Connect with us

Politică

Autoritatea Națională de Integritate va cerceta suplimentar declarația de avere a lui Vlad Plahotniuc

Publicat

pe

PE SCURT

Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat pentru a cerceta suplimentar declarația de avere și interese personale a deputatului Vlad Plahotniuc.

Anunțul a fost făcut de deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba, care anterior a scris pe Facebook că președintele PDM a indicat în declarația sa dividende de 3 mln de euro, însă nu a indicat investițiile făcute  pentru a obține aceste beneficii. Iar cel, mai important, potrivit lui Alaiba, ar fi legalitatea provenienței acestora.

PE LUNG

„În declarația de avere și interese personale, acesta declară „beneficii/dividende” în sumă de peste 3 milioane EURO. Acestea sunt, logic, rezultatul unei investiții, sumă care pare a nu fi declarată. Mai important decât suma (ne)declarată este legalitatea provenienței acesteia, care trebuie verificată”, se arată într-o postase pe Facebook.

„În termen de 15 zile de la data repartizării sesizării, inspectorul de integritate va efectua verificarea prealabilă, adică respectarea condiţiilor de formă şi de conţinut a sesizării şi existenţa bănuielilor rezonabile privind încălcarea regimului juridic de declarare a averii şi intereselor personale”, se menţionează în răspunsul ANI.

loading...

Politică

ANI: Un deputat democrat s-a aflat în conflict de interese pe când era primar. Ce riscă acesta

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Inspectoratul de Integritate al ANI a constatat că un actual deputat în Parlamentul Republicii Moldova s-a aflat în conflict de interese pe când era primar. Este vorba de deputatul PDM, Grigore Repeșciuc, fost primar al orașului Căușeni.

Potrivit ANI, ex-primarul a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese semnând, în calitate de ales local, 5 contracte cu 2 firme conduse de soția sa. Adițional, acesta a mai semnat și alte acte în conflict de interese.

PE LUNG

Autoritatea a precizat că fostul primar nu a informat ANI imediat despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în raport cu soția – în calitate de parte contractantă și participant la licitație.

De asemenea, el nu s-a abținut de la semnarea actelor juridice/administrative și nu a soluționat aceste conflicte de interese, rezultate din relația cu soția.

Potrivit ANI, Grigore Repeșciuc a menționat că, în calitate de președinte al grupului de lucru, s-a abținut de la vot pentru a nu genera conflicte de interese.

După rămânerea definitivă a actului de constatare emis în acest caz, Autoritatea Națională de Integritate va solicita decăderea ex-primarului din dreptul de a exercita funcții publice și funcții de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

loading...

Citește mai departe

Politică

Șase ex-deputaţi şi trei deputaţi din actualul Parlament nu şi-au depus declaraţiile de avere. Ce amenzi riscă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat astăzi că a stabilit că șase ex-deputaţi şi trei deputaţi din actualul Parlament nu şi-au depus declaraţiile de avere şi interese personale.

Alţi cinci ex-deputaţi şi doi deputaţi din actualul Parlament au depus tardiv declaraţiile de avere şi interese personale.

PE LUNG

Drept urmare, conform prevederilor legale, ANI a demarat procedura de control a averii şi intereselor personale în privinţa acestor ex şi actuali deputaţi.

Cristina Dumbravan, specialist relații cu publicul de la ANI, a explicat pentru Moldova.org că inspectorii de integritate au perfectat în privința persoanelor menționate procese contravenționale, care vor fi expediate în instanța de judecată pentru aplicarea amenzilor.

Potrivit art.330 din Codul Contravenţional, pentru neprezentarea declaraţiilor de avere şi interese personale este stabilită o amendă ce variază între  60-90 u.c ( 3000 lei- 4500 lei), iar pentru prezentarea tardivă  amenda constituie 30-60 u.c.( 1500 lei-3000 lei).

ANI precizează că subiecţii declarării vizaţi, urmează a fi notificaţi conform procedurii despre depunerea declaraţiei de avere şi interese personale, iniţierea procedurii de control și iniţierea cauzelor contravenţionale.

loading...

Citește mai departe

Economie

#protestpermanent pe traseul Chișinău-Ungheni. Cum (nu) a reacționat Chiril Gaburici

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Construcțiile pe traseul Chișinău-Ungheni trebuiau încheiate încă în 2016. În acest sens, deputatul ACUM a inițiat un protest. Acesta a invitat toți doritorii să facă traseul Chișinău-Ungheni de 110 km pe biciclete, pe 11 mai.

La o săptămână distanță de la anunțul protestului, Ministerul Economiei și Infrastructurii a publicat un comunicat de presă în care ministrul Chiril Gaburici declară că „Nu mai putem tolera restanțele, cetățenii așteaptă de ani buni ca acest tronson să fie reparat.” În comunicat nu a fost menționat în niciun fel protestul anunțat de Dumitru Alaiba.

PE LUNG

În 2013, BERD și BEI au alocat 90 milioane de Euro pentru reconstrucția tronsonului Chișinău-Ungheni. Ministerul Transporturilor a organizat licitație.

„În martie 2014, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) a semnat cu firma cehă OHL ZS două contracte privind reabilitarea a două segmente de drum pe traseul Chișinău-Ungheni. În martie și, respectiv, iunie 2014, două contracte similare, pentru celelalte două tronsoane de pe acest traseu au fost semnate cu azerii de la Evrascon”, scria RISE Moldova într-o investigație publicată în 2016.

„În toată Europa, la construcție de drumuri, sunt pricepuți nemții și austriecii, iar la noi licitațiile sunt câștigate de oricine, numai nu de companii solide, cu experiență.”

Potrivit mai multor anunțuri și amânări, lucrările trebuiau să fie încheiate în 2016, apoi în 2018, apoi la sfârșitul lui 2019.

Cea mai recentă amânare a fost anunțată pe 10 mai de ministrul Chiril Gaburici, la o săptămână de la anunțarea protestului inițiat de deputatul ACUM.

Potrivit acestuia, lucrările de reparație a drumului național R1: Chișinău-Ungheni-Sculeni sunt în plină desfășurare. „În prezent, se efectuează lucrări de reparație pe patru porțiuni de circa 90 km, iar a cincea a fost deja dată în exploatare. Astfel, drumul este gata în proporție de peste 60%, iar valoarea totală a proiectului fiind de 80 de milioane de euro”.

„Nu mai putem tolera restanțele, cetățenii așteaptă de ani buni ca acest tronson să fie reparat. Pentru noi, scopul nu este să reziliem contractul sau să beneficiem de penalități, dar ne dorim să dăm în exploatare cât mai repede acest drum.”

Potrivit ministrului, reprezentanții companiilor dau asigurări că finalizarea traseului va fi gata până în luna noiembrie 2019, iar pentru fiecare zi de întârziere compania de construcții plătește penalizări.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri14 ore în urmă

LIVE TEXT // Cum se desfășoară alegerile locale în Republica Moldova

Cetățenii Republicii Moldova, sunt așteptați astăzi la secțiile de vot pentru a vot candidații preferați la postul de primar și...

ExterneO zi în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

EconomieO zi în urmă

Care sunt cei mai mari importatori din lume

PE SCURT Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe...

IstorieO zi în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

CulturăO zi în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

Cultură2 zile în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Cultură2 zile în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031