Connect with us
"
"

Economie

Câți bani au cei mai bogați oameni din Moldova și în alte țări

Publicat

pe

PE SCURT

Pentru a intra în 1% din populația americană cu cel mai mare venit, trebuie să câștigi aproximativ jumătate de milion de dolari pe an. Acesta nu este un record. În Singapore, pentru a fi inclus în mult râvnitul 1% dintre cei mai bogați ai țării va fi necesar să câștigi cel puțin 722 000 de dolari, în timp ce în Emiratele Arabe Unite – 922 000 de dolari, scrie Bloomberg cu referire la Baza Mondială de date a inegalității și Serviciul Statistică din Canada.

În baza datelor colectate, Bloomberg a întocmit un rating al țărilor în funcție de nivelul veniturilor persoanelor incluse în 1% din populația cu cele mai mari venituri, iar Business Insider a prezentat un top al veniturilor medii anuale ale locuitorilor acestor state.

PE LUNG 

Analiștii Bloomberg au calculat câți bani sunt necesari pentru a intra în râvnitul 1% dintre cei mai bogați oameni din diferite țări.

În India, pentru nimeri în 1% din cei mai bogați cetățeni, ai nevoie de venituri de 77.000 USD pe an. Cu toate acestea,  câștigul mediu anual în India este de doar 2020 $. Dacă ai fost inclus în lista celor mai bogați oameni din China înseamnă că câștigi cel puțin 107.000 de dolari pe an. Venitul mediu în această țară este de 9470 USD. Următoarea în listă este Italia, unde veniturile celor mai bogați oameni încep de la 169.000 USD. Venitul mediu al populației țării este de 33.560 dolari pe an.

În Brazilia, pragul pentru bogați este puțin mai înalt – ceea ce presupune venituri anuale de 176.000 USD. Dar venitul mediu în această țară este mai mic decât în China – 9140 dolari.

Venitul anual al celor 1% dintre cei mai bogați oameni din Africa de Sud este de 188.000 USD și mai mult. În același timp, venitul mediu este la nivelul de 5750 USD.

În Canada, pentru a nimeri printre cei mai bogați ai țării sunt necesari 201.000 de dolari pe an în timp ce venitul mediu al populației este de 44.860 $. Franța este de asemenea reprezentată în clasament: Aici venitul anual al celor mai bogați începe de la 221.000 de dolari, iar câștigurile medii a populației este de  – 41.070 de dolari.

Lista include și Australia, unde cei mai bogați cetățeni câștigă de la 246.000 USD, iar venitul mediu este de 53.190 USD, Marea Britanie (venitul celor mai bogați de la 248.000 USD, câștiguri medii – 41.330 USD), Germania (venitul celor mai bogați – 277.000 USD și câștiguri medii – 47.450 USD).

Veniturile cele mai mari se numără printre bogătașii din Bahrain  – 485.000 USD, unde venitul mediu al populației este de 47.436 dolari,  în Statele Unite – cei mai bogați locuitori câștigă 488.000 USD, câștigurile medii ale populației sunt de 62.850 dolari, în Singapore – pentru a te include în lista bogătașilor trebuie să câștigi 722.000 dolari, dar venit mediu al populației aici este de  58.770 USD. În final, Emiratele Arabe Unite – pentru a fi inclus în 1% bogătași ai țării este necesar să câștigi anual 922.000 USD. Aici venitul anual al populației este de 40.880 dolari).

Dar în Moldova?

Bloomberg a făcut calcule privind cei mai bogați oameni doar din câteva țări, cei mai importanți jucători pe piața economică mondială. Dar cum stau lucrurile în Moldova?

Potrivit, Serviciului Fiscal de Stat, în 2018, 1760 de moldoveni au înregistrat venituri oficiale de peste un milion de lei. 

Datele au fost calculate din declarațiile cu privire la impozitul pe venit.Venitul total înregistrat de cei 1.760 de milionari a ajuns la peste șase miliarde de lei.

Venitul maxim care a fost obținut de o persoană fizică, în 2018, a fost de peste 83 de milioane de lei. Cel mai tânăr milionar din R. Moldova are doar 21 de ani, în timp ce cel mai vârstnic milionar are 90 de ani. Totodată, 78% dintre milionari sunt înregistrați în municipiul Chișinău.

Business Insider cu referire la  World Data, venitul mediu al populației în Moldova este de 2980 de dolari. Sursa citată, arată că, spre comparație, România 11,290 dolari, Ucraina 2,660 dolari.

În 2017, 1.800 de persoane fizice au declarat venituri de peste un milion de lei, cu 40 mai multe decât în 2018. 

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Economie

Care sunt cei mai mari importatori din lume

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe mărfuri din altă parte. În timp ce perspectiva de a te izola de turbulențele piețelor globale poate părea atrăgătoare la prima vedere, aceasta ar putea avea considerabile riscuri și dezavantaje considerabile.

Nu numai că ar însemna lipsa celor mai bune produse străine din lume, dar s-ar „traduce” prin mărfuri incredibil de scumpe pe plan intern. Între timp, produsele extrem de specializate ar fi indisponibile, iar evenimentele neprevăzute (dezastre naturale, greve de muncă, secetă etc.) ar putea avea potențialul de a perturba lanțurile de aprovizionare și ar conduce la haos economic.

PE LUNG

Din aceste motive majoritatea economiilor aleg să importe în fiecare an bunuri în valoare de miliarde de dolari de la partenerii comerciali internaționali. Ce țări importă cele mai multe bunuri?

Harta de la HowMuch.net redimensionează țările în funcție de valoarea importurilor lor anuale din 2018. Vizualizarea se bazează pe date de la Organizația Mondială a Comerțului.

Să aruncăm o privire asupra celor 15 țări care sunt cei mai mari importatori din lume:

În combinație, economiile din întreaga lume importă în total 19,9 trilioane de dolari în mărfuri în fiecare an.

Cel mai mare importator din lume sunt Statele Unite, cu o cotă de 13,4% din importurile globale egale cu 2,6 trilioane de dolari de mărfuri. În urma SUA sunt alte două economii semnificative, fiecare care importă peste 1 trilion de dolari în fiecare an de mărfuri: China (2,1 trilioane de dolari) și Germania (1,3 trilioane de dolari).

În sfârșit, merită de menționat că, dacă toate statele Uniunii Europene ar fi combinate într-o singură entitate, aceasta ar fi cel mai mare importator din lume cu aproape 6,5 trilioane de dolari din importuri.

Cât au constituit importurile în Republica Moldova în 2018?

Potrivit Biroului Național de Statistică,  în anul 2018, în Republica Moldova importurile de mărfuri au constituit 5,8 miliarde dolari, volum superior celui înregistrat în anul 2017 cu 19,3%. Importurile din țările Uniunii Europene (UE-28) s-au cifrat la 2,9 miliarde dolari SUA (cu 19,4% mai mult față de anul 2017), deținând o pondere de 49,5% în total importuri (49,4% – în anul 2017).

Importurile de mărfuri provenite din țările CSI au avut o valoare de 1,4 miliarde dolari SUA (cu 20,2% mai mare decât în anul 2017), care echivalează cu o cotă de 25,1% în total importuri (25,0% – în anul 2017).

Mai menționăm că 24,1% din totalul de importuri le-au constituit mașinile și echipamentele pentru transport. Pe locul doi se clasează mărfurile manufacturate, clasificate mai ales după materia primă, ele au reprezentat 19,8% din totalul de importuri, fiind urmate de importurile de combustibili minerali, lubrifianți și materiale derivate care au deținut 17,2% în total importuri.n anul 2018.

Anul trecut au sporit importurile de petrol, produse petroliere și produse înrudite, mașini și aparate electrice și părți ale acestora, gaz și produse industriale obținute din gaz, vehicule rutiere, mașini și aparate specializate pentru industriile specifice, dar și de legume legume și fructe, îngrășăminte minerale sau chimice.

Citește mai departe

Economie

Reprezentanți ai 16 companii americane se află în Republica Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Reprezentanți ai 16 companii americane se află într-o vizită în Republica Moldova.  Din delegația americană fac parte oameni de afaceri din domeniul energiei, agrobusiness-ului, tehnologiei informației, construcțiilor și altor domenii.

Toate aceste companii activează în Europa de Sud-Est. Aceasta este cea mai mare delegație a companiilor americane care vizitează Moldova în ultimii 10 ani.

PE LUNG

Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău, companiile sunt interesate în oportunități de a investi și de a încheia acorduri de afaceri în Moldova.

Delegația va participa la un forum de afaceri, care va avea loc la Radisson Blu Hotel Convention Center, pe data de 11 aprilie, începând cu ora 9:00.

Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan, ministrul Economiei Chiril Gaburici și alți oficiali se vor adresa participanților și vor discuta despre legăturile de afacerile dintre SUA și Moldova.

Citește mai departe

Economie

Guvernul vrea să împrumute 228 milioane euro pentru reabilitarea a două drumuri naționale

Publicat

pe

De către

Două drumuri naționale vor fi reabilitate cu sprijinul Băncii chineze, China Citic Bank Corporation Limited.

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra рrоiесtеlоr Acordurilor de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca chineză.

Suma estimativă а împrumutului constituie 228 de milioane de euro.

În urma semnării Acordurilor va fi reabilitat drumul național M5 care cuprinde sectorul Criva – Bălți și reconstruit drumul R13, Bălți – Florești – R14.

În decizia sa, Guvernul precizează că reabilitarea drumurilor menționate este о continuitate а Proiectului de susținere а Programului în Sectorul Drumurilоr implementat cu suportul Instituțiilor Financiare Internaționale.

Proiectul are drept scop susținerea Republicii Moldova în reabilitarea rețelei de drumuri naționale, pentru facilitarea transportului rutier, sporirea siguranței și a capacității de gestionare a rețelei rutiere.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social14 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură16 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social16 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment17 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social22 de ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură23 de ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

Externe2 zile în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică4 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930