Carburanții, deși scumpi, se importă din ce în ce mai mult. Benzina pierde teren în fața motorinei

Importul de carburnați s-a majorat în 2013 cu 10,9%, arată un raport al ANRE. Prețul de import al benzinei s-a redus pe parcursul anului trecut, consumul însă a scăzut. Balanța vânzărilor înclină spre motorină.

Cel mai mult a crescut importul de motorină, cu 17, 6%, după care urmează gazul lichefiat cu 1,4% în creștere, iar importul de benzină s-a majorat cu doar 0,4%. Motorina și benzina sunt importate preponderent din România, în timp ce gazul lichefiat din Rusia.

Tot mai mulți consumatori renunță la benzină vânzările cu amănuntul au scăzut cu aproape 5 la sută, în timp ce motorina se vinde din ce în ce mai bine, cu 5,5% au crescut vânzările anul trecut. O creștere nesemnificativă se atestă și în cazul gazului lichefiat – 1,3%.

Datele ANRE arată că cel mai scump produsele petroliere au fost importate în Moldova la începutul anului. Astfel benzina în februarie se importa cu 1120 $/tona iar spre sfârșit s-a ieftinit până la 979$/tona. Motorina se importa în februarie cu 1042$/tona iar în decembrie de 995$/tona. Gazul lichefiat în schimb a crescut în perț spre decembrie. În ianuarie se importa cu 872$/tona iar la sfârșitul anului cu 8794$/tona.

Și prețurile de pe panou spre sfârșitul anului au bucurat majoritatea șoferilor. Astfel dacă în februarie litrul de benzină cu cifra octanică 95 se vindea cu 17,60 lei atunci în noiembrie s-a ieftinit până la 17,35 lei. Motorina de la 16,7lei în februarie s-a scumpit până la 16,77 lei în noiembrie, iar litrul de gaz lichefiat s-a scumpit de la 9,27 bani până la 9,47 lei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.