De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Totul, mai bun sau mai rău, are o balanță, un echilibru, care definește în final câte ceva.
Economia, se înscrie printre primele în lista celora care sunt formate sau care au nevoie de un echilibru. De data aceasta e vorba despre o balanță a Europei.
Christine Lagarde, doamna de la conducerea Fondului Monetar Internațional, zice că dacă băncile aflate în partea de Vest a Europei, ar retrage lichiditățile sale aflate în partea estică a continentului, ar avea loc un deficit de finanțare.
Aceste concluzii nu sunt doar presupuneri vagi, dar ideii ce ar putea să devină realitate, odată ce băncile, au fost afectate puternic de criza datoriei din zona euro.
În cazul în care criza va continua să secere zona euro în același ritm, Europa emergentă este prima care va primi lovitura, iar aceasta se arată a fi una gravă.
Problema este pe platou, băncile din Vest, considerate salvatoare vor înceta să mai susțină economiile din regiune, iar aceste state, respectiv nu ar mai fi sortite să vadă lumină.
Creditorii din Vest, au fost cei mai importanți în dezvoltarea estului până în 2008, adică până la criza de acum 3 ani, acum însă aceștia se confruntă singuri cu probleme care le limitează tot mai mult posibilitățile de a mai ajuta și pe alții, fiind sub presiune din cauza deteriorării calității portofoliului de credit.
Aceste probleme devin din ce în ce mai serioase, atunci când se mai cunoaște că trei sferturi din capitalul deținut de băncile din Est, aparțin creditorilor occidentali.