Banca Mondiala va aloca Republicii Moldova 9,8 milioane USD

Banca Mondiala a aprobat, joi, 27 octombrie, Proiectul ameliorarii competitivitatii (PAC) pentru Republica Moldova in valoare de 9,8 milioane USD. Suma aprobata reprezinta un credit in valoare de 4,9 milioane USD si un credit nerambursabil, in marime de 4,9 milioane USD.

Potrivit unui comunicat de presa al BM, obiectivul primordial al Proiectului ameliorarii competitivitatii este asistarea Republicii Moldova in ameliorarea competitivitatii intreprinderilor prin intermediul perfectionarii mediului de antreprenoriat si elaborarii standardelor adecvate, precum si prin punerea la dispozitia intreprinderilor a serviciilor de testare si sporire a calitatii.

„Proiectul va ajuta Guvernul Republicii Moldova la implementarea reformei cadrului de reglementare a mediului de antreprenoriat, care a demarat anterior”, a afirmat conducatorul acestui proiect al Bancii Mondiale, Irina Astrakhan. Potrivit acesteia, proiectul va asista Guvernul la initierea modernizarii sistemului calitatii si standardelor nationale, conditionind cresterea competitivitatii economiei Republicii Moldova pe pietele interna si internationala si sporirea atractivitatii pentru investitiile straine directe.

Proiectul PAC cuprinde patru componente. Prima componenta se refera la perfectionarea mediului antreprenorial si va contribui la efortul general al Guvernului din domeniul perfectionarii mediului activitatilor de antreprenoriat si va oferi resurse strategice, inclusiv sprijin continuu pentru elaborarea strategiei reformei cadrului de reglementare, cresterea competentelor institutionale pentru reducerea gradului de reglementare si introducerea unei Evaluari a impactului cadrului de reglementare (EIR) in procesul legislativ din Moldova.

A doua componenta este modernizarea Sistemului de masuri, standarde si testare a calitatii (MSTQ). Aceasta componenta va aborda obstacolele ce tin de calitatea produselor cu care se confrunta intreprinderile ce sunt in competitie pe pietele interna si internationala, aferente unei infrastructuri si servicii MSTQ precare prin intermediul cresterii capacitatii institutiilor in domeniul sistemului MSTQ si dezvoltarii serviciilor.

Facilitarea accesului intreprinderilor la serviciile MSTQ este a treia componenta a proiectului si va contribui la promovarea utilizarii de catre intreprinderi a serviciilor MSTQ, in particular, de catre iMM (intreprinderi mici si mijlocii), prin intermediul utilizarii Schemei granturilor proportionale (Matching Grants), care se axeaza pe ridicarea calitatii produselor lor.
A patra componenta este facilitarea accesului la finante si va contribui la sporirea accesului intreprinderilor private la finante (preponderent iMM) in Moldova prin crearea unui cadru de reglementare, cresterea capacitatii de a examina mai bine antecedentele de creditare si cresterea capacitatii pentru industria propriu-zisa de garantare a riscurilor de credit, precum si pentru perfectionarea reglementarii acesteia.

Potrivit ministrului Economiei si Comertului, Valeriu Lazar, proiectul ameliorarii competitivitatii va aduce beneficii indiscutabile mediului economic din Moldova prin axarea sa pe stabilitate in cadrul de reglementare a activitatii de antreprenoriat, promovare a unui proces legislativ adecvat, accesul la servicii de certificare a productiei in conformitate cu normele Uniunii Europene, incurajarea potentialului inovator al intreprinderilor si facilitarea accesului la finantare prin diverse metode moderne.

Sectorul activitatilor de antreprenoriat, in particular iMM, va fi beneficiarul primar al acestui proiect. Secretariatul si Comisia pentru Reforma cadrului de Reglementare a activitatilor de Antreprenoriat din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Serviciul de Standardizare si Metrologie, Institutul National de Standardizare si Metrologie, Centrul de Acreditare pentru Evaluarea Conformitatii Produselor, precum si alte institutii din infrastructura MSTQ, de asemenea, vor avea de cistigat de pe urma proiectului.

Costul total al Proiectului PAC este de 14,3 milioane USD. Suplimentar creditului si grantului Bancii Mondiale, proiectul va fi finantat de Guvernul Japoniei, sub forma de credit nerambursabil, in valoare de 4,5 milioane USD. Perioada de implementare a proiectului este de patru ani, incepind cu ianuarie 2006 si finalizind cu 31 decembrie 2009.

Din momentul aderarii Moldovei la Banca Mondiala, in anul 1992, angajamentele BM fata de tara au totalizat aproximativ 592 milioane dolari pentru 29 activitati operationale. / Victor Dragan // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.