Andrian Candu a avut o întrevedere cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR. Discuțiile au vizat sistemul mixt

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR, care se află într-o vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 28-30 ianuarie.

Vizita are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR a avizului comun privind legislația electorală modificată, care urmează să fie prezentat pe 16-17 martie curent.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, experții s-au arătat interesați de criteriile și modul de constituire a circumscripțiilor, de mecanismele care asigura caracterul incluziv al viitoarelor alegeri, precum și de alte aspecte tehnice de organizare a scrutinelor conform noilor norme.

”Actualul cadru legislativ asigură toate condițiile pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice”, a menționat Andrian Candu.

Tot astăzi membrii delegației comune a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR au întrevederi cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare.

Din componența delegației comune a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR fac parte Richard Barrett, membru irlandez, Eirik Holmøyvik, membru supleant norvegian, Oliver Kask, membru estonian, președintele Consiliului pentru Alegeri Democratice;
Pierre Garrone, șef de Diviziune, Secretariatul Comisiei de la Veneția.

Din partea OSCE/ODIHR participă Tatyana Hilscher-Bogussevich, expert și Oleksii Lychkovakh, consilier electoral, iar de la Oficiul Consiliului Europei la Chisinău- Eva Gutjahr, șef adjunct al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Potrivit unui anunț publicat pe site-ul Comisiei de la Veneția, sunt planificate întrevederi cu reprezentanții societății civile, membrii Comisiei Electorale Centrale și ai Comisiei pentru formarea circumscripțiilor electorale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.