Cât costă pentru un copil să învețe a juca fotbal

Fotbalul este considerat cel mai popular sport din lume, fiind jucat de zeci de milioane de oameni din diferite colțuri ale lumii. Este îndrăgit atât de adulți, cât și de copii. Fiecare campionat de fotbal se transformă într-o sărbătoare internațională care atrage miliarde de telespectatori în fața ecranelor. În același timp, în curțile din întreaga lume poți vedea copii lovind mingea. 

Oricine poate învăța să joace fotbal. Ai nevoie doar de minge, iar pentru a atinge succesul – de talent și muncă asiduă. Pentru că popularitatea acestui sport este foarte mare și în rândul copiilor, ne-am propus să aflăm de câți bani este nevoie pentru ca un copil să învețe să joace fotbal. 

În primul rând, părinții ar trebui să se gândească la posibilitatea înscrierii copilului la o școală de fotbal. În Chișinău, de exemplu, sunt circa zece școli de fotbal pentru copii. La unele dintre ele, înscrierea copiilor se face de la 4-5 ani. Antrenorii obișnuiesc să formeze grupurile conform categoriilor de vârstă, astfel încât copiilor să le fie mai ușor să învețe, dar și să interacționeze cu semenii lor. „Sunt mulți părinți care își aduc copii la noi nu pentru performanțe sportive, ci pentru dezvoltarea fizică generală a acestora. Alții își înscriu copiii pentru a scăpa de dependența acestora de calculator. Indiferent de motivul venirii la noi, încercăm să le organizăm antrenamente distractive, să le dezvoltăm abilitățile sportive și jocul în echipă. De altfel, în multe cazuri, copiii aleg să joace fotbal anume pentru jocul în echipă și posibilitatea de a interacționa cu alți copii”, ne-a spus un antrenor de la o școală de fotbal din sectorul Buiucani al capitalei.

Costul abonamentului lunar este unul foarte variat, în funcție de notorietatea clubului, condiții și antrenorii care lucrează cu copiii. Astfel, prețul pornește de la 450 de lei și poate ajunge la mai mult de 800. Un abonament lunar include fie două, fie trei antrenamente pe săptămână. Școlile oferă echipamentul sportiv necesar, cerând doar ca cei mici să vină cu îmbrăcăminte și încălțăminte sport potrivită. De obicei, școlile oferă primul antrenament gratuit.

Deci, pentru a putea urma antrenamentele de fotbal, copilul va avea nevoie de un trening pentru timp mai răcoros și de șort și tricou pentru timpul mai cald. Antrenorii cu care am discutat au spus că nu au pretenții la vestimentație, important fiind doar confortul copilului.

Magazinele oferă o diversitate de costume sport în diferite game de culori, calitate și preț. Prețul unui trening pornește de la 450 de lei. Prețul unui șort sport este de 170 de lei, iar un tricou pentru fotbal poate fi cumpărat cu 250 de lei.  

În ceea ce privește încălțămintea, antrenorii spun că pentru etapa de început copilul trebuie să poarte încălțăminte sport obișnuită și nu crampoane. Oferta magazinelor specializate este variată, prețul pornind de la 400 de lei, dar acesta poate ajunge și la 800-900 lei și chiar mai mult. În plus, antrenorii solicită ca copiii să aducă cu ei și o sticlă cu apă pentru pauzele de hidratare. Prețul unei sticle reutilizabile este de 80 de lei. 

În cazul fetelor, ar putea fi nevoie și de o bustieră potrivită pentru activități fizice. La magazinele specializate, un top de acest fel poate fi cumpărat la un preț care începe de la 295 de lei. De asemenea, puteți să le cumpărați copiilor o minge de fotbal pentru a practica sportul și în curtea blocului sau pe stadionul din apropiere. Prețul acestora variază în funcție de calitate și producător. O minge profesionistă Nr. 5 costă aproximativ 400 de lei. 

În final, vom avea următoarele costuri:

Prețul abonamentului – 500 lei

Trening sport – 450 de lei

Șort sport – 170 de lei

Încălțăminte sport – 400 lei

Tricou – 250 de lei

Sticlă – 80 lei

Cost final – 1850 lei

Desigur, prețurile prezentate sunt unele orientative, pentru că hainele sau încălțămintea inclusă în listă ar putea să se regăsească deja în garderoba copiilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.