Connect with us

Politică

Andrian Candu anunță crearea unui grup de lucru privind ajustarea legislației de media naționale

Publicat

pe

În aprilie curent va fi creat un grup de lucru privind ajustarea legislației de media naționale la standarde europene cu prioritate de elaborare a unui nou Cod al Audiovizualului. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului Andrian Candu.

Potrivit lui, procesul de elaborare a unor reglementări media conforme standardelor europene este susținut de Consiliul Europei, care va participa la formularea procedurilor și regulilor de activitate a acestui grup.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, din acest grup de lucru vor face parte radiodifuzorii, instituțiile publice din domeniu (CCA, MTIC) și reprezentanții societății civile cu experiență în domeniul audiovizual.

Andrian Candu invită părțile interesate să depună scrisori de delegare la Parlament sau [email protected][email protected], până la 24 aprilie curent, ora 16.00.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Partidul Democrat din Moldova

PDM se pregătește de alegerile locale? Trei președinți de raioane și-au dat demisia în două zile

Publicat

pe

PE SCURT

Și Nicolae Molozea, membru PDM, și-a dat demisia ieri, 21 martie, din funcția de președinte al raionului Ștefan Vodă. Tot ieri și-a dat demisia președintele raionului Criuleni, la fel membru PDM, Veaceslav Burlac. Pe 20 martie a plecat din funcție președintele organizației PDM Ialoveni, Lilian Carmanu care era și președintele raionului Ialoveni.

Cine este noul președinte al raionului Criuleni

PE LUNG

Nicolae Molozea este și președintele organizației teritoriale a PDM în Ștefan Vodă. Cel care îl va înlocui este, la fel, membru PDM, Iurie Moiseev. Moiseev este consilier raional.

Partidul Democrat se pregătește de alegeri. Despre asta ne-a spus expertul politic de la IDIS Viitor, Ion Tăbârță.

În demisia celor trei președinți de raioane vedem aspecte ce țin de alegeri locale, sau PDM-ul vor să dea niște semnale că se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate. Cu siguranță, este o regrupare a forțelor interne ale partidului în eventualitatea unui nou scrutin

Mai mult, expertul spune că sunt sacrificați managerii care nu au dat anumite rezultate și asta ar fi un semnal pentru oamenii din structurile partidului că nu ar fi veșnici în pozițiile cheie, atât timp cât nu vor fi eficienți. Nu este exclus faptul că vor urma și alte demisii. Trebuie de uitat în anumite raioane unde PD a obținut un rezultat mai slab”, spune Ion Tăbârță.

Mihail Gnatiuc, PDM, președintele r. Briceni,
a fost învins de Zinaida Greceanâi, președinta PSRM

Vadim Lesnic, PDM, președintele r. Dondușeni,
a fost învins de Irina Lozovan, PSRM

Iurie Urzică, președinte OR PDM, președintele r. Râșcani,
a fost învins de Vladmir Mizdrenco, PSRM

Iraida Bînzari, președintă OR PDM Fălești, președinta r. Fălești,
a fost învinsă de Oleg Savva, PSRM

Tudor Golub, PDM, președintele r. Orhei,
a fost învins de Marina Tauber, P. Șor

Nicolae Molozea, președintele OR PDM Ștefan Vodă,
președintele r. Ștefan Vodă, a fost învins de Alexandru Jolnaci, PSRM

Potrivit expertului, alegerile locale trebuie să fie în luna iunie. „Înainte de alegerile parlamentare se vorbea, inclusiv în instituțiile guvernamentale, că se pregătește reforma administrației publice locale. Și atunci, pentru a pregăti această reformă, alegerile generale locale ar putea fi derogate cu trei luni. Data limită pentru alegerile locale ar fi mijlocul lunii septembrie.

Despre alegerile parlamentare anticipate expertul spune că acestea au puține șanse să fie organizate. Până la urmă, PD va găsi anumite soluții pentur a avea guvern”, spune Ion Tăbârță, menționând că alegerile sunt costisitoate, atât pentru bugetul statului, cât și pentru bugetul partidului. „Nu cred că partidul de guvernământ își dorește alegeri anticipate, în contextul în care am avut majorări la gaz cu 25%. O serie de promisiuni rămân la categoria promisiuni și ei va trebui să vină în fața cetățenilor și să spună de ce nu au făcut lucrurile promise”, adaugă expertul. Mai mult, în cazul alegerilor anticipate, PDM nu ar avea nicio garanțoe că rezultatul acumulat va fi unul mai bun decât în actualele alegeri.

Citește mai departe

Partidul Acțiune și Solidaritate

Ce spun internauții despre faptul că PDM dă vina pe ACUM, după ce Sîrbu a fost atacat

Publicat

pe

PE SCURT

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a fost lovit ieri după prima ședință a parlamentului de către activistul Pavel Grigorciuc. Sîrbu a ajuns la spital cu comoție cerebrală, însă Grigorciuc spune că i-a dat doar o palmă peste obraz. Pe numele activistului a fost pornită o cauză penală.

PE LUNG

În rezultat, PDM a declarat că  „își exprimă indignarea față de agresarea deputatului Sergiu Sîrbu, vicepreședinte PDM, de către extremistul recidivist Pavel Grigorciuc. Considerăm că acest act josnic a fost posibil în condițiile în care Blocul ACUM și-a început activitatea parlamentară utilizând și încurajând în mod deschis violența de limbaj în politică și acțiunile agresive. Mai mult, Blocul ACUM l-a folosit astăzi pe interlopul Grigorciuc pe post de mercenar la așa-zisul protest din fața Parlamentului, încurajând și susținând manifestările extremiste pe care acesta le-a promovat. Acest comportament nu are nici o legătură cu valorile europene pe care reprezentanții formațiunii politice susțin că le promovează”.

Internauții nu au ratat ocazia să comenteze ultima declarație a PDM în adresa blocului ACUM.

Am făcut ceai. Era prea fierbinte. Mă grăbeam. M-am fript. Sunt indignată. Consider că acest lucru a fost posibil în condițiile în care Blocul ACUM și-a început activitatea parlamentară.Ar fi de râs, dar nu-i.

Geplaatst door Vlada Ciobanu op Donderdag 21 maart 2019

Mai mult, deputatul blocului ACUM, Dumitru Alaiba, a menționat că prin această palmă dată lui Sîrbu ar fi câștigat Partidul Democrat.

Atunci când politicienii uită de frica de oameni, ei nu mai sunt politicieni, iar unii cetățeni recurg la metode…

Geplaatst door Dumitru Alaiba op Donderdag 21 maart 2019

Sergiu Sîrbu însă se află în spital. Acesta a declarat pe facebook că există viață și după astfel de momente neplăcute și că va continua să fac politică „așa cum a făcut și până acum”.

Citește mai departe

Politică

Deputatul Sergiu Sîrbu povestește: Am simțit doar o lovitură foarte puternică. Numai nu palmă a fost

Publicat

pe

De către

Deputatul PDM Sergiu Sârbu a oferit astăzi detalii despre incidentul avut cu activistul civic Pavel Grigorciuc, în urma căruia a ajuns la spital. Democratul a relatat pe Facebook că în momentul conflictului Pavel Grigorciuc era vădit agitat și că imediat ce l-a văzut a început a striga și a-l insulta.

Potrivit lui, activistul l-a lovit cu putere în partea dreaptă a capului.

„Am simțit doar o lovitură foarte puternică, fără să înțeleg dacă m-a lovit cu pumnul sau cu un obiect. Numai nu palmă a fost”, a menționat Sergiu Sîrbu.

PE LUNG

Astfel, Sergiu Sîrbu, care se află la Spitalul clinic municipal de Urgență, a menționat că s-a întâlnit întâmplător cu Pavel Grigorciuc în preajma unui local din Grădina publică „Ștefan cel Mare”.

El a precizat că „foarte calm” i-a propus acestuia să intre în cafenea și să discute civilizat. „Nu am apucat să deschid bine ușa localului când am fost tras agresiv de Grigorciuc înapoi afară și imediat lovit cu putere în partea dreaptă a capului”, a continuat Sîrbu.

El a mai spus că alți colegi din fracțiune care se aflau în preajmă au intervenit imediat și au stopat agresiunea.

„Mi-e greu să înțeleg pentru ce a făcut asta, nu a existat o altercație între noi, pot să înțeleg gestul lui doar prin prisma unui om plin de agresivitate, care face un gest fără să judece. Tot ce i-am spus eu a fost o invitație la o discuție civilizată în cafenea, după ce a început să mă insulte, iar după ce mi-am revenit de pe urma loviturii, i-am dat doar o singură întrebare – Pavel spune te rog, pumnii sunt unicele argumente ale tale? ”, a menționat el.

În final, deputatul democrat a spus că există viață și după astfel de momente neplăcute și că va continua să fac politică „așa cum a făcut și până acum”.

De notat că ieri activistul civic Pavel Grigorciuc, fost membru PCRM, a recunoscut că i-a dat o palmă deputatului democrat Sergiu Sîrbu, însă a declarat că recurs la acest gest pentru că anume deputatul democrat l-ar fi insultat.

Mai mult, Grigorciuc a menționat că  după acest incident, democratul a continuat să-l insulte. El a mai spus că ulterior alți deputații PDM au ieșit din cafenea și l-ar fi amenințat.

După  conflict, Partidul Democrat din Moldova a venit cu o reacție. Astfel, PDM consideră că acest act josnic a fost posibil „în condițiile în care Blocul ACUM și-a început activitatea parlamentară utilizând și încurajând în mod deschis violența de limbaj în politică și actiunile agresive”.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe4 ore în urmă

O navă de croazieră s-a aflat în derivă lângă țărmul Norvegiei din cauza problemelor tehnice

Sâmbătă, 23 martie curent, în apropierea țărmului Norvegiei, nava de croazieră „Viking Sky” a suferit o problemă de motor în...

Social8 ore în urmă

O nouă rută de troleibuz va fi lansată. Prin ce localitate va circula

Primăria municipiului Chişinău informează că luni, 25 martie, va fi lansată o nouă rută de troleibuz, nr. 37, spre comuna...

Știință9 ore în urmă

Terra Mars: cum ar arăta continentele pe Marte

Cum ar arăta continentele, dacă pe Marte ar fi atmosferă și apă? Curios să afle acest lucru, designerul  SHI Weili...

Opinii10 ore în urmă

Moldova.org recomandă: DOR și Recorder

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a...

Cultură11 ore în urmă

Un teatru din Polonia va lansa un spectacol în baza cărții lui Adolf Hitler, „Mein Kampf”

Teatrul Powszechny, din Varșovia, Polonia a prezentat ieri, 23 martie, un spectacol pe motivele cărții „Mein Kampf”. Regizorul Jakub Skrzywanek...

Justiție12 ore în urmă

Experții CNA au schițat profilul infractorului

Experții Centrului Național Anticorupție (CNA) au realizat un studiu privind sentintelepe actele de corupție adoptate de instanțele de judecată în...

Social13 ore în urmă

Cât sport se face în Moldova

Începând cu luna martie, sălile de sport din capitală încep să fie tot mai solicitate – se încălzește afară, dăm...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 zile în urmă

Cine este noul președinte al raionului Criuleni

PE SCURT  La ședința consiliului raional de astăzi, 21 martie, a fost ales un nou președinte al raionului Criuleni. Cu...

Alegeri6 zile în urmă

Alegeri parlamentare 2019: 9 candidați care au luat mai puțin de 200 de voturi

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Moldova.org a cercetat rezultatele și vă...

AlegeriO săptămână în urmă

PDM, gata să discute cu Comisia de la Veneția și să schimbe Constituția pentru retragerea mandatelor deputaților

Curtea Constituțională a confirmat pe 14 martie rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. La referendum au participat mai...

AlegeriO săptămână în urmă

Valeriu Munteanu: „Truda” PL în campania electorală a turnat multă apă la moara PD”

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, fost membru al Partidului Liberal, a declarat în cadrului unui interviu pentru tribuna.md că „PL...

AlegeriO săptămână în urmă

Alegeri parlamentare: top 5 deputați care au câștigat la limită

După afișarea rezultatelor finale de către Comisia Electorală Centrală, Moldova.org a cercetat rezultatele și vă propune topul celor 5 deputați...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Ceasul buclucaș / Cadoul electoral de la Șor, scos la vânzare de un alegător

Pliantele electorale și-au găsit locul în stocul de făcut foc iarna, calendarele stau cuminți pe pereți, dar iată că unul...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Alegătorii din circumscripția 48, învățați cum să voteze pentru un candidat din regiunea separatistă

Un utilizator Facebook a făcut publice niște imagini video în care se vede cum un bărbat îi învață pe ceilalți...

Advertisement

Opinii

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com