Basescu face lobby la APCE pentru Tratatul de Aderare la UE!

"Presedintele Traian Basescu a tinut ieri un discurs, la Strasbourg, in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) in care a atins temele sale predilecte: conflictul inghetat din Transnistria, internationalizarea agendei din zona Marii Negre si integrarea in UE."

In discursul sau, seful statului le-a cerut parlamentarilor din state care sunt si membre ale Uniunii Europene sa accelereze procesul de ratificare a Tratatului de Aderare. In ultimii ani, odata cu extinderea UE si formularea politicilor sale de vecinatate, s-a consemnat un conflict surd intre cele doua organizatii, in conditiile in care CoE simte ca ramane fara obiectul de activitate. CoE este o organizatie care cuprinde 46 de state de pe continentul european, al carei principal scop este apararea drepturilor omului. Romania a fost acceptata ca membra in 1993, iar in prezent detine presedintia Consiliului de Ministri al organizatiei.

Astfel, Basescu a afirmat ca Romania s-a mobilizat in totalitate pentru a atinge obiectivul strategic de aderare la UE la 1 ianuarie 2007, conform calendarului stabilit de Consiliul European. "As vrea sa va adresez (…) un mesaj individual. Doresc sa multumesc distinsilor parlamentari pentru judecata riguroasa si prietenia aratata tarii mele, concretizate in sprijinul substantial oferit de statele partenere si prietene pentru ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei. Fac, in acelasi timp, un apel catre parlamentarii din tarile unde Tratatul nu a fost inca ratificat sa ne sprijine in demersul nostru de a ne integra in Uniunea Europeana", a declarat Basescu, citat de Mediafax. "Am declansat o ofensiva fara precedent impotriva coruptiei. Reformele in justitie si afaceri interne au manageri competenti si sunt gestionate de mod eficient, pentru a da substanta principiului bunei guvernari in Romania. Orice analiza a masurilor adoptate in ultimele luni in Romania in aceste domenii arata ca evoluam in ritm sustinut", a insistat seful statului. De asemenea, el a atins si alte subiecte ce tin de agenda Uniunii Europene, cum ar fi posibilitatea formularii unei foi de parcurs pentru Republica Moldova.

"Fac un apel catre parlamentarii din tarile unde Tratatul nu a fost inca ratificat sa ne sprijine in demersul nostru de a ne integra in Uniunea Europeana".

Din nou despre spatiul pontic

Basescu a amintit de conflictul din Transnistria, in contextul in care a laudat Consiliul Europei (CoE) pentru contributia la impunerea standardelor democratice pe continent. El a calificat republica auto-proclamata drept "o enclava in care criminalitatea si domnia bunului plac al unei oligarhii fac legea". Basescu este de parere ca o dovada a absentei dreptului in Transnistria este "modul de raportare la decizia CEDO in cazul Ilascu". "Pentru acest caz exista o singura solutie: libertatea si intoarcerea acasa a cetatenilor romani Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa", a afirmat seful statului, citat de Mediafax. Basescu a reamintit ca Romania va gazdui, in martie, reuniunea de lansare a proiectului Euroregiunea Marea Neagra, la initiativa Congresului Puterilor Locale si Regionale din Europa.

Dupa ce si-a incheiat discursul, presedintele a raspuns intrebarilor formulate de membrii APCE. La intrebarea unui parlamentar rus privind bazele SUA, Basescu a spus ca Romania respecta toate acordurile si obligatiile internationale in materie, dar, de asemenea, a replicat retoric: "Ati stat 30 de ani in Romania si nu v-a intrebat niciodata nimeni de ce". In aceeasi nota, el a raspuns rugamintii de a vorbi in franceza spunand ca nu este vorbitor de franceza, "pur si simplu pentru ca am fost capitan in marina comerciala, domeniu in care engleza este limba care te salveaza". // Gardianul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.