Cât costă produsele ecologice de igienă pentru o lună

PE SCURT

După ce Parlamentul a votat în lectura a doua modificările de lege potrivit cărora se vor aplica amenzi pentru utilizarea și comercializarea pungilor și veselei de plastic, după ce am calculat cât costă să înlocuiești plasticul din alimentație, vă spunem cât costă produsele igienice ecologice pentru o lună.

PE LUNG

Cele mai multe produse de igienă conțin produse chimice dăunătoare mediului, dar și sunt ambalate în plastic, care la fel, este dăunător. Șamponurile, gelurile de duș, buretele de corp, aparatele de ras din plastic pe care le arunci în fiecare săptămână, absorbantele sau chiar bețișoarele de vată (chiar dacă ne par inocente) – toate acestea sunt ambalate sau conțin plastic, în unele cazuri, care nu poate fi recliclat. Prin urmare, vă propunem alternative ecologice pentru fiecare dintre ele.

Pereuța de dinți de plastic poate fi înlocuită cu cea din bambus. Sunt puțin mai scumpe decât cele obișnuite, însă le poți arunca, cu siguranță, în tomberonul cu gunoi reciclabil. Același luccru este valabil și pentru pastele de dinți a căror tuburi sunt din plastic. Există pe piața din Republica Moldova paste cu ambalaj biodegradabil care costă cel puțin 95 de lei și nu pot fi găsite în orice magazin. Dar, dacă ai drum spre Odessa, ai putea să găsești în magazinele de produse cosmetice tuburi biodegradabile cu pastă de dinți cu 80 de grivne (57 lei).

Buretele pentru duș poate fi înlocuit cu buretele din luffa (o plantă din familia castravetelui). O poți cumpăra online cu 35 de lei.

În loc de gel de duș, șampon – produse în ambalaje de plastic și cu conținut chimic, poți utiliza săpunurile artizanale făcute cu ulei de cocos, cu unt de shea, cu uleiuri esențiale și alte produse naturale. În Chișinău există artizani care vând un săpun de 100 de grame cu 55 de lei. Ei au și săpun cu luffa, prețul căruia este un pic mai mare decât cel obișnuit.

În loc de bețișoarele cu bumbac pentru urechi făcute din plastic, poți utiliza aceleași bețișoare doar că din lemn. Ele pot fi găsite în magazinele obișnuite, în magazinele de produse cosmetice sau chiar în piețe. Șervețelele umede obișnuite pot fi înlocuite cu șervețele umede biodegradabile care pot fi găsite ușor online. Prețul lor este mult mai mare față de cele obișnuite. De exemplu, pentru un set de șervețele umede biodegradabile de 30 de bucăți trebuie să plătești în jur de 60 de lei (șervețele umede obișnuite, 70 de bucăți, costă în jur de 25 de lei).

Pentru femei, absorbantele obișnuite pot fi înlocuite cu cele lavabile. Sau, o altă opțiune la fel de bună poate fi cupa menstruală. O poți găsi în unele farmacii din Chișinău sau o poți comanda online.

Din păcate, nu toate produsele de curățare sunt în ambalaje ecologice. Respectiv, în locul produselor de curățare pentru baie sau în locul balsamului pentru rufe, pastei de dinți se recurge la prepararea acestora în condiții casnice. De exemplu, o pastă de dinți poate fi preparată din argilă albă, bicarbonat de sodiu, ulei esențial de mentă. O altă rețetă testată de ecologiști pentru pasta de dinți este: 2 linguri de ulei de cocos, 1 lingură de bicarbonat de sodiu, 2 tablete măcinate de cărbune activat, 10 picături de ulei esențial de mentă. În loc de detergentul din comerț, se produce în condiții casnice detergent din nuci de săpun cu uleiuri esențiale, folosind uneori un agent de înălbire pe bază de oxigen. Poți citi despre aceste nuci de săpun aici.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.