Belarusii duc dorul fructelor si legumelor noastre, iar moldovenii se pling ca n-au unde le exporta

Republica Belarus a fost si continua sa fie un partener deosebit de important pentru Moldova. Drept marturie a relatiilor fructuoase pot servi vizitele oficiale ale sefilor de stat si de guvern si numeroasele misiuni economice ce s-au finalizat cu semnarea unor contracte reciproc avantajoase. Un eveniment de ultima ora ce a dinamizat relatiile comercial-economice dintre ambele tari a fost si organizarea la Chisinau a primei Expozitii Nationale a Republicii Belarus. Programul acestei manifestari a inclus intrunirea in sedinta a Consiliului de afaceri moldo-belarus, care a examinat perspectivele colaborarii comercial-economice dintre cele doua tari si mecanismele de inlaturare a barierelor ce mai stau in calea antreprenorilor moldoveni si belarusi.

in deschiderea sedintei Consiliului, Vladimir Didilica, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a R.Moldova, a subliniat ca relatiile comercial-economice au cunoscut o dinamica pozitiva. Exportul productiei moldovenesti in opt luni ale anului in curs a atins cifra de 39 mln dolari, ce este cu 3% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. S-a majorat si volumul schimburilor de marfuri, care in anul curent va atinge cifra-record de 160 mln dolari. in opinia lui Vladimir Didilica, in relatiile dintre agentii economici e nevoie de mai multa seriozitate, indeosebi la capitolul achitare. Astfel, el a propus crearea unei “liste negre” a agentilor economii rauplatnici. O alta frina consta in garantiile financiare privind tranzitarea pe teritoriul Ucrainei a produselor pomilegumicole din Moldova. Didilica si-a exprimat speranta ca aceasta problema va fi solutionata de Consiliul de afaceri moldo-ucrainean in timpul apropiat.

Membrii Consiliului moldo-belarus, de asemenea, au purtat discutii axate pe crearea unui sistem privind livrarea in Republica Moldova a tractoarelor, tehnicii de constructie, crearea intreprinderilor mixte in domeniul agroindustrial, participarea organizatiilor de constructii din Belarus la realizarea programului de alimentare cu gaze a Moldovei. Membrii Consiliului au sustinut ideea dezvoltarii unor centre de intretinere a tehnicii agricole belaruse si reluarea de catre companiile din Moldova a curselor aeriene Chisinau-Minsk-Chisinau.

Foarte activ a fost la sedinta Consiliului de afaceri Vasilie Sacovici, ambasadorul extraordinar al Republicii Belarus in Moldova. in interventiile sale, ambasadorul i-a indemnat pe producatorii moldoveni sa mareasca exportul pe piata din Belarus, unde produsele pomilegumicole se bucura de o mare cerere. Printre succesele realizate intre ambele tari, Vasile Sakovici a mentionat semnarea intre agentii economici, cu ajutorul Camerelor de Comert si Industrie, a unor contracte in suma de 1 mln dolari. in urma vizitei oficiale a premierului Vasile Tarlev in Belarus s-a ajuns la intelegerea de a creea un coridor verde pentru exportul productiei pomilegumicole moldovenesti, fapt ce va contribui ca in 2006 volumul schimburilor comerciale sa sporeasca pina la 200 mln dolari. in alta ordine de idei, ambasadorul Sakovici si-a exprimat nedumerire vizavi de micsorarea exportului productiei moldovenesti pe piata Belorusiei cu 9%. Cauza el o vede in lipsa initiativelor din partea producatorilor nostri, care mereu cauta sa fie trasi de mineca. De aceea, Sakovici i-a chemat pe agentii economici din ambele republici sa se debaraseze de sistemul “kupi-prodai” si sa treaca la crearea unor intreprinderi mixte sau la semnarea unor contracte reciproc avantajoase si de lunga durata.

Potrivit lui Vasili Starovoitov, prim-vicepresedinte al CCI al Belarusiei, actualmente este deosebit de necesar ca antreprenorii din ambele tari, prin eforturi comune, sa identifice noi directii de perspectiva in colaborarea comercial-economica si tehnico-stiintifica. Acest lucru, in opinia sa, va contribui la consolidarea si extinderea relatiilor economice si la lichidarea paradoxului, cind belorusii duc dorul fructelor si legumelor noastre, iar moldovenii se pling ca nu au unde le exporta. / Anatol FISER // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.