Amnesty International Moldova: „Cerem repetat anchetarea ilegalităților în cazul profesorilor turci, în lumina deciziei CtEDO”

PE SCURT

Amnesty International Moldova solicită autorităților să investigheze obiectiv și independent cazul profesorilor turci, angajați ai rețelei de licee „Orizont”, care au fost îndepărtării din țară în septembrie 2018.

Organizația solicită o investigație obiectivă și exhaustivă a circumstanțelor acestui caz, în lumina recentei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), prin care se constată că Republica Moldova a încălcat prevederile articolelor 5.1 și 8 a Convenției Europene a Drepturilor Omulu

PE LUNG

„Considerăm imperativă nevoia de a lua toate măsurile necesare pentru a remedia în măsura posibilităților consecințele deciziilor abuzive în cazul profesorilor turci expulzați ilegal și tragerea la răspundere a persoanelor care au luat acele decizii și/sau le-au executat, încălcând legislația națională în vigoare și convențiile internaționale la care Republica Moldova este parte”, se arată într-o declarație a Amnesty International Moldova.

Astfel, organizația cere autorităților Republicii Moldova:

1) Să investigheze obiectiv, independent și prompt cazul îndepărtării ilegale din țară a celor șapte cetățeni turci, angajați ai rețelei de licee „Orizont”, cu scopul de a identifica factorii de decizie în acest caz;

2) Să asigure tragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovați de luarea deciziilor și/sau executarea lor în cazul îndepărtării ilegale de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte cetățeni turci, în lumina recentei decizii CtEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis pe 11 iunie o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor străini care au fost expulzaţi de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018.

CtEDO a considerat că reclamanţii au fost expulzaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Reclamanții Yasin Ozdil, Mujdat Celebi, Riza Dogan, Sedat Hasan Karacaoglu și Mehmet Feridun Tufekci, sunt cinci cetățeni turci care s-au născut în 1976, 1972, 1976, 1970 și respectiv 1976. Sunt deținuți în prezent în Turcia.

Reclamanţii erau profesori la un liceu din reţeaua de școli din Moldova numită Orizont. În legătură cu presupusa tentativă de lovitură militară din Turcia, din 15-16 iulie 2016, ambasadorul Turciei în Moldova a acuzat școlile de legătură cu mişcarea Gülen și i-a acuzat pe profesorii acelor școli de terorism.

În septembrie 2018, șapte cadre didactice din școlile Orizont, printre care și reclamanții, au fost arestați în cadrul unei operațiuni comune desfășurate de serviciile secrete moldovenești și turcești. Aceştia au fost duşi direct la Aeroportul Chișinău, unde îi aștepta un avion charter care i-a dus imediat în Turcia. Familiile reclamanților nu au avut cunoștință despre soarta lor timp de câteva săptămâni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.