Carnea „din aer” va ajuta la salvarea planetei?

PE SCURT

Oamenii de știință care se gândesc la schimbările climatice au propus deja modalități de a face hamburgeri fără carne, lapte fără produse lactate și cafea fără boabe de cafea.  Un startup din California a făcut un pas mai departe și a creat pui din … nimic.

O companie înființată în Berkeley, California, numită Air Protein, a anunțat că a creat carnea „din aer”. Mai exact, potrivit companiei, carnea este făcută din elemente găsite în aer. Dar este cu adevărat posibil să faci „carnea” din aer? Se pare că da,  dar pentru aceasta sunt neccesari microbi speciali, scrie livescience.com.

PE LUNG

Mai exact, compania folosește microorganisme unicelulare, cunoscute sub numele de hidrogenotrofe, care în cele din urmă convertesc dioxidul de carbon în proteine. Cu alte cuvinte, microbii acționează ca și plantele prin faptul că pot converti CO2 în alimente, spune compania.

Astfel, compania Air Protein a elaborat un proces în care dioxidul de carbon este amestecat cu microbi și a produs o proteină similară cu cea de la animale. Acest proces se bazează pe cercetările NASA de la sfârșitul anilor 1960: agenția spațială a descoperit atunci că organismele unicelulare numite hidrogenotrofe acționează ca și plantele, prinzând dioxidul de carbon expirat de astronauți și transformându-l în alimente, folosind hidrogenul din apă.

Directorul companiei , Lisa Dyson, susține că procesul de producere a „cărnii din aer” este ca „prepararea berii sau a iaurtului, doar că este mult mai rapid. Durează doar câteva ore pentru a produce proteinele care conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, adică de două ori mai mult decât mâncarea din soia. Potrivit ei,  pulberea proteică rezultată este fără gust, dar poate fi făcută astfel încât să arate și să aibă gust ca și mâncare obișnuită.

Carnea„ din aer” poate revoluționa producția de alimente și reduce impactul schimbărilor climatice .

Experții au spus că ideea de a face proteine ​​din aer în acest fel pare posibilă.

„Având în vedere că proteinele conțin un grup mare de azot, iar aerul este compus din peste 70% din azot, ar avea sens pentru mine că puteți sifona azotul și carbonul din aer pentru a forma baza de aminoacizi “, a spus Dana Hunnes, nutriționista șefă la Ronald Reagan UCLA Medical Center din Los Angeles, care nu are o legătură cu Air Protein.

Hunnes a menționat că compania nu descrie exact cum face acest lucru, dar că Air Protein. ar putea folosi bacteriile care fixează carbonul sau care fixează azotul „care sunt cumva capabile să producă aminoacizi din moleculele de carbon și azot care plutesc în aer”.

Compania vede proteina sa bazată pe aer ca un mod mai durabil de a alimenta populația în creștere a planetei. Compania constată că metoda sa nu necesită resurse funciare și nu este supusă capriciului condițiilor meteorologice. Mai mult, compania susține că tehnologia sa poate produce proteine ​​în câteva zile, mult mai repede decât timpul necesar pentru creșterea animalelor sau creșterea culturilor.

Ideea din spatele cărnii „din aer “ar putea fi un beneficiu pentru mediul înconjurător și sănătatea potențială a omului”, a spus Hunnes pentru Live Science. „Sunt pentru tot ceea ce protejează mediul și hrănește mai multe persoane.”

Cu toate acestea, Hunnes observă că compania nu a relatat despre costul procesului său de producție, așa că nu este clar dacă este cu adevărat rentabilă. De asemenea, compania nu a menționat în declarația sa câtă cantitate de apă este utilizată în procesul de producție. Air Protein nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la rentabilitatea metodei sale sau la cantitatea de apă utilizată.

Air Protein nu este singura companie care folosește aerul pentru a produce proteine. O companie finlandeză numită Solar Foods spune, de asemenea, că face „alimentele din aer subțire”, folosind o combinație de dioxid de carbon, apă și electricitate regenerabilă, a raportat CNN la începutul acestui an.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.