Călin Popescu-Tăriceanu: Avem o datorie istorică faţă de Republica Moldova, iar România îşi va îndeplini această datorie

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, la Focşani, că România are o datorie istorică faţă de Republica Moldova, iar ţara sa, în calitate de membră a Uniunii Europene, va susţine Moldova pe drumul său proeuropean.

Tăriceanu a fost prezent, joi, la Focşani, la o şedinţa solemnă comună a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România cu Uniunea Consiliilor Raionale din Republica Moldova, organizată cu ocazia aniversării a 160 ani de la Unirea Principatelor Române, notează Agerpres.

„Avem o datorie istorică faţă de Moldova! România, ca ţară membră a Uniunii Europene, îşi va îndeplini această datorie. Ştiţi foarte bine că suntem ţara care milităm cel mai puternic pentru a permite Moldovei să-şi continue traseul european. Chiar şi în aceste zile, întâlnirile pe care le-am avut la Bucureşti în cadrul manifestărilor dedicate Preşedinţiei rotative mi-au permis să discut acest subiect, al evoluţiei Moldovei şi al drumului său, al parcursului său occidental, cu parteneri occidentali din Franţa, din Marea Britanie, arătând fără niciun fel de echivoc că Moldova trebuie să fie susţinută şi am convingerea că pe perioada Preşedinţiei noastre vom în măsură să facem mai multe demersuri şi eforturile să fie mai utile, mai fructuoase pentru a ajuta Moldova să-şi continue acest drum”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Preşedintele Senatului şi-a exprimat dorinţa unei uniri depline a României cu Moldova, „în aceleaşi graniţe istorice în care poporul român s-a dezvoltat şi a trăit”.

Călin Popescu-Tăriceanu a făcut o paralelă între politicienii care au făurit Unirea Mică la 1859 şi cei de astăzi, făcând apel la un comportament din partea politicienilor de astăzi care să „stârnească admiraţia partenerilor noştri europeni, şi nu critici”.

El le-a urat succes moldovenilor în viitoarele alegeri interne, exprimându-şi speranţa că aceştia îşi vor continua drumul spre Vest.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.