Connect with us

Politică

Andrian Candu: Am fost și eu sunat, la fel ca și prim-ministrul Pavel Filip

Publicat

pe

Președintele Parlamentului Andrian Candu afirmă că a fost și el sunat, la fel ca și premierul Pavel Filip, de unii reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, care au făcut anumite aluzii că ar trebui să intervină în situația invalidării alegerilor locale pentru Primăria Chișinău. El a precizat că nimeni nu i-a spus direct să intervină, dar modalitatea în care se discuta avea un mesaj:„încercați să faceți ceva”.

Declarația a fost făcută de Andrian Candu la emisiunea Replica de Prime TV, după ce săptămâna trecută premierul Pavel Filip a declarat presei că oficiali europeni sau cei care reprezintă UE aici în R. Moldova l-au bombardat cu mesaje să intervină cumva, ca să schimbe această decizie de judecată. Potrivit premierului, după decizia Curtea de Apel s-a intervenit foarte franc cu mesaje că mai are două zile pentru a corecta lucrurile.

Am fost și eu sunat, la fel cum a fost sunat și Pavel Filip cu anumite aluzii că ar trebui să facem ceva. La întrebarea mea: Ce ar trebui să fac eu ca președintele Parlamentului? Sau ce ar trebui să facă prim-ministrul?. Spuneți-mi, uite stau cu pixul și cu hârtia în față și spuneți-mi exact ce trebuie să fac? Să sun judecătorii? Eu nu pot, pentru că aceasta e și dosar penal, iar pe lângă aceasta noi dacă vrem să construim un stat de drept, dacă vrem ca legea să stea mai presus de orice, cum ne putem permite noi, politicul, mai ales să intervenim în actul justiției? Ne place sau nu ne place, Dar decizia unei instanțe, eu am învățat și la facultate în anul întâi, este lege”, a relatat Andrian Candu.

Totodată, oficialul a precizat că nimeni nu i-a spus direct să intervină, dar modalitatea în care se discuta avea un mesaj: încercați să faceți ceva. Potrivit lui, ceea ce poate să facă Parlamentul, este să facă legi, iar săptămâna curentă va fi creat un grup de lucru, care are ca scop să examineze și evalueze situația și să vină cu unele propuneri ceea ce ține de legislație electorală.

„Nimeni nu mi-a spus direct să intervin, dar modalitatea prin care se discuta: încercați să faceți ceva. Păi, zic o să facem după ce va fi decizia CSJ. Dacă se va menține decizia primei instanțe ne vom gândi ce să facem noi, ca să nu se mai ajungă la așa ceva. Ce poate să facă Parlamentul este să facă legi și lucrul acesta intenționăm să-l facem. Săptămâna curentă vom crea un grup de lucru, care are ca scop să examineze și evalueze situația și să vină cu unele propuneri ceea ce ține de legislație”, a spus Andrian Candu.

Totodată, oficialul a arătat că Rezoluția Parlamentului European prin care recomandă suspendarea asistenței macrofinanciare și bugetare pentru Republica Moldova are conotații politice, întrucât și acolo există partide politice care se confruntă. Potrivit lui, în urma suspendării asistenței financiare a fost sancționată nu guvernarea, ci cetățenii R.Moldova.

„În Parlamentul European există partide, care se confruntă. La întâlnirea cu partidele PPE mesajele erau destul de clare: Vrem să vă pedepsim prin a vă suspenda finanțarea deoarece credem noi că voi nu vă veți descurca cu banii și, respectiv, populația va fi nemulțumită, respectiv, nu veți fi votați în alegerile parlamentare, dar vor fi votați Maia Sandu și Andrei Năstase. Am rămas șocați când am auzit așa ceva. Suferă nu PDM, care se va descurca foarte bine în ceea ce ține de administrarea proceselor, dar și la alegerile parlamentare, dar suferă cetățeanul RM”, a menționat Andrian Candu.

Oficialul a precizat că Guvernul va lua toate măsurile necesare ca să nu existe nicio suspendare a proiectelor aflate în derulare, „dar rămâne gustul amar de atitudine, că se pune confruntarea politică mai presus de rezultatele la care s-au muncit foarte mult”.

Reamintim că Parlamentul european a adoptat săptămâna trecută o rezoluție privind R.Moldova. În rezoluția adoptată cu majoritatea voturilor, Parlamentul European cere Comisiei Europene (executivul european) să suspende plata oricărei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova.

De asemenea, Parlamentul European solicită Comisiei să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Experți despre referendumul PDM: Se încearcă de a aduce partidului de guvernământ puncte electorale chiar în ziua votului

Publicat

pe

De către

Referendumul consultativ propus de PDM este o inițiativă cu tentă electorală, pentru ca partidul de guvernământ să aibă o plusvaloare de argumente în fața votanților. Totodată, realizarea inițiativelor democraților va „rămâne în aer”, întrucât depinde de configurarea viitorului Parlament, susțin experții politici.

Analistul politic Ion Tăbârță a declarat pentru Moldova.org că referendumul consultativ „nu obligă la nimic”,  iar realizarea inițiativelor lansate de democrați în cadrul plebiscitului va depinde de configurația viitorului  Parlament.

„Întrebările sunt de așa natură că au o tentă populistă, pentru că întrebi cetățenii: Vrei să fie mai puțini deputați? Da, desigur, sunt mai puține cheltuieli. Doriți ca să aveți dreptul să retrageți mandatul deputaților? – Da, desigur”, a menționat Ion Tăbârță.

Potrivit lui, prin aceste două întrebări „se încearcă cumva de a aduce partidului de guvernământ anumite puncte electorale chiar în ziua votului”. Mulți dintre cei care vor vota favorabil la acest referendum vor asocia acest vot cu PDM.

Totodată, el a atenționat cu privire la cea de-a doua întrebare -posibilitatea cetățenilor de a retrage mandatul deputaților, că în Constituție este prevăzut că mandat deputaților este imperativ, ceea ce înseamnă că el nu poate fi retras.

„În opinia mea, inițiativa este una cu tentă electorală, pentru ca partidul de guvernământ să aibă o plusvaloare de argumente în fața votanților”, a declarat Ion Tăbârță.

Dar ce va fi mai departe este o altă întrebare, pentru că mult depinde de configurarea viitorului Parlament. „De aceea ceea ce ține de implementare rămâne în aer”, a spus Ion Tăbârță.

În context, analistul a amintit de referendumul consultativ din 1999, când președintele de atunci Petru Lucinschi și-a dorit împuterniciri sporite, iar populația a răspuns că este de acord, însă ulterior  Parlamentul a făcut contrar la ceea ce a declarat poporul și i-a redus din aceste împuterniciri.

Aceeași părere a fost susținută și de Igor Boțan, directorul Asociației pentru Democraţie Participativă ADEPT. Potrivit lui, pentru ca acest referendum, „să fie cu bătaie lungă”,  PDM ar trebui să câștige majoritatea constituțională în Parlament sau eventual o majoritate absolută ca să organizeze un referendum constituțional.

Potrivit lui, partidul de guvernământ a utilizat o pistă, pe care a folosit-o și fostul președinte al României Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din România în 2009.

„ Este o pistă pe care a utilizat-o Traian Băsescu în 2009, când odată cu alegeri prezidențiale s-a organizat un referendum de micșorare a numărului de deputați în România. Oamenii au zis da, au votat, dar nimic nu s-a întâmplat”, a menționat Igor Boțan.

De notat că analistul politic Corneliu Ciurea, citat de IPN, a  opinat că inițiativa PDM este o strategie electorală absolut firească„ să promoveze niște idei, inițiative care plac populației, să genereze o discuție pe aceste teme care nu vor putea fi evitate de mulți actori politici”. „Pentru că, de exemplu, socialiștii au susținut această idee anterior și va fi anormal acum să respingă această inițiativă”, a spus Corneliu Ciurea.

Reamintim că liderul PDM Vlad Plahotniuc a anunțat marți că formațiunea pe care o conduce propune reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. De asemenea, formațiunea propunere posibilitatea retragerii mandatelor deputaților de către cetățeni, atunci când ei vor considera că aleșii nu-i mai reprezintă.

Vlad Plahotniuc a declarat că PDM intenționează să supună aceste chestiuni referendumului, care urmează să aibă loc odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Citește mai departe

Politică

Dezbatere în Parlamentul European: „Se constată o îndepărtare continuă și consecventă a R.Moldova de la standardele democratice”

Publicat

pe

De către

Raportul privind implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost dezbătut marți seara în Parlamentul European. Raportorul, europarlamentarul Petras Auštrevičius a declarat că în ultimii ani se constată o îndepărtare continuă și consecventă a Republicii Moldova de la standardele democratice europene.

Mai mult, Moldova pare să fie prima țara căreia în ultimii ani i s-au impus, din partea Uniunii Europene, condiționalități atât de importante, cum ar fi suspendarea fondurilor de asistență.

Astfel, Petras Auštrevičius a declarat că Acordul de asociere nu este abstract, există un acord de asociere care conține un set de obligații juridice și politice, este vorba de un pact care se bazează pe valori comune, principii democratice.

„Tocmai de aceea, sunt îngrijorat pentru că, în ultimii ani, se constată o îndepărtare continuă și consecventă a Republicii Moldova de la standardele democratice europene. Regret că autoritățile moldovenești aleg să ignore avizul comun și recomandările unor instituții europene consacrate, printre care și Comisia de la Veneția. Sunt vizate mai ales recentele modificări aduse legii electorale. Parlamentul European și alte instituții europene au făcut tot posibilul pentru a-i explica Chișinăului că legislația în domeniul electoral nu trebuie schimbată și ajustată în anul dinaintea scrutinului electoral principal. Mă supăr foarte mult că nu s-a ținut cont de avizul organismelor europene”, a declarat europarlamentarul.

Totodată, Petras Auštrevičius a menționat și acțiunile de invalidare a alegerilor locale pentru funcția de primar general Chișinău și lipsa de transparență în cazul fraudei bancare de peste un miliard de dolari americani. „Cred că cele două rapoarte trebuie publicate, iar responsabilii trebuie trași la răspundere”, a spus Petras Auštrevičius.

Pachetul de reformă fiscală dă naștere multor altor rezerve și îngrijorări. Se pare că schema de amnistie fiscală este lipsită atât de logică, cât și transparență. Uniunea Europeană nu a avut altă posibilitate decât să suspende asistența financiară pentru Moldova. Moldova pare să fie prima țara căreia i s-au impus, din partea Uniunii Europene, condiționalități atât de importante, cum ar fi suspendarea fondurilor de asistență. Faptele vorbesc de la sine”, a menționat raportorul.

În final, Petras Auštrevičius a precizat că în timp ce Parlamentul European transmite acest mesaj Guvernului moldovean, oferă și o mână întinsă pentru colaborare cu Moldova și cu societatea civilă de la noi din țară. „Cred că împreună vom putea să ne atingem obiectivele comune și asta înseamnă că și moldovenii vor înțelege că prin reforme politice și europene drumul european este același “, a adăugat europarlamentarul.

Citește mai departe

Politică

Campania ACUM Vin’ acasă. Andrei Năstase și Maia Sandu vor merge în mai multe localități din țară

Publicat

pe

De către

Lderii și membrii viitorului bloc ACUM, format din PPDA și PAS, au lansat astăzi campania națională ACUM Vin’ acasă.

Aceasta se va desfășura pe parcursul a trei săptămâni, perioadă în care președintele Platformei DA, Andrei Năstase, și președinta PAS, Maia Sandu, alături de echipele celor două partide, vor avea întâlniri cu cetățenii, pentru a le transmite mesajele și angajamentele ACUM.

„E timpul să schimbăm starea de lucruri, e timpul să oferim cetățenilor o viață bună acasă și posibilitatea de a rămâne în Moldova alături de cei dragi. „Vino acasă!” este îndemnul nostru pentru toți cei care pot da o mână de ajutor și se pot implica în campania electorală din următoarea perioadă”, se arată într-un mesaj al Mișcării de Rezistență ACUM.

Campania ACUM Vin’ acasă a început astăzi la Cahul și va continua la Cantemir și Leova, iar în zilele următoare – la Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Comrat, Hâncești, Anenii Noi, Ialoveni, Criuleni, Orhei, Strășeni, Nisporeni, Călărași, Ungheni, Telenești, Rezina, Florești, Bălți, Sângerei, Glodeni, Fălești, Râșcani, Drochia, Dondușeni, Soroca, Edineț, Briceni.

„Aceste alegeri parlamentare sunt decisive – sunt punctul de cotitură pentru Moldova. Fie dăm jos regimul și pornim schimbarea adevărată, fie ne cufundăm tot mai mult în sărăcie și deznădejde. Minciunile promovate zi de zi pot fi combătute dacă noi toți am contribui la transmiterea adevărului”, se mai arată în mesajul transmis presei.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com