Connect with us
"
"

Economie

Ajutoarele de stat: AIPA, Ministerul Educației și Fiscul, în topul „sponsorilor”

Publicat

pe

În anul 2017 au fost acordate ajutoare de stat către 2300 de persoane juridice și fizice care desfășoară activitatea economică – 2 miliarde de lei (1,3% din PIB) față de 6 miliarde (4,2% din PIB) în anul 2016. Reducerea semnificativă a valorii ajutoarelor de stat a fost cauzată inclusiv de finalizarea perioadei de acordare a măsurilor de sprijin în sectorul financiar și reexaminarea schemelor de  ajutor sub formă de facilități fiscale, a explicat în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, Diana Enachi, economista IDIS Viitorul.

Consiliul Concurenței și-a propus reducerea ponderii ajutoarelor de stat în PIB până la 1% către anul 2020, ceea ce ar corespunde cu bunele practici internaționale care recomandă ca ajutorul de stat să nu depășească 1% din PIB. Spre exemplu, în anul 2017, cele 28 state membre ale UE au cheltuit 116 miliarde EUR echivalentul a 0,76% din PIB-ul UE.

În anul 2017 ponderea cea mai mare a ajutoarelor de stat a continuat să fie acordate dezvoltării regionale.

Valoarea ajutoarelor de stat pentru ÎMM-uri a crescut de aproape trei ori față de anii precedenți. Circa 68% din ajutorul de stat oferit pentru susținerea ÎMM în anul 2017 a fost acordat sub formă de subvenții și/sau subsidii.

Sectorial, cea mai mare pondere a ajutorului de stat a fost acordat pentru sectorul farmaceutic – 56% din valoarea raportată urmate de transportul feroviar și aerian.

În topul furnizorilor de ajutoare de stat în anul 2017 au fost AIPA (circa 27%), Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (circa 22%), Serviciul Fiscal de Stat (circa 17%) urmate de Serviciul Vamal (circa 14%), Ministerul Sănătății și Muncii și Protecției Sociale (circa 7%)”, a spus economista Diana Enachi.

E necesară canalizarea resurselor financiare publice de către autoritățile publice sub formă de ajutor de stat (bani publici) către persoanele juridice și fizice trebuie monitorizată pentru asigurarea evitării denaturarea nejustificată a concurenței.

Or, în cazul ajutoarelor de stat linia dintre corectarea eșecurilor pieței și denaturarea concurenței este una foarte subțire.

„Constatăm cu regret că nu există un mecanism de monitorizare și control al eficienței banilor public acordați sub formă de ajutor de stat pentru a evalua măsura în care situația economică a beneficiarului s-a schimbat. O altă problemă vizează transparența redusă în sector. Deși avem un Registru al Ajutoarelor de Stat și un Portal ajutoarelor de Stat, acestea sunt destinate exclusiv furnizorilor ajutoarelor de stat. Pentru comparație, în România și alte state europene, Registrele ajutoarelor de stat sunt platforme de date deschise și oferă informații precum valoarea și categoria ajutorului de stat, beneficiarii, sectorul de activitate și perioada acordării oricărui utilizator”, a concluzionat Diana Enachi.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Economie

Bloomberg a stabilit topul celor mai „nefericite economii ale lumii”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Bloomberg a stabilit topul țărilor cu cele mai nefericite economii ale lumii – Misery Index. Clasamentul este realizat pe baza prognozelor naționale privind inflația și piața muncii.

Astfel, primul loc, ca și acum un an, e deținut de Venezuela. Aceasta este urmată de Argentina, Africa de Sud, Turcia, Grecia și Ucraina. De asemenea, din primele zece clasate fac parte Uruguay, Spania, Brazilia și Arabia Saudită.

PE LUNG

Agenția subliniază faptul că aceste țări continuă să întâmpine dificultăți economice, demonstrează succese nesatisfăcătoare în reducerea creșterilor de prețuri și în combaterea șomajului.

În ultimul an, Rusia a urcat imediat cu 17 poziții – de la al 34-lea la cel de-al 17-lea loc. Bloomberg explică acest fapt prin previziunile de creștere accelerată a prețurilor și stagnarea constantă a șomajului în țară.

Cele mai fericite economii, bazate pe inflația și șomajul așteptate în 2019, sunt Thailanda, Elveția și Singapore.

Citește mai departe

Economie

Republica Moldova, în top 10 țări cu cele mai rele drumuri

Publicat

pe

De către

Republica Moldova se află în top 10 ţări cu cele mai proaste drumuri din lume, potrivit raportului anual privind competitivitatea economică globală, realizat Forumul Economic Mondial.

Astfel, la capitolul privind calitatea drumurilor, țara noastră se află pe poziția 128, dintre cele 137 de țări analizate, clasându-se între Nigeria și Mozambic.

Experţii au evaluat infrastructura rutieră a Moldovei cu doar 2,5 puncte din şapte posibile.

Moldova se află doar în fața nouă țări: Mozambic, Ucraina, Paraguay, Yemen, Guinea, Madagascar, Haiti, Congo şi Mauritania.

România se află pe locul 120, iar Rusia – pe locul 114.

Primele 10 ţări cu cele mai bune drumuri sunt Emiratele Arabe Unite, Singapore, Elveţia, Hong Kong, Olanda, Japonia, Franţa, Portugalia, Austria şi SUA.

Citește mai departe

Economie

Expert: Schemele ajutoarelor de stat – miliarde de lei pentru denaturarea concurenței

Publicat

pe

De către

Valoarea ajutoarelor de stat acordate în 2016 a fost de 5,6 miliarde lei, ceea ce constituie 4,2% din PIB, o valoare mult prea ridicată comparativ cu practicile internaționale. Acest volum ridicat de resurse publice direcționate din bugetele autorităților centrale și locale către entități private în condiții de transparență și eficiență redusă ridică anumite semne de întrebare.

Or, în cazul ajutoarelor de stat linia dintre corectarea eșecurilor pieței și denaturarea concurenței este una foarte subțire, a declarat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, experta IDIS Viitorul, Diana Enachi.

„Obiectivul Consiliul Concurenței este de a reduce nivelul ajutoarelor de stat la 1% până în anul 2020. Pentru comparație, în România valoarea ajutoarelor de stat acordată în anul 2016 a fost de 10,4% miliarde RON – 1,5% din PIB”, a explicat Diana Enachi.

În Republica Moldova, în structura repartiţiei ajutorului de stat, conform formelor de acordare în perioada 2011–2016, ponderea cea mai mare au avut-o facilităţile fiscale – 77,74% din valoarea totală a ajutorului de stat.  Cele mai multe ajutoare de stat sunt de natura renunțării la veniturile bugetare.

Cele mai grave probleme ce vizează ajutoarele de stat din Republica Moldova vizează eficiența și transparența acestora.

Prin urmare, nu avem un mecanism de monitorizare și control al eficienței banilor publici acordați sub formă de ajutor de stat pentru a vedea măsura în care situația economică a beneficiarului s-a schimbat după acordarea ajutorului.

Iar, în privința transparenței, se constată cu regret faptul că deși avem un Registru al ajutoarelor de stat, acesta este destinat exclusiv autorităților.

În România și în alte state europene, registrele ajutoarelor de stat sunt platforme de date deschise și oferă informații precum valoarea și categoria ajutorului de stat, beneficiarii, sectorul de activitate și perioada acordării, oricărui utilizator.

În concluzie, Diana Enachi a spus că potrivit practicii UE este necesar de a reduce nivelul ajutoarelor de stat. Indicatorul trebuie să constituie mai puțin de 1% din PIB fără compromiterea măsurilor de sprijin pentru corectarea eșecurilor pieței.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social10 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură11 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social11 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment13 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social17 ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură18 ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

ExterneO zi în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930