ANRE face trimitere la „legea de conservare a energiei” și precizează că afirmațiile apărute în presă, că plătim mai mult decât trebuie pentru energie, sunt eronate

Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, a organizat astăzi un briefing de presă în care a venit cu o reacție la afirmațiile făcute de expertul în energetică Sergiu Tofilat referitoare la preţul de achiziţie a energiei electrice importate de către Republica Moldova.

Cu privire la declaraţiile apărute în presă, potrivit cărora preţul real al energiei electrice importate de la CERS Moldovenească (Молдавская ГРЭС) ar trebui să fie de 1,8 cenţi SUA pentru 1 kWh, şi nu de 6,78 cenţi SUA/ kWh, aşa cum este în realitate stabilit în contractul de achiziţie pentru anul 2015, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) face următoarele precizări:

ANRE dispune de informaţii concrete despre preţurile cu care SA „ENERGOCOM” şi SA „ЭНЕРГОКАПИТАЛ”, titulari de licenţe pentru activitatea de furnizare a energiei electrice la tarife nereglementate, comercializează energia electrică procurată de la CERS Moldovenească.

Anume aceste date oficiale arată că, în baza contractelor încheiate între părţi, în anii 2012 – 2014, SA „ENERGOCOM” a comercializat energia electrică produsă de CERS Moldovenească la preţul de 6,9 cenţi SUA/ kWh, iar începând cu 1 ianuarie 2015, SA „ЭНЕРГОКАПИТАЛ” comercializează această energie cu 6,78 cenţi SUA/ kWh, cu 0,12 cenţi SUA mai puţin decât în perioada anterioară.

Conform legii de conservare a energiei, centralele electrice cu un randament de producere maxim al energiei electrice de 35%, precum este CERS Moldovenească, pot produce dintr-un metru cub de gaze naturale 3,3 kWh de energie electrică.

ANRE precizează că autorii afirmațiilor din presă nu țin cont de faptul că 1,8 cenți SUA/kWh reprezintă prețul cu care CERS Moldovenească prestează serviciul de conversie al energiei înglobate în gazele naturale în energie electrică. Altfel spus, prețul respectiv nu include costul gazelor naturale consumate pentru producerea energiei electrice (157 dolari SUA/1000 mc), ponderea căruia este de circa 80% din costurile totale de producere a energiei electrice sau circa 5 cenți SUA/kWh.

În concluzie, aşa cum demonstrează datele contractuale, afirmaţiile publicate în presă, la care facem referire la început, sunt eronate.

Reamintim, că acum o săptămână, expertul independent în energetică, Sergiu Tofilat a afirmat, în cadrul unei emisiuni TV, că „plătim cu peste 50 la sută mai mult decât trebuie pentru energia electrică.”

„În Moldova au existat întotdeauna scheme bine puse la punct în privinţa păcălelii consumatorilor de energie electrică şi gaz natural. Spre exemplu, există compania „Energocapital” din Transnistria care este formată din companii off-shore şi care este controlată de liderul transnistrean, Evgheni Şevciuc şi Vlad Plahotniuc. Păi iată, lunar, în contul acestei companii se varsă aproape 13 milioane de dolari. De aici este un calcul simplu, anual, cetăţenii moldoveni îmbogăţesc compania cu aproape 150 de milioane de dolari, sau mai simplu spus, aproape 50% din costul facturii se achită pentru a îmbogăţi aceste două persoane.”, a afirmat Sergiu Tofilat, expert în energetică.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.