Banca Mondiala ar putea sa extinda finantarea primului proiect de cadastru

Banca Mondiala (BM) ar putea sa extinda si pentru anul viitor finantarea Primului proiect de cadastru in Republica Moldova, daca Guvernul garanteaza conditiile de functionare a sistemului cadastral unificat si autonom. Discutii in acest sens poarta in prezent ministrul Finantelor, Zinaida Greceanii, cu Maha Armaly, reprezentant al BM, care se afla la Chisinau intr-o misiune de evaluare a Primului proiect cadastral.

Implementarea proiectului este prevazuta in perioada martie 1999 – noiembrie 2005, iar valoarea lui constituie 24,6 mln USD, inclusiv circa 16 mln USD reprezinta imprumutul Bancii Mondiale. Proiectul de cadastru prevede inregistrarea primara in sistemul unic cadastral a bunurilor imobile si estimarea lor partiala.

Valeriu Ginju, responsabil al Oficiului de implementare a Primului proiect de cadastru, a precizat pentru BASA-press ca pina la ora actuala in cadrul proiectului, cu asistenta financiara a BM, au fost inregistrate circa patru milioane de bunuri imobiliare si estimate 270 de mii de apartamente. Valeriu Ginju a mai informat ca pentru anul curent se planifica sa fie executate lucrari cadastrale de estimare a 220 de mii de case de locuit in orase, lucrari ce au acoperire financiara. Pentru anul viitor, insa, inca nu au fost identificate sursele de finantare a lucrarilor de estimare si inregistrare in sistemul informational cadastral a inca 250 de mii bunuri imobile.

Expertii BM conditioneaza extinderea finantarii proiectului si pentru anul 2006 cu pastrarea de mai departe a statutului Agentiei de stat relatii funciare si cadastru ca structura independenta, ce se supune direct Guvernului, si reorganizarea celor 12 oficii teritoriale cadastrale intr-o structura unica.

in acelasi timp, Banca pledeaza pentru ca autoritatea centrala cadastrala sa finalizeze sistemul informational al cadastrului, la care vor avea acces bancile, notariatele, intreprinderile private operatori ai pietei imobiliare, cit si cu crearea sistemului informational geografic national.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.