Andrian Candu: Republica Moldova a început să genereze securitate regională, nu doar să consume

Rezultatele Summitului Parteneriatului Estic și ale discuțiilor de la Viena în formatul ”5+2” nu ar trebui privite ca acțiuni deosebite, ci ca unele ordinare prin care Republica Moldova generează securitate regională, nu doar o consumă. Declarațiile au fost făcute de Președintele Parlamentului Andrian Candu la Forumul anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

”Protocoalele semnate la Viena privind procesul de reglementare transnistreană nu înseamnă că reintegrarea va avea loc astăzi, mâine sau la anul viitor. Rezultatele discuțiilor de la Viena înseamnă lipsa unui conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a menționat că autoritățile vor continua să avanseze pe calea recuperării încrederii și soluționării problemelor oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Andrian Candu a precizat că treptat încrederea este recuperată, iar cetățenii conștientizează că viitorul Republicii Moldova este în UE, fapt demonstrat și de sondajele sociologice.

”Relațiile dintre Republica Moldova și UE trebuie construite în bază de încredere, rezultate obținute și pragmatism. Integrarea în UE este agenda internă a Republicii Moldova, iar cea mai mare provocare astăzi pe agenda internă este lipsa resurselor umane de calitate, cu expertiza necesară, pentru a implementa calitativ și rapid prevederile Acordului de Asociere și cel de liber schimb”, a subliniat președintele Parlamentului.

Forumul anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova, aflat la a V-a ediție, a pus în discuție progresele înregistrate în implementarea Acordului de Asociere cu UE. Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Politica Externă, Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.