Au fost aprobate măsurile de constituire a Depozitarului central unic al valorilor mobiliare

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat, în cadrul ședinței din 14 martie 2018, un set de măsuri pentru înființarea Depozitarului central unic al valorilor mobiliare (DCU).

Astfel, în perioada martie-aprilie 2018, urmează să aibă loc adunarea de constituire și înregistrarea de stat a Depozitarului central unic. Organele de conducere ale Depozitarului vor fi aprobate în cadrul adunării de constituire.

Potrivit legii, Consiliul de supraveghere al Depozitarului va întruni reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare, ai Ministerului Finanțelor și ai Bursei de Valori a Moldovei.

În perioada de interimat, funcția de director va fi deținută de Alexandru Savva, consilier al guvernatorului BNM. În același timp, va fi organizat concursul public pentru ocuparea funcțiilor în cadrul Depozitarului, astfel încât noua instituție să-și înceapă activitatea în a doua jumătate a anului curent.

Depozitarul este creat cu scopul de a garanta siguranța pentru proprietarii  de valori mobiliare,  a asigura transparența și a dezvolta instrumente noi pe piețele financiare. Acesta va fi construit după modele similare de pe piețele financiare internaționale avansate și va contribui la atingerea obiectivului BNM de transparentizare a acționariatului în băncile licențiate.

DCU este creat în baza Legii cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, adoptată în anul 2016, și va fi singura instituție din Republica Moldova care va desfășura activități de evidență, depozitare și decontare a valorilor mobiliare de stat și corporative.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.