Belgia considera ca acordarea unui statut regiunii transnistrene nu trebuie conditionata cu retragerea prezentei militare ruse

Conflictul transnistrean se afla pe lista prioritatilor Belgiei in exercitarea mandatului de presedinte al OSCE, a afirmat Karel de Gucht, presedintele in exercitiu al organizatiei, ministrul belgian de Externe, care a anuntat, miercuri, obiectivele Belgiei la conducerea OSCE.

Potrivit lui Karel de Gucht, Belgia va acorda o atentie sporita conflictelor inghetate, cum ar fi cel din Transnistria, cel din Nagorno-Karabah si cel din Osetia de Sud si situatiei din Kosovo. Totodata, Belgia isi propune sa reformeze Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, sa lupte impotriva crimei organizate si sa contribuie la promovarea statului de drept in tarile-membre.

Desi s-a angajat sa se ocupe in mod special de problema transnistreana, oficialul belgian, citat de BBC, s-a aratat sceptic si destul de prudent, cand a vorbit despre sansele de gasire a unei solutii. “Nu este clar la acest moment cum vom putea face progrese in rezolvarea acestui conflict. Nu cred ca este rolul presedintiei OSCE sa judece pozitia partilor implicate si sa incerce gasirea unei solutii. Rolul nostru nu este sa provocam o dezbatere politica intre Transnistria si Moldova, rolul nostru ca presedinte al OSCE este sa vedem cum putem ajuta la gasirea unei solutii a conflictului”, a spus de Gucht.

Oficialul belgian considera ca o solutie, chiar si partiala, ar fi mai importanta pentru rezolvarea conflictului din Transnistria, decat discutiile asupra indeplinirii angajamentelor asumate de catre Rusia la Istanbul. Potrivit lui Karel de Gucht, o solutie partiala ar insemna separarea problemelor politice de chestiunile militare pentru care, in opinia sa, se poate gasi mai usor o solutie. “Unul dintre factorii care complica situatia este recenta pozitie a Moldovei, care cere ca, in orice solutie, sa fie garantat un stat unitar si de aceea ma gandesc ca poate vom gasi o solutie pentru chestiunile militare, care sa nu fie neaparat legata de rezolvarea problemelor politice”, a spus Karel de Gucht.

Mentionam ca ministrul belgian de Externe a avut deja discutii cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, si cu autoritatile din Romania si din Ucraina, iar la inceputul lunii martie Karel de Gucht ar putea intreprinde o vizita in R.Moldova.

Amintim, ca autoritatile de la Chisinau insista ca procesul de solutionare a diferendului transnistrean sa inceapa cu retragerea totala a prezentei militare ruse din stanga Nistrului si internationalizarea mandatului fortelor de mentinere a pacii. Abia dupa indeplinirea acestor conditii, Chisinaul este dispus sa acorde un statut legal regiunii transnistrene. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.