ASM: Irina Uvarova-Doctor Honoris Causa

Astăzi, 5 iunie 2008, în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a R. Moldova a avut loc şedinţa solemnă a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, în cadrul căreia i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa doctorului în arte din Federaţia Rusă, Irina Uvarova. Considerată „legendă vie” a teatrului şi culturii de la noi, criticul teatral şi pictorul-scenograf Irina Uvarova a activat în anii 60’ în echipa „Luceafărul”–ui, a fost martor şi participant la viaţa faimosului (pe atunci) teatru de pe strada Veronica Micle şi a reflectat activitatea acestuia din perioada 1962–1971 într-o carte de referinţă pentru cultura naţională – „Teatrul Luceafărul, un deceniu al devenirii”.

Precizăm că, scrisă la începutul anilor 70’, cartea a fost editată abia în 1992, adică a stat douăzeci de ani în sertar, publicarea ei fiind interzisă de reprezentanţii cenzurii comuniste. După apariţia volumului, el a fost apreciat drept un document istoric de valoare incontestabilă, autoarea lui însă trăia la Moscova şi nu a primit invitaţii să viziteze Chişinăul. Se părea că oamenii de teatru basarabeni au uitat-o. Insă, la una dintre şedinţele de la Academie, regizorul Ion Ungureanu şi doctorul în arte Leonid Cemortan au propus să-i fie acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

„În primul rând, cred că toată activitatea doamnei Irina Uvarova, legată de Moldova, este o declaraţie de dragoste faţă de acest pământ. Rar om care a vibrat atât de profund la valorile care se creau pe aceste meleaguri şi le-a promovat insistent în Moscova, în Uniunea Sovietică, apărându-le cu mult curaj, fiindcă ele erau în permanenţă atacate. Datorită ei şi unor critici teatrali foarte buni moscoviţi, am avut un deceniu în care cinovnicii de la Chişinău ne mai lăsau în pace. După acea epocă de efervescenţă creatoare au urmat două decenii de tăcere, multor artişti de la noi li s-a pus căluşul în gură”, a declarat Ion Ungureanu, ex-ministru al culturii.

La festivitatea de astăzi, Irina Uvarova, în vârstă de 76 de ani, înveşmântată în mantie neagră şi purtând pe cap chipiul specific de Doctor Honoris Causa, a ascultat cuvintele de apreciere ale foştilor colegi şi ale specialiştilor din domeniul teatrului şi, la rândul său, le-a mulţumit pentru prezenţă şi pentru florile primite în dar. La ceremonie, mulţi dintre cei aflaţi în sală aveau lacrimi în ochi, regretând că multe fotolii, destinate foştilor luceferişti, erau goale.

Irina Uvarova, cunoscut critic de teatru din Moscova, are rădăcini basarabene: bunica ei a absolvit gimnaziul Dadiani din Chişinău, iar bunicul, Iosif Bahtalovski, a fost o personalitate notorie în vinificaţia basarabeană din perioada interbelică (Irina Nechit). //Jurnal.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.