Cât costă să imporți o mașină în Republica Moldova

PE SCURT

Guvernul Chicu a aprobat o hotărâre în luna noiembrie prin care anulează reducerea de 50% la importul mașinilor hibrid. Hotărârea de Guvern urmează să ajungă și votată de Parlament.

Anularea reducerii îi va bate la buzunar pe cei care-și doresc mașini cu motoare puternice. Pentru cei cu mașini modeste, diferența se va rezuma la câteva sute de euro. 

PE LUNG

Potrivit Agenției Servicii Publice, cele mai multe automobile importate în 2018 în Republica Moldova sunt de marca Toyota, Dacia sau Volkswagen.

Cele mai multe mașini importate au o vechime de exploatare între șase și zece ani și majoritatea sunt cu motoare diesel

Procedurile vamale pentru importarea unei mașini

Să zicem că vrem să importăm o Toyota Auris produsă în 2012, care costă 5 800 de euro, cu volumul motorului de 1400 cm³ și tipul motorului este diesel. Suma accizelor va fi aproximativ de 951 euro, pentru că:

Pe lângă suma accizelor există adeverința pentru înregistrarea mijlocului de transport, a caroseriei sau a motorului, introduse pe teritoriul țării (chiar și provizoriu), pasibile înregistrării în subdiviziunile structurale subordonate Ministerului Dezvoltării Informaționale care costă 7 euro.

Există și taxa pentru proceduri vamale – 0,4% din valoarea în vamă a mărfii, dar nu mai mult de 1800 euro. Prin urmare, pentru mașina noastră de 5800 euro vom achita 23,2 euro.

În total, pentru importul mașinii în Republica Moldova va trebui să achităm 981,2 euro.

Modificările făcute de Guvernul Chicu

Hotărârea de Guvern 573 din 27 noiembrie 2019 spune că:

    • se păstrează reducerea de 50% la import pentru mașina hibrid de tip PHEV (plug-in hybrid electric vehicle)
    • se micșorează reducerea la 25% la import pentru mașinile de tip Hybrid (hibrid tradițional)
    • nu vor beneficia de nicio reducere mașinile echipate cu propulsie Mild-Hybrid (motorul electric are doar rol auxiliar)

De exemplu, vrem să importăm o Toyota Prius Hybrid, fabricată în 2012, volumul motorului de 1800 cm³ și tipul motorului benzină care costă 10 mii euro. 

Conform Codului Fiscal, titlul IV, art. 124, (18), cota accizului se micșorează cu 50% pentru autoturismele cu motor hibrid de la poziția tarifară 8703.

Totuși, dacă modificările vor fi votate de către parlament, reducerea va fi de 25%, ceea ce înseamnă că vom achita cu 8505 lei mai mult, adică 25 515 lei pentru suma accizelor (1320 euro).

Prin urmare, pentru importul mașinii hibrid achităm acum 927 euro. După modificări, importul aceleiași mașini va costa 1367 euro.

Potrivit PiațaAuto.md, aceste modificări vor genera scumpiri și acestea vor face automobilele hibride mai puțin atractive pentru consumatori. Prin urmare, oamenii vor prefera mașinile cu sisteme de propulsie tradiționale, cu propulsoare termice alimentate doar cu benzină sau motorină. Pe termen lung, noile prevederi vor reduce numărul mașinilor eco în țară, sporind importul mașinilor cu sisteme de propulsie tradiționale.

Un importator de autoturisme din Statele Unite ale Americii în Republica Moldova a inițiat o petiție pe 9 decembrie către Guvernul Republicii Moldova și către Parlamentul Republicii Moldova pentru a păstra cota de acciz pentru automobilele hybrid de în mărime de 50%.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.