Ce poți să faci dacă ai avut un zbor anulat cu Air Moldova?

Potrivit estimărilor Autorității Aeronautice Civile, în urma anulării zborurilor de către Air Moldova au avut de suferit 70 de mii de persoane. Toți pasagerii afectați pot depune o petiție în adresa companiei aeriene. Dacă aceștia întâmpină dificultăți sau li se refuză rambursarea costului biletelor de avion, pot solicita ajutorul Autorității Aeronautice Civile. 

Ce trebuie să faci pentru a-ți întoarce banii? 

Pentru început, pasagerul poate depune o petiție la transportatorul aerian care a operat zborul. Pentru a depune plângerea, trebuie să: 

Dacă nu ai primit răspuns sau nu te-a satisfăcut răspunsul recepționat, atunci poți depune o reclamație la Autoritatea Aeronautică Civilă. Consumatorul poate depune o reclamație la AAC prin următoarele modalități: 

Petiția depusă la AAC  conține următoarele informații: 

  • numele și prenumele sau denumirea petiționarului; 
  • domiciliul sau sediul petiționarului și adresa de poștă electronică, dacă se solicită răspuns pe această cale; 
  • denumirea autorității publice; 
  • motivarea petiției; 
  • semnătura petiționarului ori a reprezentantului său legal sau împuternicit, iar în cazul petiției transmise în formă electronică – semnătura electronică. 

Potrivit AAC, dacă petiția nu corespunde cerințelor prevăzute, solicitantului i se indică asupra neajunsurilor și i se acordă un termen rezonabil pentru înlăturarea lor. Dacă petiționarul nu înlătură neajunsurile în perioada respectivă, petiția nu se examinează. 

Cererea pentru acordarea compensațiilor poate fi depusă fie separat, fie odată cu solicitarea de rambursare a banilor pentru bilet. Solicitarea poate fi depusă aici. Totodată, cererea poate fi înregistrată la cancelaria companiei, pe Bulevardul Dacia 80/2 din Chișinău sau prin poștă la aceeași adresă. 

Reprezentanții Air Moldova spun că din cauza numărului mare de solicitări, procedura de acordare a compensațiilor și de returnare a banilor pentru bilete durează mai mult decât de obicei.  

Compensații de până la 600 de euro 

Autoritatea Aeronautică Civilă reiterează că pasagerii își pot revendica drepturile, solicitând contravaloarea biletelor și pot beneficia și de o compensație care variază între 250-600 euro, în funcție de destinație. 

Valoarea acestor compensații este de: 

  • 250 euro pentru toate zborurile de 1 500 kilometri sau mai puțin; 
  • 400 euro pentru toate zborurile cuprinse între 1 500 și 3 500 kilometri; 
  • 600 euro pentru toate zborurile care nu se încadrează în primele două categorii. 

Mai mult, potrivit Regulamentului privind compensarea și asistența pasagerilor, rambursarea întregului cost al biletului la prețul de achiziție se efectuează în termen de 7 zile, nu de 30 de zile, cum practica operatorul Air Moldova. În acest caz, pasagerul are de ales: fie solicită rambursarea costului biletului, fie alege un zbor de retur la punctul de plecare inițial, la același operator, cât mai repede posibil. A treia opțiune este redirecționarea zborului, spre destinația finală, la o dată ulterioară, la alegerea pasagerului.

Potrivit regulamentului, pasagerii au dreptul de a li se oferi gratuit mese și băuturi răcoritoare, direct proporționale cu timpul de așteptare; cazare hotelieră, în cazul în care este necesară o ședere de una sau mai multe nopți sau dacă este necesară o ședere suplimentară față de cea prevăzută de pasager; transportul dintre aeroport și locul cazării. 

Premierul Dorin Recean a declarat recent că persoanele care au achitat cu cardul bancar, își pot returna banii. Sistemele de carduri MasterCard și Visa Card au o procedură automatizată de revendicare a banilor pentru serviciile neoferite. 

Contactați de Moldova.org, reprezentanții Moldova Agroindbank au declarat că în ultimele zile, au recepționat mai multe cereri din partea clienților pentru restituirea mijloacelor financiare pentru biletele procurate la Air Moldova. 

„Procedura este simplă, clientul maib urmând să depună o cerere în acest sens la orice sucursală a băncii. Până în prezent, banca a restituit deja mijloace financiare în sumă de 6,700 mln lei”, specifică Iulia Bogușevschi, șefă Comunicare Corporativă în Departamentul Marketing al Maib. 

Până acum, Autoritatea Aeronautică Civilă a răspuns la 400 de e-mailuri și peste 1600 de apeluri telefonice parvenite din partea pasagerilor afectați. 

„Datele exacte cu privire la numărul de pasageri, care au avut de suferit în urma anulării zborurilor Air Moldova, pot fi comunicate de compania aeriană. Din estimările AAC acest număr este de aproximativ 70 mii de bilete. AAC acorda asistență atât prin e-mail, răspuns la petiții și telefon pasagerilor care au fost afectați de anularea zborurilor, iar cifra estimată este de aproximativ 400 e-mailuri și peste 1600 de apeluri telefonice,” declară Irina Bodolica, purtătoare de cuvânt la Autoritatea Aeronautică Civilă. 

Air Moldova sancționată 

Autoritatea Aeronautică civilă a anunțat că Air Moldova a fost sancționată pentru utilizarea de practici comerciale înșelătoare și obligată ca în termen de 7 zile să întoarcă banii pasagerilor a căror zboruri au fost anulate în perioada 21-25 aprilie. Decizia a fost luată după ce Autoritatea Aeronautică Civilă a constatat că operatorul a admis încălcări privind rambursarea banilor. Totodată, Air Moldova urmează să prezinte pasagerilor afectați de anularea a 46 de zboruri explicații în care va prezenta normele de compensare și asistență.   

În ultima perioadă, Air Moldova a anulat mai multe curse, invocând probleme financiare – o datorie de peste 2 miliarde de lei. Compania a fost privatizată în toamna anului 2018. Expertul  economic, Viorel Gîrbu, declară că operatorul a ajuns în faliment din cauza că autoritățile nu și-au îndeplinit bine atribuțiile, iar compania a avut mai multe derapaje și datorii.

„Când s-a privatizat compania, nu s-a găsit cel mai bun investitor. Ulterior, a venit criza COVID-19, criza energetică, regională. Conform datelor statistice, începând cu anul 2019 traficul de pasageri s-a redus cu ¾.  Aceasta a constituit un impact masiv asupra volumului de activitate al acestei companii. Pe lângă acest context negativ, statul a neglijat mediul de afaceri în general și Air Moldova în special. Nici în anul curent, traficul de pasageri nu a revenit la valorile anului 2018. Este o perioadă lungă de criză”, specifică Viorel Gîrbu. 

Air Moldova a anunțat că a depus în instanță cererea de aprobare a restructurării accelerate a companiei ce are drept scop evitarea falimentului, soluționarea problemelor existente și acceptarea investițiilor. Până la o decizie a instanței, operatorul a precizat că suspendă toate zborurile până în data de 15 mai. Air Moldova dă asigurări că va răspunde la toate solicitările de rambursare a costurilor biletelor. 

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.