Artista de la Văsieni care vrea să rămână acasă

Artista digitală Oxana Căpățână s-a născut la Văsieni, satul cu care are o conexiune foarte strânsă și unde se refugiază când are nevoie de spațiu pentru creativitate. După opt luni petrecute în mai multe țări de pe continentul asiatic, a revenit acasă la începutul anului 2022. De atunci, Oxana a dezvoltat mai multe proiecte artistice colaborând cu colegi de breaslă din țară.

A făcut echipă cu casa Imago și a animat Bagatelele, schițele făcute de Glebus Sainciuc. Aceasta a putut fi vionată inclusiv la București, în cadrul Salonului internațional de carte Bookfest 2024.

Oxana a creat o instalație interactivă intitulată „Flow of the Rivers” împreună cu doi studenți de la specialitatea Multimedia din cadrul USM, Bogdan Postolache și Vili Mahnenco. Instalația a ajuns în Austria la prestigiosul festival Ars Electronica, în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Lucrările Oxanei Căpățână pot fi văzute și la Muzeul Național de Artă, la Chișinău, unde aceasta a „readus la viață” prin realitatea augmentată 10 picturi ale întemeietorilor Şcolii basarabene de arte frumoase (Vladimir Ocuşco, Dimitrie Sevastianov, Auguste Baillayre, Eugenia Maleşevschi, Ada Zevin, Igor Vieru, Valentina Rusu-Ciobanu, Mihail Grecu, Aurel David și Mihai Petric).

Pe parcursul filmărilor noastre, Oxana a mai încheiat un proiect important – a finisat reparația în primul său atelier personal la ea acasă, la Văsieni.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.