Connect with us
"
"

Economie

Câți bani au cei mai bogați oameni din Moldova și în alte țări

Publicat

pe

PE SCURT

Pentru a intra în 1% din populația americană cu cel mai mare venit, trebuie să câștigi aproximativ jumătate de milion de dolari pe an. Acesta nu este un record. În Singapore, pentru a fi inclus în mult râvnitul 1% dintre cei mai bogați ai țării va fi necesar să câștigi cel puțin 722 000 de dolari, în timp ce în Emiratele Arabe Unite – 922 000 de dolari, scrie Bloomberg cu referire la Baza Mondială de date a inegalității și Serviciul Statistică din Canada.

În baza datelor colectate, Bloomberg a întocmit un rating al țărilor în funcție de nivelul veniturilor persoanelor incluse în 1% din populația cu cele mai mari venituri, iar Business Insider a prezentat un top al veniturilor medii anuale ale locuitorilor acestor state.

PE LUNG 

Analiștii Bloomberg au calculat câți bani sunt necesari pentru a intra în râvnitul 1% dintre cei mai bogați oameni din diferite țări.

În India, pentru nimeri în 1% din cei mai bogați cetățeni, ai nevoie de venituri de 77.000 USD pe an. Cu toate acestea,  câștigul mediu anual în India este de doar 2020 $. Dacă ai fost inclus în lista celor mai bogați oameni din China înseamnă că câștigi cel puțin 107.000 de dolari pe an. Venitul mediu în această țară este de 9470 USD. Următoarea în listă este Italia, unde veniturile celor mai bogați oameni încep de la 169.000 USD. Venitul mediu al populației țării este de 33.560 dolari pe an.

În Brazilia, pragul pentru bogați este puțin mai înalt – ceea ce presupune venituri anuale de 176.000 USD. Dar venitul mediu în această țară este mai mic decât în China – 9140 dolari.

Venitul anual al celor 1% dintre cei mai bogați oameni din Africa de Sud este de 188.000 USD și mai mult. În același timp, venitul mediu este la nivelul de 5750 USD.

În Canada, pentru a nimeri printre cei mai bogați ai țării sunt necesari 201.000 de dolari pe an în timp ce venitul mediu al populației este de 44.860 $. Franța este de asemenea reprezentată în clasament: Aici venitul anual al celor mai bogați începe de la 221.000 de dolari, iar câștigurile medii a populației este de  – 41.070 de dolari.

Lista include și Australia, unde cei mai bogați cetățeni câștigă de la 246.000 USD, iar venitul mediu este de 53.190 USD, Marea Britanie (venitul celor mai bogați de la 248.000 USD, câștiguri medii – 41.330 USD), Germania (venitul celor mai bogați – 277.000 USD și câștiguri medii – 47.450 USD).

Veniturile cele mai mari se numără printre bogătașii din Bahrain  – 485.000 USD, unde venitul mediu al populației este de 47.436 dolari,  în Statele Unite – cei mai bogați locuitori câștigă 488.000 USD, câștigurile medii ale populației sunt de 62.850 dolari, în Singapore – pentru a te include în lista bogătașilor trebuie să câștigi 722.000 dolari, dar venit mediu al populației aici este de  58.770 USD. În final, Emiratele Arabe Unite – pentru a fi inclus în 1% bogătași ai țării este necesar să câștigi anual 922.000 USD. Aici venitul anual al populației este de 40.880 dolari).

Dar în Moldova?

Bloomberg a făcut calcule privind cei mai bogați oameni doar din câteva țări, cei mai importanți jucători pe piața economică mondială. Dar cum stau lucrurile în Moldova?

Potrivit, Serviciului Fiscal de Stat, în 2018, 1760 de moldoveni au înregistrat venituri oficiale de peste un milion de lei. 

Datele au fost calculate din declarațiile cu privire la impozitul pe venit.Venitul total înregistrat de cei 1.760 de milionari a ajuns la peste șase miliarde de lei.

Venitul maxim care a fost obținut de o persoană fizică, în 2018, a fost de peste 83 de milioane de lei. Cel mai tânăr milionar din R. Moldova are doar 21 de ani, în timp ce cel mai vârstnic milionar are 90 de ani. Totodată, 78% dintre milionari sunt înregistrați în municipiul Chișinău.

Business Insider cu referire la  World Data, venitul mediu al populației în Moldova este de 2980 de dolari. Sursa citată, arată că, spre comparație, România 11,290 dolari, Ucraina 2,660 dolari.

În 2017, 1.800 de persoane fizice au declarat venituri de peste un milion de lei, cu 40 mai multe decât în 2018. 

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Economie

Care sunt cei mai mari importatori din lume

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe mărfuri din altă parte. În timp ce perspectiva de a te izola de turbulențele piețelor globale poate părea atrăgătoare la prima vedere, aceasta ar putea avea considerabile riscuri și dezavantaje considerabile.

Nu numai că ar însemna lipsa celor mai bune produse străine din lume, dar s-ar „traduce” prin mărfuri incredibil de scumpe pe plan intern. Între timp, produsele extrem de specializate ar fi indisponibile, iar evenimentele neprevăzute (dezastre naturale, greve de muncă, secetă etc.) ar putea avea potențialul de a perturba lanțurile de aprovizionare și ar conduce la haos economic.

PE LUNG

Din aceste motive majoritatea economiilor aleg să importe în fiecare an bunuri în valoare de miliarde de dolari de la partenerii comerciali internaționali. Ce țări importă cele mai multe bunuri?

Harta de la HowMuch.net redimensionează țările în funcție de valoarea importurilor lor anuale din 2018. Vizualizarea se bazează pe date de la Organizația Mondială a Comerțului.

Să aruncăm o privire asupra celor 15 țări care sunt cei mai mari importatori din lume:

În combinație, economiile din întreaga lume importă în total 19,9 trilioane de dolari în mărfuri în fiecare an.

Cel mai mare importator din lume sunt Statele Unite, cu o cotă de 13,4% din importurile globale egale cu 2,6 trilioane de dolari de mărfuri. În urma SUA sunt alte două economii semnificative, fiecare care importă peste 1 trilion de dolari în fiecare an de mărfuri: China (2,1 trilioane de dolari) și Germania (1,3 trilioane de dolari).

În sfârșit, merită de menționat că, dacă toate statele Uniunii Europene ar fi combinate într-o singură entitate, aceasta ar fi cel mai mare importator din lume cu aproape 6,5 trilioane de dolari din importuri.

Cât au constituit importurile în Republica Moldova în 2018?

Potrivit Biroului Național de Statistică,  în anul 2018, în Republica Moldova importurile de mărfuri au constituit 5,8 miliarde dolari, volum superior celui înregistrat în anul 2017 cu 19,3%. Importurile din țările Uniunii Europene (UE-28) s-au cifrat la 2,9 miliarde dolari SUA (cu 19,4% mai mult față de anul 2017), deținând o pondere de 49,5% în total importuri (49,4% – în anul 2017).

Importurile de mărfuri provenite din țările CSI au avut o valoare de 1,4 miliarde dolari SUA (cu 20,2% mai mare decât în anul 2017), care echivalează cu o cotă de 25,1% în total importuri (25,0% – în anul 2017).

Mai menționăm că 24,1% din totalul de importuri le-au constituit mașinile și echipamentele pentru transport. Pe locul doi se clasează mărfurile manufacturate, clasificate mai ales după materia primă, ele au reprezentat 19,8% din totalul de importuri, fiind urmate de importurile de combustibili minerali, lubrifianți și materiale derivate care au deținut 17,2% în total importuri.n anul 2018.

Anul trecut au sporit importurile de petrol, produse petroliere și produse înrudite, mașini și aparate electrice și părți ale acestora, gaz și produse industriale obținute din gaz, vehicule rutiere, mașini și aparate specializate pentru industriile specifice, dar și de legume legume și fructe, îngrășăminte minerale sau chimice.

Citește mai departe

Economie

Reprezentanți ai 16 companii americane se află în Republica Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Reprezentanți ai 16 companii americane se află într-o vizită în Republica Moldova.  Din delegația americană fac parte oameni de afaceri din domeniul energiei, agrobusiness-ului, tehnologiei informației, construcțiilor și altor domenii.

Toate aceste companii activează în Europa de Sud-Est. Aceasta este cea mai mare delegație a companiilor americane care vizitează Moldova în ultimii 10 ani.

PE LUNG

Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău, companiile sunt interesate în oportunități de a investi și de a încheia acorduri de afaceri în Moldova.

Delegația va participa la un forum de afaceri, care va avea loc la Radisson Blu Hotel Convention Center, pe data de 11 aprilie, începând cu ora 9:00.

Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan, ministrul Economiei Chiril Gaburici și alți oficiali se vor adresa participanților și vor discuta despre legăturile de afacerile dintre SUA și Moldova.

Citește mai departe

Economie

Guvernul vrea să împrumute 228 milioane euro pentru reabilitarea a două drumuri naționale

Publicat

pe

De către

Două drumuri naționale vor fi reabilitate cu sprijinul Băncii chineze, China Citic Bank Corporation Limited.

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra рrоiесtеlоr Acordurilor de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca chineză.

Suma estimativă а împrumutului constituie 228 de milioane de euro.

În urma semnării Acordurilor va fi reabilitat drumul național M5 care cuprinde sectorul Criva – Bălți și reconstruit drumul R13, Bălți – Florești – R14.

În decizia sa, Guvernul precizează că reabilitarea drumurilor menționate este о continuitate а Proiectului de susținere а Programului în Sectorul Drumurilоr implementat cu suportul Instituțiilor Financiare Internaționale.

Proiectul are drept scop susținerea Republicii Moldova în reabilitarea rețelei de drumuri naționale, pentru facilitarea transportului rutier, sporirea siguranței și a capacității de gestionare a rețelei rutiere.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social2 ore în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

Social4 ore în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

Social6 ore în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

LifestyleO zi în urmă

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului,...

Sănătate3 zile în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică3 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment3 zile în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Advertisement

Politică

Politică7 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031