Connect with us

Politică

Andrei Năstase: „Plahotniuc vrea excluderea Platforme DA și PAS de la alegerile parlamentare”

Publicat

pe

Liderul Platformei DA Andrei Năstase susține că partidul de guvernământ, și în special liderul acestuia Vlad Plahotniuc, dorește excluderea Platformei DA și PAS din competiția electorală pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019. Năstase a spus că, în lipsa unor  argumente împotriva opoziției, guvernarea va inventa diferite mituri legate de partidele de opoziție.

„Plahotniuc urmărește excluderea Platformei DA și PAS din competiția electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, pentru că înțelege că există niște riscuri majore și aceste riscuri au fost demonstrate în campania municipală, acolo unde noi am acționat în comun”, a menționat Andrei Năstase la TV8.

Liderul Platformei DA a menționat că se așteaptă că, în lipsa unor argumente împotriva opoziției, partidul de guvernământ va inventa diferite sperietori legate de opoziția extraparlamentară. Totodată, făcând referire la inițiativa deputaților PDM de a afla informaţii despre legătura unor partide politice de la noi cu fundația „Open Dialog Foundation”, Andrei Năstase a spus că nu exclude că se va merge pe scenariul de la alegerile din 2014, când Partidul Nostru a fost exclus din scrutinul parlamentar.

„O să ne lege ba cu Dodon, ba cu cutare sau cutare. O să inventeze diferite sperietori. Mai rău decât atât, și societatea civilă și instituțiile străine acreditate în RM trebuie să vadă cum guvernarea face o tentativă de modificare a legislației și pe baza acestor investigații să aibă posibilitatea să scoată din alegeri partide ca Platforma DA sau PAS. Riscurile sunt mult mai mari”, a declarat Andrei Năstase.

În ceea ce privește securitatea sau libertatea sa și a colegilor săi, liderul Platformei DA a spus că dacă au mers pe această cale. ei „și-au asumat aceste riscuri și vor merge până la capăt”.

„Eu în fiecare noapte sau zi îmi dau seama că peste o oră sau câteva minute voi fi săltat. După expulzarea celor șapte profesori turci, cine mai este în siguranță? Doamna Sandu mai este în siguranță? Care este vânată și urmărită noaptea?”, a menționat politicianul.

Referindu-se la planurile de viitor, liderul Platformei DA a spus „ opoziția nu a renunțat la protest, pentru că acesta este mijlocul foarte important al oricărei opoziții”.

”Trebuie să determinăm această guvernare să revină la normalitate. Protestul rămâne arma noastră. Pe de altă parte, noi suntem obligați să fim pregătiți pentru un exercițiu electoral. Încercăm să adunăm oamenii în jurul unei idei unificatoare”, a adăugat politicianul.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Campania ACUM Vin’ acasă. Andrei Năstase și Maia Sandu vor merge în mai multe localități din țară

Publicat

pe

De către

Lderii și membrii viitorului bloc ACUM, format din PPDA și PAS, au lansat astăzi campania națională ACUM Vin’ acasă.

Aceasta se va desfășura pe parcursul a trei săptămâni, perioadă în care președintele Platformei DA, Andrei Năstase, și președinta PAS, Maia Sandu, alături de echipele celor două partide, vor avea întâlniri cu cetățenii, pentru a le transmite mesajele și angajamentele ACUM.

„E timpul să schimbăm starea de lucruri, e timpul să oferim cetățenilor o viață bună acasă și posibilitatea de a rămâne în Moldova alături de cei dragi. „Vino acasă!” este îndemnul nostru pentru toți cei care pot da o mână de ajutor și se pot implica în campania electorală din următoarea perioadă”, se arată într-un mesaj al Mișcării de Rezistență ACUM.

Campania ACUM Vin’ acasă a început astăzi la Cahul și va continua la Cantemir și Leova, iar în zilele următoare – la Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Comrat, Hâncești, Anenii Noi, Ialoveni, Criuleni, Orhei, Strășeni, Nisporeni, Călărași, Ungheni, Telenești, Rezina, Florești, Bălți, Sângerei, Glodeni, Fălești, Râșcani, Drochia, Dondușeni, Soroca, Edineț, Briceni.

„Aceste alegeri parlamentare sunt decisive – sunt punctul de cotitură pentru Moldova. Fie dăm jos regimul și pornim schimbarea adevărată, fie ne cufundăm tot mai mult în sărăcie și deznădejde. Minciunile promovate zi de zi pot fi combătute dacă noi toți am contribui la transmiterea adevărului”, se mai arată în mesajul transmis presei.

Citește mai departe

Politică

PDM propune reducerea numărului de deputați de la 101 la 61, iar cetățenii să aibă posibilitatea de a retrage mandatele deputaților

Publicat

pe

De către

PDM propune reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. De asemenea, formațiunea propunere posibilitatea retragerii mandatelor deputaților de către cetățeni, atunci când ei vor considera că aleșii nu-i mai reprezintă.

Anunțul a fost făcut astăzi de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului săptămânal al formațiunii.

În ceea ce privește prima propunere, Vlad Plahotniuc a menționat că reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 va genera o optimizare a Parlamentului.

„La fel ca și în cazul reformei puterii executive, când s-a redus numărul ministerelor și s-au eliminat mai multe instituții, credem că un Parlament optimizat, bine structurat și organizat va deveni mult mai eficient, deputații vor fi mai responsabili, iar activitatea lor va fi mai ușor de supravegheat de către societate”, a declarat Vlad Plahotniuc.

A doua propunere a Partidului Democrat vizează „controlul cetățenilor asupra deputaților”.

Potrivit lui Plahotniuc, cetățenii vor putea să retragă mandatele deputaților, „atunci când aceștia i-au dezamăgit când nu-i mai reprezintă în mod corect”.

Vlad Plahotniuc a declarat că PDM intenționează să supună aceste chestiuni referendumului, care urmează să aibă loc odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Formațiunea va pregăti o inițiativă de organizare și organizare a unui referendum consultativ privind cele două chestiuni.

„Odată cu desfășurarea alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, apare un moment oportun pentru desfășurarea unui astfel de referendum concomitent cu scrutinul parlamentar, fără să cheltuim bani suplimentari și având certitudinea unei prezențe înalte la urne”, a spus președintele PDM.

Citește mai departe

Politică

PL solicită dedicarea unei ore de dirigenție Centenarului Marii Uniri

Publicat

pe

De către

Președintele fracțiunii PL din CMC Ion Cebanu a solicitat, printr-o interpelare adresată Direcției învățământ a mun. Chișinău, ca cel puțin o oră de dirigenție, în luna decembrie, în instituțiile de învățământ din Chișinău să fie dedicată Centenarului Marii Uniri.

„Nu poate trece Centenarul și cei de la Primăria Chișinău să se facă că plouă”, a menționat consilierul municipal pe pagina sa de Facebook.

De notat că cu o solicitare identică liberalii au venit și la începutul anului școlar , însă autoritățile nu au dat curs acesteia.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com