Connect with us

Economie

Afaceri în Găgăuzia pe bani europeni (I). „Nimeni nu face gogoși ca ale noastre”

Publicat

pe

Cetățenii din Găgăuzia beneficiază din plin de sprijinul financiar al Uniunii Europene pentru a se lansa în afaceri, iar datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) mărfurile lor ajung cu ușurință pe piețele din afară. Antreprenorii din sudul țării spun că, dincolo de bani, aceștia primesc sfaturi și încurajări de la experții străini.

Veaceslav Duduș este un tânăr antreprenor care a pus pe roate o patiserie, iar succesul nu s-a lăsat deloc așteptat. „Într-un an am inaugurat trei puncte de comercializare a produselor noastre. Nu aș fi reușit fără sprijinul oferit de programele europene de finanțare”, afirmă acesta.

Enlarge

RBU00481
Veaceslav Duduș a împărtășit experiența sa în cadrul evenimentului dedicat DCFTA de la Comrat.

Veaceslav povestește că a început să activeze în domeniul catering-ului cu mult timp în urmă. „După ani de zile în care am lucrat pentru alții, am decis să încep să lucrez pentru mine, să-mi creez ceva propriu. Mi-am dorit să deschid o patiserie, așa că am scris un proiect de afacere și am solicitat sprijin financiar de la Uniunea Europeană. În paralel, am continuat să lucrez pentru o altă companie. Când am primit  răspunsul pozitiv de la finanțatorii externi a trebuit să hotărăsc dacă vreau să risc și să mă apuc de propria afacere sau să-mi păstrez vechiul loc de muncă. Am riscat și am ales prima opțiune”, își amintește tânărul.

A deschis trei patiserii într-un an de zile

În 2017, Veaceslav Duduș a inaugurat prima patiserie în orașul Comrat – un local mic unde activa o echipă de opt oameni. Investiția antreprenorului a fost de aproximativ 25 000 EUR. Jumătate din sumă a primit-o printr-un grant european, iar pentru cealaltă jumătate a fost nevoit să ia un credit de la bancă. „Anul 2017 nu a fost deloc ușor. Prima perioadă a fost ciudată. Plecasem dintr-o companie cu peste 100 de angajați, cu mai multe restaurante și brusc, m-am pomenit în fața unui colectiv mic pe care trebuia să-l dirijez. Mă întrebam dacă oamenilor o să le placă produsele noastre, dacă o să avem succes, dacă o să ne descurcăm…În plus, tot atunci am devenit și tată pentru prima dată…”, își amintește Veaceslav.

Enlarge

augusto
Veaceslav oferă clienților săi o varietate largă de produse. Foto: gagauzinfo.md

În pofida îngrijorărilor sale, patiseria pe care a deschis-o i-a cucerit repede pe locuitorii din Comrat, iar afacerea a crescut ca pe drojdii. Peste puțin timp, tânărul antreprenor a inaugurat alte două puncte de vânzare a produselor sale. „Într-un an de zile am crescut mult. Acum avem 25 de angajați și trei locații. Coacem pizza, facem torturi și am început să livrăm produsele la domiciliu”, menționează Veaceslav. Acesta dezvăluie câteva secrete și spune că cel mai bine se vând gogoșile.

„Nimeni nu face gogoși ca ale noastre. Pregătirea lor durează aproximativ șase ore și sunt întotdeauna proaspete. Nu lăsăm nimic pentru a doua zi”, subliniază antreprenorul.

Secretul unui croasant perfect

La fel de apreciate sunt și croasantele. „Ne-am chinuit puțin până am reușit să le gătim ca la carte. Să știți că anume aceste produse de patiserie se fac cel mai greu. Există anumite condiții stricte care trebuie respectate întocmai ca să-ți iasă un croasant perfect”, spune Veaceslav Duduș. Tânărul afirmă că și cafeaua pregătită în localurile sale este la mare căutare. „Am ales un producător de cafea foarte și foarte bun, așa că suntem lideri la vânzările de cafea în regiune”, adaugă el. Astfel, prin răbdare, determinare și sprijinul europenilor, Veaceslav și-a îndeplinit visul.

„Să știți că ajutorul de care am beneficiat nu a fost doar financiar. A fost esențială consultanța pe care am primit-o. La început aveam multe nelămuriri și nu știam cu cine să mă înțeleg, cum să pun la punct documentația, dar am fost întotdeauna îndrumat”, precizează tânărul om de afaceri.

Enlarge

augusto1
Antreprenorul spune că produsele sunt mereu proaspete. Foto: gagauz.info

Acum, Veaceslav Duduș are un alt vis, acela de a-și extinde lanțul de patiserii în alte localități ale țării. „Mai prindem la puteri și vrem să mergem în alte orașe. La Chișinău, deocamdată nu ne gândim. Acolo trebuie să fii puternic ca să reziști. Noi vrem să creștem, iar eu am țeluri mari”, spune convins antreprenorul.

Amintim faptul că, recent, la Comrat, a fost lansată cea de-a doua campanie de informare despre programele de finanțare europene și oportunitățile oferite de DCFTA pentru bunurile și serviciile moldovenești. În timpul implementării prevederilor programului, produsele autohtone au devenit mai competitive pe piața europeană, iar exporturile s-au diversificat.

Economie

Cifra săptămânii: 6975 lei, salariu mediu pentru 2019

Publicat

pe

Salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2019 constituie 6975 de lei.

Cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul curent, a fost stabilit conform prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2019-2021, elaborată de către Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2018 a constituit 6150 lei, pentru 2017 – 5600 de lei, iar pentru anul 2016 – 5050 de lei.

Potrivit Raportului Național de Dezvoltare Umană 2015/2016, fiecare a cincea persoană din satele R. Moldova trăiește la limita sărăciei, ca și 5% dintre persoanele care trăiesc în orașe.

Marea majoritate a resurselor financiare sunt folosite pentru necesarul de consum alimentar, întreținerea locuinței, îmbrăcăminte, transport și comunicații. Doar 0,6% din cheltuieli au fost destinate învățământului, în comparație cu 42,1% folosite pentru achiziționarea produselor alimentare.

În mediul rural, 8 din 10 fântâni sunt poluate. Doar 43% din locuitorii satelor au acces la apă potabilă, faţă de 90% dintre cei din mediul urban. Astfel, cele mai sărace pături ale populaţiei cheltuiesc în medie până la 15% din venitul disponibil pentru a-şi permite servicii de alimentare cu apă potabilă şi canalizare de standard minim, pentru care costurile sunt prea mari.

Sursa foto: Alexandru Nika / Shutterstock

Citește mai departe

Economie

A fost prelungit termenul de vânzare a acțiunilor nou-emise de „Moldindconbank”

Publicat

pe

De către

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis, astăzi, prelungirea cu trei luni a termenului de vânzare a acțiunilor nou-emise de către BC „Moldindconbank” S.A., ca pachet unic în mărime de 63.89 la sută din capitalul social al băncii.

Guvernatorul BNM Octavian Armașu a declarat, în interviul de săptămâna trecută pentru instituțiile mass-media, că în ultimii doi ani, banca a devenit mai robustă și mai eficientă și asta face ca BNM să creadă că acțiunile băncii expuse la vânzare vor deveni atractive pentru investitorii de calitate, mai ales că este vorba despre un pachet majoritar care oferă controlul asupra gestiunii băncii

„Cea mai preferabilă cale de ieșire ordonată din administrare temporară este atragerea unui investitor. Acest proces de atragere a unui investitor, de studiere a oportunității de investiție, de aplicare și primire a aprobărilor Băncii Naționale este unul de durată. Cred ca se va găsi un investitor pentru pachetul 63.89 la sută din acțiuni”, a remarcat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Citește mai departe

Economie

Salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2019 constituie 6975 de lei

Publicat

pe

De către

Salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2019 constituie 6975 de lei.  Cuantumul  a fost stabilit conform prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2019-2021, elaborată de către Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Acesta reprezintă un indicator tehnic care se ia în calcul la stabilirea indemnizațiilor de asigurări sociale, a contribuțiilor asigurărilor sociale de stat obligatorii pentru asigurarea socială a angajaților, precum și a asigurărilor sociale de stat obligatorii din ajutorul material acordat din mijloacele sindicatelor și patronatelor.

Salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2018 a constituit 6150 lei, pentru 2017 – 5600 de lei, iar pentru anul 2016 – 5050 de lei.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

AlegeriO oră în urmă

Partidul Regiunilor și Partidul Democraţia Acasă au depus actele la CEC. Ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot

Partidul Regiunilor din Moldova, condus de Alexandr Kalinin, și Partidul Democraţia Acasă, condus de Vasile Costiuc, au depus astăzi actele...

AlegeriO oră în urmă

Circumscripția 9, Bălți 1/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

PoliticăO oră în urmă

Democratul Anatolie Zagorodnîi, propus pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor

Deputatul democrat Anatolie Zagorodnîi va fi propusă plenului Parlamentului pentru funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor....

Social2 ore în urmă

Doi indivizi, reținuți de poliție. Își racolau victimele pe rețelele de socializare, iar apoi le deposedau de bunuri

Poliţiştii de la Străşeni în comun cu ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţie au reţinut doi bărbaţi, ambii în vârstă de...

Alegeri2 ore în urmă

Circumscripția 42, Cantemir / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Social3 ore în urmă

Conferință regională: „Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional”

„Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional”- o conferință regională cu această temă se va desfășura la Chișinău,...

Alegeri3 ore în urmă

Circumscripția 8, Florești/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri5 ore în urmă

Președintele Igor Dodon NU va participa la alegerile parlamentare// VIDEO

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că nu va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie. „ Nu voi participa...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 13, Rezina/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 23, Chișinău, sectorul Botanica / Portretele Candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri6 ore în urmă

Dorin Chirtoacă a depus actele pentru a se înregistra în calitate de concurent electoral în circumscripția nr.32

Liderul Partidului Liberal Dorin Chirtoacă a depus astăzi actele pentru a se înregistra în calitate de concurent electoral în circumscripția...

Alegeri6 ore în urmă

Circumscripția 22, Ialoveni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri8 ore în urmă

Circumscripția 41, Leova / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri8 ore în urmă

Pentru alegerile parlamentare au fost constituite 2143 secții de votare

Pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 au fost constituite, în total, 2143 de secții de...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com