ANRE racordeaza cadrul legal la standardele UE

Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE) a finalizat procesul de elaborare si avizare a patru proiecte de acte regulatorii, prevazute de Programul National de implementare a Planului de actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana (UE). Potrivit directorului ANRE, Anatol Burlacov, este vorba de proiectele Codului tehnic al retelelor electrice, Codului de masurare a energiei electrice, Regulilor pietei de gaze naturale, precum si a Metodologiei de aplicare a tarifelor diferentiate in functie de nivelul tensiunii, volumul consumului si de puterea contractata.

Burlacov a mentionat ca, prin elaborarea acestor documente, ANRE urmareste ajustarea cadrului national de reglementare si a pietei interne de energie electrica si gaze naturale la standardele comunitatii europene. Sursa citata a precizat ca proiectele nominalizate vor fi aprobate de Consiliul de administratie al agentiei numai dupa ce vor trece procedura de dezbateri publice, la care vor participa reprezentanti ai operatorilor din sectoarele energetic si de gaze naturale, patronatelor, asociatilor pentru protectia drepturilor consumatorilor, precum si ai comunitatii stiintifice.

Potrivit directorului, actele elaborate de ANRE prevad reguli clare si echitabile, conforme principiului de concurenta loiala pentru toti participantii la pietele de energie electrica si gaze naturale, reguli menite sa contribuie la procesul de deschidere deplina a acestor piete.

Anatol Burlacov a mai spus ca, in anul curent, agentia va finaliza elaborarea Codului de masurare a gazelor naturale, Metodologiei de calcul a tarifelor pentru serviciile auxiliare prestate de intreprinderile de distributie a gazelor naturale si a Regulamentului privind procedurile si regulile de ajustare a tarifelor la serviciile reglementate de ANRE. Acest regulament va include exigentele standard privind solicitarea si prezentarea de catre intreprinderile reglementate a materialelor si informatiilor necesare ajustarii tarifelor, procedurile unice de examinare a cererilor depuse de intreprinderi, precum si drepturile si obligatiile expertilor independenti si ale partilor interesate.

Conform Programul National de implementare a Planului de actiuni Republica Moldova – UE, Ministerul Energeticii urmeaza sa elaboreze un document actualizat privind politica energetica, care va contine si analiza corespunderii sectorului energetic prevederilor Memorandumului de la Atena privind piata energetica a Europei de sud-Est.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.