Ai poftă de ceva bun? 5 rețete ușoare de vară și extrem de gustoase

Și pentru că e vară, și pentru că este extrem de cald și pentru că ți-e poftă de ceva gustos, ușor, dar nu știi ce ar putea fi. Ne-am propus să facem o listă de rețete adunate de la buna noastră prietenă Nata Albot și să te inspirăm să experimentezi și să gătești ceva nou și tocmai bun pentru această vară care se întrece zilnic la temperaturile tot mai înalte și mai înalte. 

1. Quiche cu ciuperci

Pentru început, îți propunem să încerci să gătești un quiche. Este o tartă franțuzească, care reprezintă o combinație de aluat nisipos și ouă bătute cu frișcă, diverse legume, carne sau fructe de mare. Iar, pentru quiche cu ciuperci ai nevoie de:

Pentru aluat: 2 ouă, 1 lingură de zahăr, jumătate de linguriță de sare, 125 g unt, făină, 4 linguri de apă rece. 

Pentru umplutură: 6-8 ouă, 100 ml de frișcă, 1 ceapă, 500 g de ciuperci, 1-2 ardei, 100 g brânză de oi sau de capră, 150 g de cașcaval ras, șuncă (la dorință). 

Mod de preparare:

  1. Taie cubulețe untul rece și rade-l cu zahărul și sarea. 
  2. Introdu cele 2 ouă și cu ajutorul palmelor, omogenizează amestecul. Apoi adaugă 4 linguri de apă rece, amestecă bine și începe a introduce făină, amestecând cu mâna până simți că aluatul începe a se închege și să se dezlipească de mâini. 
  3. Fă o cocă din aluat și las-o la frigider cât pregătești restul ingredientelor.
  4. Rumenește în ulei încins ceapa tocată mai mășcat. Adaugă ciupercile tăiate felii subțiri și călește-le până se evaporă zeama eliberată din ele. 
  5. Toacă ardeiul cubulețe și celelalte ingrediente pe care le mai găsești în frigider. Poți adăuga în această rețetă mazăre, praz, morcov. Încearcă să reutilizezi tot ce ai prin caserole în frigider. 
  6. Pornește cuptorul la 220 de grade. Scoate coca de aluat din frigider și, cu ajutorul sucitorului, întinde bine aluatul pe tabla de lemn. Trebuie să obții un blat  subțire, de vreo 5 mm.
  7. Transferă atent blatul pe tavă și cu ajutorul degetelor presează și întinde bine aluatul ca să obții o grosime de max 3 mm. Este foarte important aluatul să fie subțire la bază, pentru a nu rămâne crud după coacere. Ai grijă să-l întinzi și spre pereții tăvii – vom avea nevoie de această bordură. 
  8. Aranjează pe blat ciupercile prăjite, ardeiul, șunca și restul ingredientelor.
  9. Fărâmițează brânza de oi și toarnă deasupra ouăle, bătute bine în prealabil cu frișca. Condimentează cu busuioc și oregano uscat. Nu va fi nevoie de sare are pentru că avem brânza sărată. Apucă bordura aluatului întins spre pereți și coboară spre bază, ca să nu se reverse umplutura. 
  10.  Presară quiche-ul cu cașcaval ras și lasă-l la cuptor pentru vreo 25-30 de min. 

Quiche-ul se potrivește de minune cu o salată proaspătă cu verdeață, stropită abundent cu zeamă de lămâie. Mie deja îi lasă gura apă, dar ție?

2. Clătită coreeană cu varză proaspătă

Ar fi minunat dacă vei încerca și rețeta de clătită coreeană cu varză, pe care Nata Albot o propune cu încredere. Pentru acest preparat ai nevoie de:

Pentru aluat: 100 g făină de grâu, 120 ml de apă, puțină sare. 

Pentru umplutură: 2 ouă, jumătate de căpățână de varză proaspătă, 3 dovlecei, 2 ardei, o legătură de ceapă verde, 150 g creveți sau orice altă carne, ulei.

Pentru sos picant: o lingură de sos de soia, ½ lingură de oțet de orez, o lingură de ceapă verde tocată, ¼ linguriță de fulgi de ardei chili, ¼ linguriță de semințe de susan, ⅛ linguriță de zahăr brun.

Mod de preparare:

  1. Mai întâi facem sosul. Amestecă toate ingredientele pentru sos și lasă-le deoparte, într-un bol. Dacă nu ai oțet de orez, folosește-l pe cel de mere. Dar, în acest caz vei avea nevoie să-l diluezi cu puțină apă, ca să reduci din aciditatea stridentă.
  2. Ne apucăm de legume. Spală bine și dă prin răzătoare dovleceii. Sărează-i și lasă-i pe vreo 20 min să elimine zeama, pe care va trebui să o storci bine apoi.
  3. Taie fin jumătatea de varză. Tulpinile de ceapă verde spală-le, taie-le rădăcinile și apoi taie în jumătate, de-a lungul, fiecare tulpină. Taie felii ardeiul. 
  4. Amestecă făina cu sarea într-un bol, apoi adaugă apă cât să obții textura aluatului de clătite. 
  5. Acoperă tava cu un strat subțire de ulei, aranjează pe tavă varza, dovleceii rași, jumătățile de ceapă verde și creveții. 
  6. Pornește cuptorul la 220 grade. Toarnă deasupra tuturor legumelor aluatul de clătită și pune tava la cuptor pentru aproximativ 8-10 min. 
  7. Bate bine cele 2 ouă. Scoate tava din cuptor. Întoarce clătită pe altă parte. Dacă ai dificultăți poți să o lași așa. Toarnă deasupra ouăle bătute și întoarce tava la cuptor pentru încă 8 min. 
  8. Lasă clătita să se răcorească, apoi taie felii și servește-o nu înainte de a o scălda în sosul dulce-acrișor-picant. 
  9. Eu am mai făcut o salată de castraveți. Dar tu poți să-ți faci orice salată de verdețuri, pe care o poți stropi cu puțin ulei de susan, lime, miere. 

Această rețetă poate fi modificată după disponibilitatea de ingrediente pe care le ai în frigider.

3. Babă Neagră scăldată în cremă de vanilie

Ce ar fi dacă vei face o babă neagră la mijlocul verii? Îți place această idee? Atunci să începem. Pentru baba neagră propusă de Nata Albot ai nevoie de: 6 ouă, 2 pahare de zahăr, 2 pahare cu lapte, 1 pahar ulei, 2 pahare cu făină, 1 lingură de bicarbonat de sodiu stins cu oțet, 1 plic vanilie, 1 lingură de cacao. 

Pentru crema de vanilie: 110 ml de lapte, 110 ml de frișcă, o păstaie de vanilie, 3 gălbenușuri, 3 linguri de zahăr, 1 lingură de griș. 

Etape:

  1. Se bat bine ouăle, apoi se adaugă pe rând zahărul, laptele, uleiul, făina, vanilia și cacao.
  2. La final introducem bicarbonatul de sodiu stins cu oțet.
  3. Amestecul obținut se toarnă într-un ceaun uns cu unt și presărat cu crupă de griș sau pesmeți. Punem baba la cuptor, la temperatura de 180–200 °C.
  4. Când baba s-a mărit în volum și s-a rumenit, o scoatem din cuptor. Pentru a determina dacă s-a copt, o încercăm cu scobitoarea sau cu vârful cuțitului.
  5. Baba coaptă poate fi răsturnată pe o tablă de lemn. O lăsăm să se răcească și apoi o tăiem felii. Un indicator al unei babe reușite sunt multiplele găurele din interior. 
  6. Cât se răcește Baba, ne apucăm de crema engleză. Amestecăm laptele cu frișca, adăugăm vanilia din interiorul păstăii și punem într-o cratiță mică, la foc redus, până aproape de a fierbe.
  7. Batem gălbenușurile într-un bol și adăugăm zahărul. Introducem gradual amestecul de lactate în bolul cu ouă bătute, amestecând continuu. Apoi amestecul de ouă și lapte se transferă într-o cratiță și se pune la foc mic. Amestecăm până crema începe să se îngroașe. Atenție, scoatem de pe foc crema înainte să dea în clocot. Lăsăm sub capac să se răcorească. 
  8. Servim Baba cu crema de vanilie și dulceață sau înghețată.

Chiar dacă Baba Neagră nu neapărat îți trezește cele mai scumpe amintiri din copilărie, chiar dacă nu te pricepi prea bine la gătit, încearcă rețeta asta. Îți promit că după asta vei vrea să o salvezi și vei reveni periodic la ea.

4. Chec din mere și pere/caise cu cremă de brânză

Și pentru că am trecut deja la deserturi, nu trebuie să uităm și de această rețetă minunată. Iar pentru „crearea” acestei capodopere culinare ai nevoie de: 

Pentru aluat: câte 250 g de mere și pere curățite și rase, 180 g de zahăr, 165 ml de ulei, 130 g de stafide, 130 g de nuci, 2 ouă la temperatura camerei, bătute lejer, 1 linguriță de vanilie, 390 g de făină, 2 lingurițe de praf de copt, 2 lingurițe de scorțișoară,  puțină nucșoară și sare. 

Pentru cremă: 150 g de cremă de brânză, 200 g de pudră de zahăr, 75 g de unt moale, 4 linguri de lapte, jumătate de linguriță de vanilie. 

Mod de preparare:

  1. Pornește cuptorul la 150 de grade. Combină într-un bol merele și perele rase. Dacă au lăsat zeamă, preferabil e să o storci. Adaugă zahărul, uleiul, stafidele și nucile. Bate lejer ouăle. Apoi adaugă-le la ingredientele de mai sus cu tot cu vanilie. 
  2. Amestecă făina, scorțișoara, nucșoara, sarea și praful de copt. Este foarte important să ai toate condimentele pentru că anume ele vor parfuma acest chec și-l vor face irezistibil.
  3. Adaugă mixul de ingrediente uscate în bolul cu ingredientele umede. Amestecă-le bine până se omogenizează.
  4. Tapetează tava cu unt și toarnă în ea aluatul. Pune la copt pentru o oră. Testează checul cu scobitoarea. Dacă checul e gata, aceasta ar trebui să iasă curată din aluat. Scoate checul copt din cuptor și lasă-l să se răcească pe grătarul de la cuptor.
  5. Cât se răcește checul, facem crema. Bate crema de brânză cu pudra de zahăr laptele și untul, până se omogenizează. Adaugă vanilia și unge checul răcorit cu această cremă. Păstrează checul la frigider înainte să-l servești. Poți să-l decorezi cu nuci sau ciocolată rasă. 

Ceea ce face acest desert atât de savuros este combinația de nucșoară, scorțișoară, nuci și stafide. Iar aluatul pe bază de mere și pere e cu totul deosebit la gust.

5. Bombe energetice cu nuci „Chișinăul de seară”

Iar la final, îți povestim pas cu pas cum să gătești acasă bomboane mai delicioase decât cele din magazinele cu renume. Iar pentru asta trebuie să faci rost de: 

Ingrediente: 300 g de nuci, 300 g de prune uscate și curățate de sâmburi, 100 g de fulgi de ovăz, 150 g de stafide, câteva linguri de semințe de floarea soarelui și semințe de susan, 1 cutie de lapte condensat, praf de cacao, 1 lingură de esență de vanilie, 1 lingură de scorțișoară, piper iute pe vârf de cuțit.

Etape:

  1. Pune nucile la prăjit și apucă-te de tocat prunele uscate. Ai grijă să nu ții nucile prea mult pe foc. Lasă-le la răcorit, apoi toacă-le mărunt.
  2. Unește într-un bol toate ingredientele în afară de praful de cacao. Dacă simți că nu se lipesc prea bine între ele, adaugă câteva linguri de suc de mere, unt de arahide sau ulei de cocos.
  3. Ia o cantitate mică de amestec și cu ajutorul palmelor dă-i o formă sferică. Scaldă bomba prin cacao. Repetă aceeași procedură cu toată cantitatea rămasă în bol. 
  4. Scaldă bombele în cacao sau fulgi de cocos. Aranjează bombele într-o caserolă și lasă-le la congelator pentru 30 de min. 

Această rețetă îți dă libertatea să modifici ingredientele după propriul gust. Poți să le faci mai picante cu anumite condimente sau mai acrișoare cu mere uscate tocate. Bomboanele se păstrează bine la frigider și sunt minunate pentru clipele când ți-e poftă de ceva dulce. 

Așteptăm să ne povestești cum a fost această experiență culinară și să ne sugerezi alte rețete care nu-ți ia mult timp, dar sunt absolut delicioase!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.