieta pentru șoferii din Moldova pentru regiunea transnistreană.

Totuși, după întâlnirea dintre Frattini și Krasnoselski, cel din urmă nu a pomenit nimic de cerințele Chișinăului, a declarat că procesul politic din Moldova stagnează procesul de negocieri și că pe lista negocierilor vrea să se adauge telecomunicațiile, relații comune între bănci și libertatea de livrare a poștei în Transnistria.

PE LUNG

Depozitul de la Cobasna

Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, și reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, au susținut ieri, 11 mai, un briefing de presă.

Potrivit celor doi, Chișinăul cere să fie organizată o inspecție efectivă a depozitului de muniții de la Cobasna. Acest lucru ar oferi o garanție suplimentară a faptului că în depozit lucrurile sunt bine administrate.

„Am avut câteva încercări să avem acces liber, nestingherit la acest depozit, nu s-a dat curs acestor încercări. Eu voi pune în discuție din nou acest subiect”, a declarat Frattini.

Uzina Metalurgică din Rîbnița

Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a recunoscut că guvernul Moldovei s-a implicat în soluționarea problemei privind anularea embargoului impus de Ucraina Uzinei metalurgice de la Rîbnița. Lesnic nu a specificat dacă este vorba de scrisoare semnată de prim-ministrul Pavel Filip adresată conducerii din Ucraina în care se solicita anularea sancțiunii aplicate Uzinei metalurgice de la Rîbnița.

„Nu văd nimic ieșit din comun atunci când Guvernul intervine cu acțiuni să asigure ca fiecare agent economic să-și poate dezvolta activitatea în mod normal. Ne interesează să îmbunătățim viața oamenilor care locuiesc în Republica Moldova dacă, mai ales, pretindem că regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova”, a menționat funcționara.

„Vorbim despre mii de angajați și această acțiune este importantă, pentru că elimină orice obstacol. Dacă afirmați că acest teritoriu este parte a Republicii Moldova, trebuie să vă gândiți la interesul oamenilor care lucrează la aceasta uzină”, a comunicat reprezentantul special al OSCE, Franco Frattini.

Vinietă de 100 euro pe an

Administrația de la Tiraspol a introdus vinietă pentru șoferii de pe malul drept al Nistrului, astfel că cei care vor circula în regiunea transnistreană, vor achita aproape 100 de euro pe an.

Despre asta, Lesnic a menționat că problema este inegală. „Noi nu aplicăm taxe pentru cei din regiunea transnitreană. Sistemul aplicat de colegii din Transnistria este unul foarte bizar, fiindcă taxa se aplică per persoană și nu per vehicul”.

Reprezentantul special al OSCE a dat asigurări că, în cadrul vizitei pe care urma să o întreprindă la Tiraspol, va cere explicații. „Faptul că se aplică taxa per persoană înțeleg cum asta ar putea afecta libertatea de mișcare. Suma este în jur de 100 de euro pe an, este o sumă mare pentru locuitorii de aici. Vom cere explicații din partea colegilor de la Tiraspol”, a spus Franco Frattini.

Ce spune liderul de la Tiraspol după vizita lui Frattini

Potrivit presei din Transnistria, Krasnoselski a declarat că procesul politic al Republicii Moldova stagnează procesul de negocieri cu Transnistria, întrucât guvernul nu a fost format. Despre cerințele Chișinăului legate de depozitul de la Cobasna și vinietele nu a fost pomenit nimic.

„În ultimele 5 luni, activitatea negocierii a scăzut considerabil, apropiindu-se de zero: numărul de întâlniri ale grupurilor de lucru și reuniunile reprezentanților politici”, a menționat Krasnoselski.

Enlarge

prezident_2_0
Sursa: novostipmr.com

Liderul separatist de la Tiraspol i-a spus reprezentantului special al OSCE, Franco Frattini că mai există și alte probleme care ar trebui negociate: telecomunicațiile, încetarea cazurilor penale politice, relații comune între bănci și libertatea de livrare a poștei în Transnistria.

De asemenea, Krasnoselski vede problemă în posturile comune ale Moldovei cu Ucraina. Acesta își face griji ca să nu se ia decizii politice care să le agraveze situația economică legată de exporturi și importuri.

Mai mult, liderul de la Tiraspol a adus în discuție construirea unei linii de troleibuz Bender-Varnița-Nord (Varnița se află în suburbia orașului Bender și este sub jurisdicția R. Moldova, iar Nord este un microdistrict din Bender care, potrivit transnistrenilor, ar fi complet tăiat de regiune). Într-un final, Krasnoselski a declarat că este deschis la negocieri.

Concluziile OSCE

La sfârșitul întâlnirilor de ieri, Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a îndemnat părțile să intensifice eforturile pentru a menține dinamica pozitivă în procesul de reglementare în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Chișinăul și Tiraspolul au obținut succese în abordarea pas cu pas în ultimii doi ani. Am încurajat ambele părți să continue această cale în spiritul dialogului și al cooperării reciproce, indiferent de procesele politice interne. Procesul de reglementare este un deziderat al oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și merită toate resursele necesare pentru a fi menținut pe drumul cel bun la toate nivelurile”, a declarat Frattini.

În timpul primei călătorii în Republica Moldova în anul 2019 în calitate de Reprezentant Special al Președinției slovace, Frattini a avut întrevederi cu coordonatorul coaliției moldovenești de guvernare Vlad Plahotniuc și reprezentantul politic din partea Republicii Moldova Cristina Lesnic, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic din partea Transnistriei Vitali Ignatiev.

În cadrul discuțiilor sale, Frattini a lăudat ambele părți pentru leadership-ul și devotamentul demonstrat în atingerea unui progres semnificativ în procesul de reglementare din ultimii ani. În 2017 și 2018, cele două părți au organizat peste 100 de întâlniri ale grupurilor de lucru cu participarea experților, în cadrul cărora aceștia au găsit soluții practice la problemele care au rămas neabordate decenii la rând. Aceste soluții au îmbunătățit viața de zi cu zi a elevilor, profesorilor, fermierilor și antreprenorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, a evidențiat Frattini.

„Am fost reasigurat de către părți că ele vor menține un ritm susținut al negocierilor și își vor intensifica eforturile la nivelul grupurilor de lucru și al reprezentanților politici pentru a finaliza prioritățile restante din ”pachetul Berlin-plus” și dincolo de acesta. Este important să nu pierdem dinamica”, a subliniat Frattini.

„Procesul de reglementare se regăsește printre prioritățile ordinii de zi a Președinției slovace a OSCE, care, în cooperare cu Misiunea OSCE în Moldova, va continua să susțină părțile în vederea unei reglementări durabile și pașnice pe baza integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria”, a adăugat diplomatul.

Începând cu anul 2016, Chișinăul și Tiraspolul au semnat înțelegeri privind șase din cele opt chestiuni prioritare incluse în așa-numitul „pachet Berlin-plus”. Până în prezent, cele două părți au înregistrat realizări majore în cinci din cele șase semnate, inclusiv aplicarea apostilei pe diplomele de studii emise în Transnistria, funcționarea școlilor cu predare în grafia latină, accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, deschiderea podului între localitățile Gura Bîcului și Bîcioc și mecanismul de participare a vehiculelor din Transnistria în traficul internațional.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține...

Politică5 zile în urmă

Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. ...

Opinii6 zile în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică6 zile în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

PoliticăO săptămână în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

PoliticăO săptămână în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Partidul Acțiune și SolidaritateO săptămână în urmă

Câte guverne din R.Moldova au căzut în urma moțiunii de cenzură. Va urma Guvernul Maia Sandu?

PE SCURT Deputații socialiști au înaintat astăzi moțiune de cenzură Guvernului condus de Maia Sandu. Aceasta după ce Executivul și-a...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930