Andrian Candu: Concursul, selectarea şi desemnarea noului procuror general se vor face în baza legii noi

Concursul, selectarea şi desemnarea viitorului procuror general vor fi făcute în baza legii noi privind Procuratura, a declarat preşedintele Parlamentului Andrian Candu ieri seara la emisiunea Fabrika de la Publika TV.

Totodată, oficialul a precizat că, dacă se va reuşi modificarea Constituţii, atunci numirea procurorului general îi va reveni şefului statului, şi nu președintelui Parlamentului, aşa cum este în prezent.

“Noul procuror trebuie să treacă prin procedurile și legea nouă privind Procuratura. Concursul, selectarea, desemnarea, toate până la punctul de numire vor fi făcute în baza legii noi”, a menţionat Andrian Candu.

Candu a declarat că în cazul în care se va reuşi modificarea Constituţiei, procurorul general va putea fi numit de către şeful statului. „Dacă reuşim în jumătate de an să modificăm Constituția atunci numirea se va face de către Preşedintele țării și în totalitate după noua lege, dacă nu, numirea va reveni speaker-ului”. a adăugat oficialul.

Procurorul general Corneliu Gurin și-a anunțat demisia în cadrul ședinței plenare a Parlamentului de vineri, 25 februarie.

În aceeaşi zi, Parlamentul a votat în lectură finală noua lege cu privire la Procuratură. Documentul prevede modificări privind structura Procuraturii Generale, dar şi în atribuțiile procurorilor. Astfel, printre prevederiale noii legi figurează fapul că procurorul general va avea un mandat de 7 ani.

Acesta va fi numit de preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, şi nu de Parlament, cum este în prezent. În plus, candidaţii la această funcţie vor trebui să aibă o experienţă în procuratură de cel puţin 10 ani şi să nu fie membru al vreunui partid politic de cel puţin 3 ani. Documentul va intra în vigoare începând cu 1 august 2016.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.