Connect with us
"
"

Politică

Autoritatea Națională de Integritate va cerceta suplimentar declarația de avere a lui Vlad Plahotniuc

Publicat

pe

PE SCURT

Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat pentru a cerceta suplimentar declarația de avere și interese personale a deputatului Vlad Plahotniuc.

Anunțul a fost făcut de deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba, care anterior a scris pe Facebook că președintele PDM a indicat în declarația sa dividende de 3 mln de euro, însă nu a indicat investițiile făcute  pentru a obține aceste beneficii. Iar cel, mai important, potrivit lui Alaiba, ar fi legalitatea provenienței acestora.

PE LUNG

„În declarația de avere și interese personale, acesta declară „beneficii/dividende” în sumă de peste 3 milioane EURO. Acestea sunt, logic, rezultatul unei investiții, sumă care pare a nu fi declarată. Mai important decât suma (ne)declarată este legalitatea provenienței acesteia, care trebuie verificată”, se arată într-o postase pe Facebook.

„În termen de 15 zile de la data repartizării sesizării, inspectorul de integritate va efectua verificarea prealabilă, adică respectarea condiţiilor de formă şi de conţinut a sesizării şi existenţa bănuielilor rezonabile privind încălcarea regimului juridic de declarare a averii şi intereselor personale”, se menţionează în răspunsul ANI.

Politică

ANI: Un deputat democrat s-a aflat în conflict de interese pe când era primar. Ce riscă acesta

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Inspectoratul de Integritate al ANI a constatat că un actual deputat în Parlamentul Republicii Moldova s-a aflat în conflict de interese pe când era primar. Este vorba de deputatul PDM, Grigore Repeșciuc, fost primar al orașului Căușeni.

Potrivit ANI, ex-primarul a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese semnând, în calitate de ales local, 5 contracte cu 2 firme conduse de soția sa. Adițional, acesta a mai semnat și alte acte în conflict de interese.

PE LUNG

Autoritatea a precizat că fostul primar nu a informat ANI imediat despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în raport cu soția – în calitate de parte contractantă și participant la licitație.

De asemenea, el nu s-a abținut de la semnarea actelor juridice/administrative și nu a soluționat aceste conflicte de interese, rezultate din relația cu soția.

Potrivit ANI, Grigore Repeșciuc a menționat că, în calitate de președinte al grupului de lucru, s-a abținut de la vot pentru a nu genera conflicte de interese.

După rămânerea definitivă a actului de constatare emis în acest caz, Autoritatea Națională de Integritate va solicita decăderea ex-primarului din dreptul de a exercita funcții publice și funcții de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

Citește mai departe

Politică

Șase ex-deputaţi şi trei deputaţi din actualul Parlament nu şi-au depus declaraţiile de avere. Ce amenzi riscă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat astăzi că a stabilit că șase ex-deputaţi şi trei deputaţi din actualul Parlament nu şi-au depus declaraţiile de avere şi interese personale.

Alţi cinci ex-deputaţi şi doi deputaţi din actualul Parlament au depus tardiv declaraţiile de avere şi interese personale.

PE LUNG

Drept urmare, conform prevederilor legale, ANI a demarat procedura de control a averii şi intereselor personale în privinţa acestor ex şi actuali deputaţi.

Cristina Dumbravan, specialist relații cu publicul de la ANI, a explicat pentru Moldova.org că inspectorii de integritate au perfectat în privința persoanelor menționate procese contravenționale, care vor fi expediate în instanța de judecată pentru aplicarea amenzilor.

Potrivit art.330 din Codul Contravenţional, pentru neprezentarea declaraţiilor de avere şi interese personale este stabilită o amendă ce variază între  60-90 u.c ( 3000 lei- 4500 lei), iar pentru prezentarea tardivă  amenda constituie 30-60 u.c.( 1500 lei-3000 lei).

ANI precizează că subiecţii declarării vizaţi, urmează a fi notificaţi conform procedurii despre depunerea declaraţiei de avere şi interese personale, iniţierea procedurii de control și iniţierea cauzelor contravenţionale.

Citește mai departe

Economie

#protestpermanent pe traseul Chișinău-Ungheni. Cum (nu) a reacționat Chiril Gaburici

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Construcțiile pe traseul Chișinău-Ungheni trebuiau încheiate încă în 2016. În acest sens, deputatul ACUM a inițiat un protest. Acesta a invitat toți doritorii să facă traseul Chișinău-Ungheni de 110 km pe biciclete, pe 11 mai.

La o săptămână distanță de la anunțul protestului, Ministerul Economiei și Infrastructurii a publicat un comunicat de presă în care ministrul Chiril Gaburici declară că „Nu mai putem tolera restanțele, cetățenii așteaptă de ani buni ca acest tronson să fie reparat.” În comunicat nu a fost menționat în niciun fel protestul anunțat de Dumitru Alaiba.

PE LUNG

În 2013, BERD și BEI au alocat 90 milioane de Euro pentru reconstrucția tronsonului Chișinău-Ungheni. Ministerul Transporturilor a organizat licitație.

„În martie 2014, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) a semnat cu firma cehă OHL ZS două contracte privind reabilitarea a două segmente de drum pe traseul Chișinău-Ungheni. În martie și, respectiv, iunie 2014, două contracte similare, pentru celelalte două tronsoane de pe acest traseu au fost semnate cu azerii de la Evrascon”, scria RISE Moldova într-o investigație publicată în 2016.

„În toată Europa, la construcție de drumuri, sunt pricepuți nemții și austriecii, iar la noi licitațiile sunt câștigate de oricine, numai nu de companii solide, cu experiență.”

Potrivit mai multor anunțuri și amânări, lucrările trebuiau să fie încheiate în 2016, apoi în 2018, apoi la sfârșitul lui 2019.

Cea mai recentă amânare a fost anunțată pe 10 mai de ministrul Chiril Gaburici, la o săptămână de la anunțarea protestului inițiat de deputatul ACUM.

Potrivit acestuia, lucrările de reparație a drumului național R1: Chișinău-Ungheni-Sculeni sunt în plină desfășurare. „În prezent, se efectuează lucrări de reparație pe patru porțiuni de circa 90 km, iar a cincea a fost deja dată în exploatare. Astfel, drumul este gata în proporție de peste 60%, iar valoarea totală a proiectului fiind de 80 de milioane de euro”.

„Nu mai putem tolera restanțele, cetățenii așteaptă de ani buni ca acest tronson să fie reparat. Pentru noi, scopul nu este să reziliem contractul sau să beneficiem de penalități, dar ne dorim să dăm în exploatare cât mai repede acest drum.”

Potrivit ministrului, reprezentanții companiilor dau asigurări că finalizarea traseului va fi gata până în luna noiembrie 2019, iar pentru fiecare zi de întârziere compania de construcții plătește penalizări.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Ecologie5 ore în urmă

Se bate alarma! Râurile sunt extrem de poluate din cauza apelor canalizate

PE SCURT Râurile noastre sunt extrem de poluate din cauza apelor canalizate care sunt deversate în râurile noastre și care...

Social20 de ore în urmă

Pandemia în Germania: „Statul a avut grijă de toți”

Pandemia de COVID-19 a pus autoritățile din toate statele lumii într-o situație dificilă și a influențat puternic și echilibrul politic...

IstorieO zi în urmă

Panglica Sfântului Gheorghe nu are nimic în comun cu cel de-al Doilea Război Mondial. Alte mituri promovate de Rusia

PE SCURT Panglica Sfântului Gheorghe a fost inventată în 2005 în Federația Rusă și este inspirată din Primul Război Mondial....

LifestyleO zi în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

SocialO zi în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 171 cazuri noi de infecție. Bilanțul deceselor ajunge la 288

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

Economie2 zile în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031