Ce crede Igor Dodon despre ziua de 7 aprilie 2009

Preşedintele Igor Dodon a catalogat ziua de 7 aprilie, 2009 drept „ziua tragediei naționale a poporului moldovenesc”. Potrivit lui, protestele „organizate de unii dintre actualii politicieni s-au transformat în acţiuni violente de profanare a simbolurilor de stat ale Republicii Moldova”.

„Ziua de 7 aprilie, 2009 a devenit și ziua tragediei naționale a poporului moldovenesc. În această zi, la Chişinău, protestele organizate şi conduse inclusiv de unii dintre actualii politicieni, s-au transformat în acţiuni violente de ocupare a sediilor guvernamentale, de profanare a simbolurilor de stat ale Republicii Moldova, de distrugere a Declaraţiei de Independenţă a ţării”, a notat şeful statului într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, persoanele care au condus aceste acţiuni au ajuns să guverneze în Moldova, iar această guvernare s-a transformat într-un “dezastru de 9 ani pentru Republica Moldova”.

“Aceşti oameni şi-au demonstrat scopurile adevărate pe care le urmăreau: din sistemul financiar-bancar al ţării au fost furate miliarde de lei, au fost delapidate granturi şi împrumuturi, au fost periclitate relaţiile cu partenerul strategic – Rusia, fără consultare cu poporul a fost semnat Acordul de Asociere cu UE, peste un milion de cetăţeni au ajuns la limita sărăciei, sute de mii de cetățeni, inclusiv tineri care au participat la evenimentele din 7 aprilie 2009, au fost nevoiți să părăsească ţara”, a continuat preşedintele Dodon.

Acesta a spus că societatea încă urmează să dea o apreciere juridică şi istorică evenimentelor din aprilie, 2009.

Totodată, potrivit lui, Republica Moldova trebuie să pornească “pe calea făuririi, a dezvoltării, a deschiderii pentru toţi partenerii noştri, atît cei din Vest, cât şi cei din Est”. “Societatea noastră trebuie să facă tot posibilul pentru ca acele evenimente să nu se mai repete niciodată în istoria noastră”, a adăugat Igor Dodon.

Amintim că pe 7 aprilie 2009 câteva zeci de mii de tineri s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, pentru a protesta față de fraudarea alegerilor din 5 aprilie,în urma cărora PCRM a obţinut majoritatea voturilor în Parlament.

În scurt timp manifestația pașnică a degenerat în violențe. Participanți la proteste au luat cu asalt sediile Președinției și Parlamentului. Provocatori din rândurile manifestanților au devastat aproape în totalitate sediul Parlamentului. Noaptea au urmat însă intervenţiile în forță ale structurilor de forţă, iar sute de tineri au fost reţinuţi şi maltrataţi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.