Andrian Candu la Washington despre situația din Chișinău: Vom constitui o comisie în Parlament

Este nevoie de timp ca să construim instituții și un stat de drept, iar reformele să înceapă să funcționeze. Nu cerem suport necondiționat, suntem adepții abordării „mai mult pentru mai mult”, fără a uita că suntem  pe prima linie, dacă noi eșuăm alte state din UE sunt în pericol, a declarat Andrian Candu la o dezbatere publică organizată de Atlantic Council pentru președinții Parlamentelor din Moldova, Georgia și Ucraina.

Potrivit lui Andrian Candu, s-ar putea ca anumiți politicieni din UE să fi obosit de Parteneriatul Estic, dar „noi insistăm de dragul generațiilor tinere care vor să trăiască într-o lume libera. Din cauza unor lacune normative, ne confruntăm cu tensiuni majore legate de alegerile din capitală la acest moment, dar este important ca partenerii noștri să rămână angajați și să ne susțină, pentru că lucrurile nu se schimbă peste noapte, iar societatea este încă scindată”.

Președintele Parlamentului, citat de un comunicat al Legislativului, a declarat că în situația din Chișinău nu vorbim despre decizia instanței și nu criticăm judecătorii care au urmat legea, dacă vrem să construim un stat de drept.

„Legislația interzice agitația electorală în ziua tăcerii, vom constitui o comisie în Parlament pentru a examina posibilitatea eliminării lacunelor din legislație care duc la hotărâri disproporționate în raport cu acțiunile actorilor electorali. Poate ar fi cazul să preluam experiența altor state, inclusiv SUA, pentru a evita situații similare în alegerile parlamentare”, a mai spus Andrian Candu.

Precizăm că președintele Parlamentului Andrian Candu, împreună cu omologii săi din Georgia și Ucraina efectuează, în premieră, o vizită trilaterală în SUA pentru a cere angajament deplin și activ pentru securitate și reforme în regiune, în perioada 25 iunie-1 iulie.

Reamintim că magistrații Curții Supreme de Justiție au menținut luni, 25 iunie, decizia instanțelor anterioare de invalidare a alegerilor locale noi din Chișnău. Astfel, primarul ales prin vot direct, Andrei Năstase, a rămas fără mandat de primar. Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel au motivat că, în cauza deferită justiției, s-a stabilit că concurentul electoral Andrei Năstase , la 3 iunie, adică în Ziua tăcerii a efectuat agitație electorală prin intermediul paginii sale de pe rețelele de socializare.

Recent într-o postare pe Facebook ambasadorul UE în R. Moldova Peter Michalko s-a declarat extrem de dezamăgit de decizia CSJ de a nu admite apelul contra invalidării alegerilor pentru primăria orașului Chișinău. Potrivit lui, voința oamenilor, valorile democratice și principiile statului de drept nu au fost respectate.

Ieri, Departamentul de Stat al SUA a emis o declarație în care se spune că decizia netransparentă a Curții Supreme de Justiție a Moldovei de a menține decizia de invalidare a alegerilor primarului Chișinăului reprezintă o amenințare la adresa democrației în Moldova.

Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului la 3 iunie. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Andrei Năstase a acumulat 52,57% din sufragii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.