Cât costă să te apuci de pictat?

Pictura este unul dintre cele mai frumoase, diverse și în același timp accesibile hobby-uri. În ultimul timp, tot mai mulți adulți, care nu au mai pictat din copilărie, încearcă acest tip de activitate creativă. „Arta nu are vârstă”, afirmă pictora Vasiluța Vasilache, îndemnându-i pe toți cei care vor să înceapă să picteze să nu le fie frică să experimenteze. 

Dacă te numeri printre persoanele atrase de pictură, dar care până acum nu ai mai ținut pensula sau creionul în mână, îți propunem să vezi de ce ustensile vei avea nevoie și cât te vor costa cele necesare pentru creație.

Desenul în creion

Pentru cei care vor să deseneze în creion este recomandată hârtia de tip Vatman. O poți cumpăra nu doar din magazinele specializate, ci și din cele de papetărie. De exemplu, o coală de hârtie Vatman costă 6-7 lei. 

Creioanele. Aici fie vei cumpăra câte un creion cu duritatea necesară, fie poți opta pentru un set de creioane cu duritatea minei diferită. Un astfel de set pornește de la 130 lei. 

Radiere. Un set cu două radiere poate fi cumpărat cu 16 lei.

Costuri finale:

Hârtie (3 foi) – 21 lei

Set cu 12 creioane – 130 lei

Set radiere – 16 lei

Total – 167 lei

Pictatul în acuarelă 

Dacă vrei să-ți încerci talentul în acuarelă, vei avea nevoie de hârtie specială care păstrează strălucirea acuarelei și care nu absoarbe culorile. La magazinele specializate o poți cumpăra atât la bucată, cât și în set. Prețul unei foi costă în jur de 22 de lei, în timp ce un set cu 20 de  foi costă 240 de lei. 

Acuarela. Sunt preferabile seturile. Un set de 16 culori costă 318 lei.

Și în final, setul de pensule. În acest caz, ar fi bine să optezi pentru pensulele cu fir de păr. „Aici aș recomanda pensule de calitate bună. Acuarela necesită calitatea produselor, pentru că este fină”, spune Vasiluța. O pensulă de acest timp costă în jur de 25 de lei. Deci, pentru trei pensule vei avea nevoie de 75 de lei. 

Costuri finale:

Hârtie (3 foi) – 66 lei

Acuarelă – 318 lei

Set de pensule – 75 lei

Total – 459 lei

Pictatul în ulei

Pentru pictatul în ulei vei avea nevoie, în primul rând, de o pânză cu șasiu de dimensiuni nu prea mari. În magazinele specializate o pânză cu șasiu cu dimensiuni 45X65 cm costă 127 de lei. 

Al doilea obiect necesar va fi un diluant pentru culori, care are una dintre cele mai importante funcții în pictură. Vasiluța Vasilache recomandă diluantul „trei în unul”, care conține vernis (lac), ulei și diluantul propriu-zis. O sticluță de 120 ml costă 72 de lei. 

Următorul pas este alegerea culorilor. Magazinele specializate propun o gamă variată de produse. Poți opta pentru un set ce includ tuburi cu 8 culori și care costă 160 de lei. Dar să știi că aceste tuburi au o cantitate de 18 ml de vopsea și nu îți vor ajunge prea mult timp. De aceea, ar fi preferabil să optezi pentru tuburile cu culori separate, care sunt mai mari și îți vor servi pentru mai multe picturi. Un tub de 46 ml costă 48 lei.

„Alegeți culorile de bază – roșu, galben, verde, albastru, alb și negru. Dacă vom amesteca două dintre acestea vom obține alte culori”, recomandă Vasiluța. Astfel, din galben și roșu se face portocaliu, din galben și albastru – verdele, violetul se face din albastru și roșu, iar roșu și verde se face maro. Pentru cele șase culori vei achita 288 lei.

Pensulele. Sunt necesare 3 pensule, dintre care una micuță pentru detalii, una mai mare și alta mai lată. „Cele mai bune pentru pictatul în ulei sunt cele sintetice”, spune pictora. O pensulă de acest fel costă, în medie, 27 de lei. Deci pentru trei pensule vei avea nevoie de 81 de lei.

Paleta pe care se amestecă culorile. O paletă din plastic costă în jur de 100 lei. 

„Și în final, vei avea nevoie și de o cârpă, pentru că pensulele se șterg cu cârpă, și nu se spală”, adaugă Vasiluța.

Costuri finale:

Pânză cu șasiu – 127 lei

Diluant – 72 lei

Culori – 288 lei

Pensule – 75 lei

Total – 562 lei

Vasiluța Vasilache vine cu trei recomandări pentru toți cei care au decis să înceapă să picteze:

  1. Să nu vă fie frică să încercați. E o experiență minunată, la orice vârstă.
  2. Înainte de a picta, faceți inițial cu un creion schița lucrării. Vă va ajuta mult.
  3. Pictați atunci când aveți inspirație. Dar dacă pictați seara sau noaptea, asigurați-vă că aveți suficientă lumină.

Foto: Vasiluța Vasilache/ Herba

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.