Basescu asigura ca se rezolva tranzitul de energie electrica intre cele doua maluri ale Prutului

"Deschiderea politica dintre Republica Moldova si Romania, care a avut loc imediat dupa alegerea lui Traian Basescu in calitate de presedinte, are rezultate pozitive in relatiile bilaterale dintre cele doua tari", a declarat duminica, la Iasi, presedintele Vladimir Voronin, dupa o intrevedere cu presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Potrivit unui comunicat de presa al Presedintiei de la Bucuresti, Traian Basescu si Vladimir Voronin s-au intalnit duminica, 25 septembrie, la Iasi, fiind insotiti de sotiile acestora – Taisia Voronin si Maria Basescu.

In cadrul declaratiei de presa acordata la finalul intrevederii, Voronin a afirmat ca dupa 1989, in relatiile dintre Romania si Republica Moldova "s-a pierdut vremea", creandu-se o atmosfera "tensionata". "Suntem datori sa facem tot ce e posibil ca relatiile bilaterale sa evolueze, sa se dezvolte spre binele popoarelor noastre", a afirmat el. Totodata, Voronin a multumit partii romane pentru sustinerea acordata Republicii Moldova in toate forurile internationale, pentru integrarea europeana si in problema transnistreana.

La randul sau, Traian Basescu a aratat ca in ceea ce priveste problema transnistreana, Moldova a primit si va continua sa primeasca cel mai mare sprijin posibil, din partea Romaniei, in toate institutiile internationale. In acest sens, el a mentionat interventiile Romaniei la ONU, la summit-uri si organisme europene, ale NATO, prin sustineri si expertiza pentru OSCE si UE. El a spus ca problema transnistreana urmeaza sa fie inclusa in agenda presedintiei romanesti la Consiliul de Ministri al Consiliului Europei. "In ceea ce priveste Consiliul de Securitate, presedintia noastra este de o luna si nu credem ca este nevoie sa impunem o Rezolutie a Consiliului de Securitate pentru ca ar fi un glont irosit. Timpul de presedintie nu permite armonizarea tuturor punctelor de vedere. Nu uitati ca in Consiliul de Securitate sunt 5 state cu drept de veto", a precizat Basescu, subliniind a Romania nu concepe Transnistria in afara suveranitatii si autoritatii Chisinaului. "Se pot gasi solutii, eventual o autonomie accentuata, dar in standardele europene si nu in afara suveranitatii Republicii Moldova", a spus el.

Basescu a afirmat ca Romania va intensifica schimburile culturale si va sprijini Republica Moldova pentru a deveni membru cu drepturi depline in sistemul de distributie a energiei electrice in sud-estul Europei. "Chiar astazi am decis ca, in cel mai scurt timp, sa rezolvam problemele tehnice de tranzitare a energiei electrice din Moldova catre Romania si din Romania catre piata sud-est-europeana. Va asigur ca pana la sfarsitul anului aceasta problema tehnica va fi rezolvata, permitand Moldovei integrarea in sistemul energetic sud-est-european si in acelasi, permitand Moldovei, dar si Romaniei realizarea unor venituri din tranzitul energiei electrice", a anuntat seful statului roman. Seful roman de stat a mai aratat ca Romania si Republica Moldova si-au propus sa finalizeze Tratatul de baza romano-moldovean, care "trebuie sa reflecte nu numai o realizare a unui tandem politic care vizeaza in primul rand sprijinirea Moldovei pentru integrarea in Uniunea Europeana, dar si excelenta relatie bilaterala". El l-a asigurat pe Voronin ca "niciodata Romania nu va avea vreo atitudine care sa fie in defavoarea Moldovei". // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.