BNM, prima bancă din Parteneriatul Estic, care a aderat la Memorandumul de cooperare cu Autoritatea Bancară Europeană

Banca Națională a Moldovei (BNM) a aderat la Memorandumul de cooperare încheiat între Autoritatea Bancară Europeană (ABE) și autoritățile de supraveghere bancară din unele țări ale Europei de Sud-Est.

Astfel, Republica Moldova este prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a aderat la acest memorandum.

Odată cu aderarea la Memorandum, va fi instituit un cadru de cooperare și schimb de informații între BNM și ABE în domeniul reglementării și al supravegherii bancare.

BNM va fi invitată să participe la forumurile organizate de ABE pentru autoritățile de supraveghere bancară din Europa de Sud-Est, va primi cu regularitate informații de la ABE privind dezvoltarea cadrului unic de supraveghere din Uniunea Europeană, privind convergența practicilor de supraveghere, privind funcționarea colegiilor de supraveghetori din Uniunea Europeană  și privind riscurile și vulnerabilitățile din sistemul bancar al Uniunii Europene.

De asemenea, ABE va oferi acces pentru BNM la activitățile sale de formare profesională organizate cu regularitate.

În același timp, BNM va furniza către ABE, periodic sau ad-hoc, informații cu privire la evoluțiile relevante ale sistemului bancar din Republica Moldova, care vor fi utilizate în scopuri de analiză a riscurilor.

„Aderarea la Memorandumul cu ABE este un pas important al BNM în contextul realizării angajamentelor din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și al promovării reformelor din sectorul bancar în vederea fortificării cadrului de reglementare și supraveghere în conformitate cu standardele internaționale”, subliniază guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) este o autoritate independentă a Uniunii Europene, creată în anul 2011, cu scopul de a asigura un cadru eficient și consecvent de reglementare și supraveghere prudențială în întregul sector bancar al Uniunii Europene.

ABE face parte din Sistemul european al supraveghetorilor financiari (SESF) și are ca obiective principale menținerea stabilității financiare în Uniunea Europeană și asigurarea integrității, a eficienței și a bunei funcționări a sectorului bancar.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.