Connect with us
"
"

Social

Ce documentare recomandă Ion Gnatiuc în autoziolare

Publicat

pe

În lista cu rezoluții pentru 2020 am îndrăznit să strecor două doleanțe pe care visez să le realizez de mai mulți ani încoace: să citesc mai mult de 25 de cărți anual și să vizionez cel puțin patru filme documentare săptămânal. La început de februarie am înțeles că șansele de a duce la capăt doleanțele vechi erau foarte mici. Aproape consolat că nu voi reuși să îndeplinesc planul și că va trebui să mai aștepte un an, m-am trezit în autoizolarea forțată de pandemie, cu mult spațiu gol în calendar, datorat și consumului redus la zero de rețele sociale. Era doar o chestie de timp, ritm și auto-disciplină pentru a reveni în cursă.

Meniul de consum video a fost foarte divers în ultimele două luni. Am revăzut filme clasice, am savurat seriale web create în timp de pandemie (botezate mai nou „filme de bucătărie”), dar nu am uitat de filmele documentare, un domeniu în care încerc să îmi fac loc. 

Pe lângă mult junk, mi-am auto-impus două filtre de selecție, legate printr-un fir comun: filmele pe care le urmăresc trebuie să înlocuiască lucrurile pe care pandemia mi le-a confiscat, cum ar fi peisaje naturale, și/sau să vorbească despre lucrul de care cred avem cea mai multă nevoie în această perioadă: lecții de empatie și solidaritate. Las mai jos o listă scurtă din multitudinea de titluri pe care le-am savurat, documentare care se digeră ușor, dar care se ascund sub piele și te cam urmăresc o vreme.

The Salt of the Earth / Sarea Pământului

Sarea pământului (engl. The Salt Of The Earth) a avut premiera în 2014 în cadrul secțiunii Un Certain Regard la Cannes. Filmul urmărește povestea lui Sebastião Salgado, un fotograf brazilian care în ultimii 40 de ani a străbătut continentele în căutarea umanității în continuă schimbare. A fost martorul câtorva evenimente majore ale istoriei noastre recente: conflicte internaționale, foamete și exod. De data aceasta, el pleacă în descoperirea unor teritorii virgine, a unei faune și flore sălbatice și a unor peisaje grandioase, ca parte a unui proiect fotografic tribut pentru frumusețea planetei. O uluitoare odă vizuală dedicată frumuseții pământului, laolaltă cu portretul fotografului Sebastião Salgado și a operei sale, filmul este şi un studiu emoționant despre relația tată-fiu, culegând mai multe premii și nominalizări înainte de nominalizarea de la Oscar. „Pe lângă devotamentul pentru fotografie, cei din familia Salgado mai au o pasiune: ecologia. Am știut că trebuie să spun ambele povești în același timp“, spune Wim Wenders, cel care a co-regizat filmul alături de Juliano Ribeiro Salgado, fiul cunoscutului fotograf.

Virunga

În ultimii 20 de ani și-au pierdut viața 169 de persoane care au stat în calea celor veniți cu interese economice în zona Parcului Național Virunga (Congo), protejat de o adevărată armată. Este, de fapt, și punctul de pornire al filmului Virunga, nominalizat la Premiile Oscar și BAFTA, un film care te implică în comunitățile de acolo și te face să trăiești riscurile care pentru localnici sunt un mod de viață. Înființat în 1925 și devenit parte a patrimoniului mondial UNESCO în 1979, Virunga este singurul loc din lume unde mai trăiesc gorilele montane, o specie amenințată de dispariție. În prezent, la nivel global, mai sunt doar 800 exemplare. În momentul în care sub lacul Edward I, aflat în vecinătatea parcului, au fost zăcăminte de petrol, liniștea unei arii protejate înțepate de braconieri ajunge pe muchie de cuțit. 

Într-o țară în care președintele și guvernul asigură toate pârghiile necesare deschizând drumul spre exploatare companiilor străine, gorilele montane și protectorii acestora rămân singurul impediment în calea dezastrului. Filmul face o incursiune neobișnuită pe continentul african, care poartă haina unei realități triste – țările colonialiste din secolul trecut, dispărute o dată cu valul de declarații de independentă, au fost înlocuite cu companii străine, care profită de sărăcia și corupția locală pentru a stabili un monopol și a exploata resursele naturale. Oamenii sunt mituiți cu promisiuni – construcția de scoli, a rețelelor de drumuri, spitalelor, universităților. Sunt ademeniți cu civilizație la schimb cu dezechilibrul natural din zonă.

The Innocence Files / Dovadă de nevinovăție

Un mini-serial documentar desfășurat în 9 episoade (cu durata totală de 573 minute) ce dezvăluie erorile și minciunile care au dus la o serie de condamnări incorecte în Statele Unite și scoate la iveală nedreptățile făcute victimelor și celor acuzați. Este un film în care conținutul e atât de tranșant și emoționant încât m-a făcut să trec cu vederea forma (nu sunt deloc un fan al reconstituirilor și accentelor în stil TV american).

Închei această listă de recomandări asumându-mi riscul de a fi crucificat de cei care ard pe rug platforme precum Netflix, acolo unde pot fi vizionate ultimele două ocupante alte topului. Am fost în această tabără, știu cum e, dar pe lângă multe defecte și păcate capitale, aceste platforme oferă și conținut de calitate.

 Totuși, pentru cei care nu au loc în vocabular sau resurse pentru abonamente, o mulțime de entități oferă multe producții calitative pentru publicul larg în această perioadă. Aș îndrăzni să menționez aici Astra Film Festival (România), care proiectează zilnic câte un film care a ajuns pe ecranele din Sibiu în anii anteriori, IDFA (Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam), care a pus la dispoziție o bibliotecă video de filme care cuprinde câteva zeci de titluri, sau Taskovski Films (unul dintre cei mai mari agenți de vânzare din lume pe zona de film documentar), care oferă un film gratuit pe zi.

Social

Recomandări Moldova.org / Ce surse anti-discriminare urmărește Paula Cerescu

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ca să nu te simți singur, în vreme de pandemie, Moldova.org îi va descoase pe artiști, scriitori, oameni ai culturii sau oameni din domenii interesante și-i vom aduce mai aproape de tine. Îți vom arăta ce consumă ei pe timp de corona-criză și ce gânduri îi frământă, în timp ce trebuie să stea mai mult timp departe de cei dragi.

De această dată am vorbit cu Paula Cerescu, coordonarea programului dezvoltarea comunităţii LGBT, și i-am propus să ne ofere mai multe surse anti-discriminare, care să ne răspundă la mai multe întrebări și să ne scape de anumite prejudecăți.

PE LUNG

Vrem să trăim mai bine, să fim mai buni și pașnici, să ne împăcăm cu vecinii, dar, în același timp, opunem foarte multă rezistență față de ceea ce este nou și suntem împotriva celor care nu sunt tocmai ca noi. Dacă dorești să fii mai deschis/ă spre diversitatea umană, îți propun să te detașezi de încercările de a fi mai „obiectiv/ă”, pentru că subiectivitatea, deseori, e mai aproape de realitate. Am răscolit prin lista video-urilor și platformelor mele preferate care te-ar putea ajuta să te lași mai puțin frustrat de cei care nu sunt ca tine:

Jubilee

Îmi place să privesc Jubilee când îmi iau prânzul într-o zi de lucru. Sloganul acestui canal de pe Youtube este „embrace empathy”, adică „îmbrățișează empatia”. Găsești videoclipuri scurte sociale, distractive și educaționale cu tot felul de subiecte – dezbateri între activiști pentru prevenirea schimbărilor climatice și cei sceptici; o discuție interactivă cu tema „Oare toate persoanele transgender gândesc la fel?” sau „Oare toate persoanele multirasiale gândesc la fel?”; un experiment „6 bărbați heterosexuali și un 1 bărbat gay secret” și multe altele.
Cu părere de rău, e accesibil doar în engleză (iubitori de Duolingo, sunteți cu mine? :).

Nanette, un stand-up show pe Netflix

Nanette este un stand-up show creat de comediana Hannah Gadsby, care o să-ți schimbe închipuirile despre un stand-up. Hannah povestește despre cum stereotipurile de gen afectează femeile, și, în special, lesbienele; de ce Van Gogh nu a fost faimos pe timpurile sale, îi compatimează, într-un fel, pe acei bărbații albi heterosexuali care deveniseră un meme, și ilustrează cum în spatele fiecarei glume se ascunde o istorie. Îl găsești pe Netflix cu subtitrări în română.

Just Between Us, podcast

E un podcast în engleză, în care Allison Raskin și Gaby Dunn discută totul de la sănătatea mintală până la sex. Mai oferă și niște sfaturi de viață (solicitate), care par rezonabile. E exact ceea ce îți trebuie pentru o plimbare în solitudine sau în timp ce speli vasele. Din nou, asemănător cu show-ul Nanette menționat mai sus, e o balanță perfectă a unei comedii și a unei analize sau a unui schimb de experiență despre subiecte mai puțin discutate. Adevărat e că eram fana canalului lor de pe Youtube înainte ca să înceapă podcastul. Așa că nu sunt deloc obiectivă :).

Un instrument pentru a feminiza denumirile profesiilor

O noutate pentru persoanele vorbitoare de rusă: dacă vreodată ți-ai pus întrebarea, din curiozitate, cum ar suna un cuvânt – denumirea unei meserii, de exemplu, la feminin, să știi că există un site unde poți să introduci acel cuvânt și să-l feminizezi. Aceasta e o metodă simplă de a-ți arăta solidaritatea și a încuraja femeile din diferite domenii. Limbajul pe care-l folosim este o reflecție a realității în care trăim și în așa mod putem schimba un pic realitatea spre una mai egală și echitabilă.

TED Talk – The urgency of intersectionality, Kimberlé Crenshaw

Când se produc unele întâmplări sociale majore în lume, mă simt un pic mai liniștită, știind cauzele acestora, contextul în care acestea au loc și preistoria lor, chiar dacă realitatea e una aspră. Presupun că nu sunt singură așa. Ceea ce se întâmplă acum în SUA este, de fapt, o reacție la rasismul instituționalizat, adică unul comun și înrădăcinat în sistemul social, cultural, legislativ, administrativ… și e în fiecare dintre noi – pentru că l-am învățat de mici copii. Prejudecățile rasiste funcționează și în contextul nostru moldovenesc: persoane de diferite etnii marginalizate pe parcursul istoriei au de suferit în urma stereotipurilor noastre.

În acest TED-Talk, Kimberlé Crenshaw explică realitatea prejudecăților rasiale și de gen – și cum acestea se pot combina pentru a crea și mai mult rău. Kimberlé Crenshaw folosește termenul „intersecționalitate” pentru a descrie acest fenomen. În această discuție emoționantă, ea ne invită să dăm mărturie despre această realitate și să vorbim despre victimele prejudecăților. Acest TED-Talk este disponibil în engleză cu subtitrări în rusă.

CUTRA, o revistă feministă intersecțională

Pentru prima dată am cumpărat revista lor în print, atunci când au fost aduse câteva bucăți la barul C51 din Chișinău. Aici găsești articole pe subiecte feministe, queer, LGBTQI+, culturale, artistice, poetice. Îmi lipsea un asemenea „spațiu sigur” în limba română – totuși, există prea puțină informație pe temele menționate în Moldova și România.

Centrul GDM – o serie de videoclipuri animate

Într-un format scurt, frumos și simplu, aceste videoclipuri oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre LGBTQI+:
De ce avem nevoie de marșurile LGBT?
Copii în familiile de același sex
De ce este nevoie de dreptul la căsătorie?
ș.a.

Citește mai departe

Sănătate

Cum ținem gripa mai departe de noi?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Afară e rece, plouă, ceața e densă și bate un vânt puternic, toate aceste „stări” ale iernii ne pun la încercare imunitatea. În ultima perioadă, au crescut cazurile de infecții acute ale căilor respiratorii.

Deși continuă vaccinarea antigripală a contingentelor prioritare cu risc sporit de îmbolnăvire și dezvoltare a complicațiilor postgripale, medicii ne recomandă să ne spălăm bine pe mâini, să ne întărim imunitatea și să avem grijă de sănătatea noastră. 

PE LUNG

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în ultimele săptămâni au fost înregistrate aproape 8000 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și câteva cazuri de gripă. Pentru evitarea îmbolnăvirilor, medicii vin cu mai multe recomandări, cum ar fi:

  • să ne adresăm la specialiști chiar la primele simptome;
  • să evităm contactul cu persoanele îmbolnăvite;
  • să avem grijă de igiena personală, inclusiv igiena mâinelor;
  • să acoperim gura sau nasul cu șervețele de unică folosință atunci când tușim sau strănutăm;
  • să evităm aglomerațiile în perioada când cazurile de viroză sunt tot mai frecvente;
  • imunizarea antigripală.

Pe lângă respectarea acestor reguli, putem să ne ajutăm imunitatea cu remedii naturiste eficient:

  1. Ia o lămâie cu coajă şi pune-o în apă fiartă timp de 5 minute. Apoi îndepărteaz-o de pe foc, taie în bucăţi, îndepartează seminţele şi pune în blender. Adaugă 100 g de unt și 3 linguri de miere. Dimineaţa şi seara ia o linguriţă de cremă sau întinde-o pe o felie de pîine. Pentru efecte maxime adaugă şi usturoi tocat.
  2. Remediul cel mai bun care ne ajută să ne întărim imunitatea este să alocăm suficient timp orelor de odihnă. Iarna, somnul este mai important decât în celelalte anotimpuri. Corpul face apel la toate resursele de care dispune, pentru a putea face față schimbărilor bruște de temperatură, riscurilor aferente unei raceli sau a unei gripe.
  3. Din meniul tău zilnic nu trebuie să lipsească fructele și legumele, precum și pește, lactate, supe și varză. Vitaminele A si C, acizii Omega 3, dar și suplimentele nutritive pe care le poți cumpăra de la orice farmacie, mențin la cote optime starea de sănătate a sistemului tău imunitar.
  4. Fă cât mai mult sport în lunile de iarnă, pentru că un organism tonifiat prin sport este mult mai rezistent în fața infecțiilor sezoniere. Chiar dacă vremea de afară îți poate da planurile peste cap, o scurtă sesiune de alergare (20-30 de minute), o plimbare în ritm alert, sau chiar o serie de exerciții și înotul, reprezintă o sumă de soluții eficiente împotriva gripei și a răcelii.

Citește mai departe

Social

Moldova.org recomandă: DoR, BBC, Meduza, Dela0.ro

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

DOR: Câte albine moarte înseamnă o tragedie?

„…Cei doi copii, fata de zece ani și băiatul de opt, și-au pus o pătură pe betonul din fața noii hale de depozitare. Pe la prânz, fata a strigat prima dată: „Tata, a căzut o albină”.

Bărbatul a lăsat munca și a venit imediat. Tocmai de asta nu ținea stupi, de frică să nu pățească copiii ceva. A dat albina de pe pătură și s-a întors la muncă. După câteva minute, a mai căzut o albină și copiii au strigat din nou. Apoi încă una și încă una. Când au chemat-o și pe Maria, pe pătură și pe beton erau peste zece albine moarte. Și nu doar acolo: erau albine în fața stupilor, prin iarbă, pe prispa casei și pe masa de lemn de sub pomii din curte. Unele erau nemișcate, altele, căzute pe spate, își mișcau în gol picioarele îmbrăcate în polen. Femeia a știut imediat că e grav”.

În Teleorman, milioane de albine au fost ucise în câteva ore. Doi apicultori și-au promis că nu vor lăsa dezastrul să se repete.

Meduza:  Stai culcată, ai grijă de tine și mănâncă pentru doi

În timpul sarcinii, femeilor li se recomandă adesea să nu-și facă griji. Acest lucru este complicat. La urma urmei, toată lumea din jur știe, „ce e mai bine”. Meduza.io a îndemnat cinci femei să vorbească despre cum a decurs sarcina lor și cu ce stereotipuri s-au confruntat, ce sfaturi le-au iritat cel mai mult și care le-au ajutat.

„În timpul sarcinii, m-am confruntat cu mai multe prejudecăți trebuie să mănânci pentru doi (părinții soțului credeau că mănânc puțin), arsuri la stomac din cauza faptului că copilul era păros, nu ai voie să ridici mâinile. Dar cel mai mult nu mi-a plăcut prejudecata că toate femeile devin stupide în timpul sarcinii. Abilitățile cognitive cu siguranță se pot schimba cumva, dar în mod individual. Nu am simțit nimic asemănător la mine: am continuat să muncesc aproape întreaga sarcină și nimeni nu s-a plâns”.

„S-a întâmplat de câteva ori ca oameni străini să-mi mângâie burta. Am fost atât de șocată încât nu știam cum să reacționez”.

„ În primele două trimestre, am avut patru zboruri. Unele rude considerau că sarcina și avionul sunt incompatibile, deși nu aveam contraindicații”.

Dela0.ro: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite

Când un minor cu vârsta sub 15 ani este abuzat sexual în România, șansele ca o instanță de judecată națională să încadreze ca viol infracțiunea comisă sunt reduse. Statistic: cam o șansă din patru. Dacă agresorul nu lasă urme care să probeze constrângerea fizică, judecătorii pleacă în cele mai multe cazuri de la premisa că actul sexual s-a produs și cu acceptul copilului căzut victimă.

În toamna anului 2016 Judecătoria Târgu Bujor, din județul Galați, condamnă un bărbat la trei ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor. Victima avea 11 ani, iar inculpatul era o rudă din partea mamei.

Tot în 2016 Judecătoria Ploiești condamnă un bărbat de 53 de ani, la cinci ani de închisoare, pentru act sexual cu un minor. Victima avea 12 ani.

La începutul lui 2017 Judecătoria Constanța schimbă încadrarea juridică în cazul unui medic homeopat trimis în judecată pentru că a violat două fete, de 11 și 13 ani. O schimbă în act sexual cu un minor.

În 2018, la Judecătoria Târgu Jiu, un bărbat este trimis în judecată pentru viol în formă continuată, dar ajunge condamnat la trei ani de închisoare pentru act sexual cu un minor. Tot la Judecătoria Târgu Jiu un profesor de 34 de ani care a abuzat sexual o elevă de 12 ani e judecat pentru aceeași infracțiune: act sexual cu un minor.

În multe din aceste cazuri, justiția română consideră că victime de 7, 9, 11 sau 13 ani și-au dat consimțământul pentru a întreține relații sexuale cu abuzatorii lor. Dacă nu există urme ale constrângerii fizice, care să dovedească faptul că victima s-a împotrivit, judecătorii tind să adopte o încadrare juridică fundamentată pe ideea că a existat o formă de consens între abuzat și abuzator.

BBC: Suntem în epoca de aur a filmelor regizate de femei?

În fiecare an, BBC, cu ajutorul a sute de experți în cinematografie, realizează topuri cu filme. Editorii BBC au realizat că în listă de regăsesc și lungmetraje regizate de femei și și-au pus drept scop ca în acest an să descopere 100 cele mai bune filme regizate de femei. Jurnaliștii au constatat că cele mai apreciate filme regizate de femei au fost cele lansate în ultimii 30 de ani, astfel întrebându-se dacă ne aflăm în epoca de aur a filmelor regizate de femei.

Anii ’90 cu siguranță au generat pelicule clasice de succes, precum The Piano de Jane Campion, Clueless de Amy Heckerling și Point Break de Kathryn Bigelow. Au fost succese comerciale și au fost apreciate de critici, fapt reflectat de pozițiile lor în acest sondaj. În Franța, cel mai bine apreciat film al lui Clare Denis din sondaj, Beau Travail, a fost realizat în 1999.

Anii 2000 au înregistrat ascensiunea unor regizoare precum Sofia Coppola, Lynne Ramsay, Andrea Arnold și Debra Granik , care de asemenea au obținut poziții bune în top 100. De asemenea, regizoarele Céline Sciamma din Franța, Maren Ade din Germania și Nadine Labaki au obținut recunoașterea internațională în ultimul deceniu.

Mati Diop, cineasta francez-senegaleză care a lansat filmul Atlantics, a fost prima regizoare care a avut un film în competiție pentru Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Thriller-ul fantomatic despre tineri care migrează din Africa pentru a-și căuta o viață mai bună a fost cumpărat de Netflix și tocmai a fost lansat în toată lumea. Este primul lungmetraj al lui Diop.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social2 ore în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

Social4 ore în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

Social6 ore în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

LifestyleO zi în urmă

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului,...

Sănătate3 zile în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică3 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment3 zile în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Advertisement

Politică

Politică7 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031