Connect with us

Economie

Afaceri în Găgăuzia pe bani europeni (I). „Nimeni nu face gogoși ca ale noastre”

Publicat

pe

Cetățenii din Găgăuzia beneficiază din plin de sprijinul financiar al Uniunii Europene pentru a se lansa în afaceri, iar datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) mărfurile lor ajung cu ușurință pe piețele din afară. Antreprenorii din sudul țării spun că, dincolo de bani, aceștia primesc sfaturi și încurajări de la experții străini.

Veaceslav Duduș este un tânăr antreprenor care a pus pe roate o patiserie, iar succesul nu s-a lăsat deloc așteptat. „Într-un an am inaugurat trei puncte de comercializare a produselor noastre. Nu aș fi reușit fără sprijinul oferit de programele europene de finanțare”, afirmă acesta.

Enlarge

RBU00481
Veaceslav Duduș a împărtășit experiența sa în cadrul evenimentului dedicat DCFTA de la Comrat.

Veaceslav povestește că a început să activeze în domeniul catering-ului cu mult timp în urmă. „După ani de zile în care am lucrat pentru alții, am decis să încep să lucrez pentru mine, să-mi creez ceva propriu. Mi-am dorit să deschid o patiserie, așa că am scris un proiect de afacere și am solicitat sprijin financiar de la Uniunea Europeană. În paralel, am continuat să lucrez pentru o altă companie. Când am primit  răspunsul pozitiv de la finanțatorii externi a trebuit să hotărăsc dacă vreau să risc și să mă apuc de propria afacere sau să-mi păstrez vechiul loc de muncă. Am riscat și am ales prima opțiune”, își amintește tânărul.

A deschis trei patiserii într-un an de zile

În 2017, Veaceslav Duduș a inaugurat prima patiserie în orașul Comrat – un local mic unde activa o echipă de opt oameni. Investiția antreprenorului a fost de aproximativ 25 000 EUR. Jumătate din sumă a primit-o printr-un grant european, iar pentru cealaltă jumătate a fost nevoit să ia un credit de la bancă. „Anul 2017 nu a fost deloc ușor. Prima perioadă a fost ciudată. Plecasem dintr-o companie cu peste 100 de angajați, cu mai multe restaurante și brusc, m-am pomenit în fața unui colectiv mic pe care trebuia să-l dirijez. Mă întrebam dacă oamenilor o să le placă produsele noastre, dacă o să avem succes, dacă o să ne descurcăm…În plus, tot atunci am devenit și tată pentru prima dată…”, își amintește Veaceslav.

Enlarge

augusto
Veaceslav oferă clienților săi o varietate largă de produse. Foto: gagauzinfo.md

În pofida îngrijorărilor sale, patiseria pe care a deschis-o i-a cucerit repede pe locuitorii din Comrat, iar afacerea a crescut ca pe drojdii. Peste puțin timp, tânărul antreprenor a inaugurat alte două puncte de vânzare a produselor sale. „Într-un an de zile am crescut mult. Acum avem 25 de angajați și trei locații. Coacem pizza, facem torturi și am început să livrăm produsele la domiciliu”, menționează Veaceslav. Acesta dezvăluie câteva secrete și spune că cel mai bine se vând gogoșile.

„Nimeni nu face gogoși ca ale noastre. Pregătirea lor durează aproximativ șase ore și sunt întotdeauna proaspete. Nu lăsăm nimic pentru a doua zi”, subliniază antreprenorul.

Secretul unui croasant perfect

La fel de apreciate sunt și croasantele. „Ne-am chinuit puțin până am reușit să le gătim ca la carte. Să știți că anume aceste produse de patiserie se fac cel mai greu. Există anumite condiții stricte care trebuie respectate întocmai ca să-ți iasă un croasant perfect”, spune Veaceslav Duduș. Tânărul afirmă că și cafeaua pregătită în localurile sale este la mare căutare. „Am ales un producător de cafea foarte și foarte bun, așa că suntem lideri la vânzările de cafea în regiune”, adaugă el. Astfel, prin răbdare, determinare și sprijinul europenilor, Veaceslav și-a îndeplinit visul.

„Să știți că ajutorul de care am beneficiat nu a fost doar financiar. A fost esențială consultanța pe care am primit-o. La început aveam multe nelămuriri și nu știam cu cine să mă înțeleg, cum să pun la punct documentația, dar am fost întotdeauna îndrumat”, precizează tânărul om de afaceri.

Enlarge

augusto1
Antreprenorul spune că produsele sunt mereu proaspete. Foto: gagauz.info

Acum, Veaceslav Duduș are un alt vis, acela de a-și extinde lanțul de patiserii în alte localități ale țării. „Mai prindem la puteri și vrem să mergem în alte orașe. La Chișinău, deocamdată nu ne gândim. Acolo trebuie să fii puternic ca să reziști. Noi vrem să creștem, iar eu am țeluri mari”, spune convins antreprenorul.

Amintim faptul că, recent, la Comrat, a fost lansată cea de-a doua campanie de informare despre programele de finanțare europene și oportunitățile oferite de DCFTA pentru bunurile și serviciile moldovenești. În timpul implementării prevederilor programului, produsele autohtone au devenit mai competitive pe piața europeană, iar exporturile s-au diversificat.

Divertisment

Unite este unicul operator care în 2019 are o evoluție pozitivă pe piața serviciilor de telefonie mobilă

Publicat

pe

De către

Trendul de evoluţie pozitivă continuă şi în anul 2019 pentru Unite. Potrivit datelor publicate de ANRCETI, pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă, Unite este unicul operator care asemenea unui astru a intrat cu rezultate strălucitoare şi în anul 2019. Standardele înalte stabilite în calitatea serviciilor oferite sunt un factor motivator pentru tot mai mulţi abonaţi.

Timp de un an, piaţa serviciilor de telefonie mobilă a scăzut atât la numărul total de abonaţi cât şi la veniturile obţinute. În pofida acestei stagnări a pieţei, Unite reuşeşte să resusciteze interesul abonaţilor. În trimestrul 1 al anului curent, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, baza de abonaţi la serviciile de telefonie mobilă Unite a crescut cu 1,3 % depăşit tocmai de 4 ori piaţa. Alte creşteri de tocmai 5 %, Unite a înregistrat timp de un an şi la capitolul venituri depăşind evoluţia pieţei de telefonie mobilă de 8 ori.

Rezultatele Unite în continuă creştere sunt o demonstrare a unei incontestabile competitivităţi. Unite este reţeaua posibilităţilor mari, în care utilizatorii de smartphone-uri performante şi de tehnologii avansate dispun de toate cele necesare şi chiar mai mult pentru o experienţă incomparabilă de comunicare.

Dan Mitriuc, Director General:Aceste rezultate vin să confirme promisiunea noastră de a oferi o experienţă superioară în utilizarea serviciilor companiei. Alegerea unanimă a abonaţilor din întreaga ţară este dovada clară a acestui fapt. Pentru încrederea acordată vom continua să oferim şi să lansăm servicii inovative şi fiabile”.

Abonaţii aleg serviciile de telefonie mobilă Unite şi pentru generozitatea ofertelor. În această vară, abonamentele Unite oferă internet şi minute până la nelimitat. La doar 60 lei pe lună, abonaţii primesc 410 minute naţionale sau 8 GB. În plus au apeluri nelimitate în reţeaua Unite şi posibilitatea să îşi ia un Samsung A10 (2019) la doar 70 lei pe lună. Cei care iubesc să comunice mai mult pot opta pentru abonamentele Unite de la 150, în care au cele mai multe minute sau internet inclus, până la nelimitat şi un smartphone Xiaomi Redmi Note 7 (2019) la cel mai bun preţ în rate de doar 135 lei pe lună.

Iar după 6 luni de aflare în reţea, abonaţii beneficiază de un program de loialitate care le fac abonamentele şi mai avantajoase.

Unite – reţeaua posibilităţilor mari. Parte a familiei Moldtelecom. Operatorul numărul 1 în servicii integrate.

Citește mai departe

Economie

Restricții de circulație pentru transportul de mare tonaj pe drumurile naționale

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj cu greutatea totală de peste 20 de tone va fi interzisă temporar pe drumurile naționale.

Restricția este valabilă pentru zilele în care se prognozează o temperatură a aerului ce depășește 30 de grade Celsius, între orele 10:00 și 20:00. Măsura restricționării circulației rutiere are ca scop prevenirea deteriorării îmbrăcămintei rutiere pe drumurile publice în condițiile unor temperaturi ce depășesc 30°C.

PE LUNG

Restricțiile instituite nu se referă la vehiculele care efectuează transporturile de persoane, animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală, care participă la intervenții în caz de forță majoră, cele dotate cu echipamente de prim ajutor și /sau antrenate la prevenirea, lichidarea situațiilor excepționale, vehiculelor antrenate la reabilitarea drumurilor în limitele șantierelor de construcție.

Administratorii drumurilor vor informa utilizatorii de drumuri și Serviciul Vamal despre restricțiile provizorii la circulația pe drumurile naționale.

Controlul asupra circulației mijloacelor de transport va fi asigurat de Inspectoratul Național de Patrulare al Inspectoratului General al Poliției și autoritatea administrativă Agenția Națională Transport Auto.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de caniculă pentru întreg teritoriul R. Moldova. Avertizarea este valabilă pentru intervalul 11 iunie – 16 iunie.

„În intervalul 11-16 iunie pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-34°C”, se arată în averizarea meteorologiilor.

Citește mai departe

Economie

Mold-street.com: Criza politică loveşte în leu, iar cursul euro poate urca la 21 de lei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deprecierea monedei naţionale continuă şi se poate accentua pe fondul crizei politice profunde prin care trece Republica Moldova, susţin experţii de pe piaţă.

Astfel în ultimele trei luni, moneda națională s-a depreciat cu circa 5,8% față de dolar și cu 6,8% față de euro, scrie Mold-street.com. În consecință, joi 13 iunie, la casele de schimb valutar un euro este vândut la un curs de 20,60 – 20,70 de lei, iar un dolar a urcat la aproape 18,3 lei.

PE LUNG

Evoluția respectivă ar putea fi apreciată ca pe o simplă fluctuație, dacă nu ar exista contextul politic negativ și anume criza politică ce a cuprins țara după alegerile parlamentare și care în loc să se rezolve se aprofundează.

„Cererea de valută în ultimele zile este în creştere, în special din partea populaţiei şi unul dintre factori este anume situaţia politică din ţară şi dualitatea puterii. Dacă nu se găseşte rapid o soluţie, lucrurile s-ar putea agrava”, a explicat pentru sursa citată un expert de pe piața valutară.

De notat că tendinţa internaţională este acum aprecierea cursului monedei unice europene şi dacă până la finele lunii mai cursul euro/dolar a oscilat în jurul cotaţiei 1,11-1,12 de dolari pentru un euro, acum a trecut de nivelul 1,13 şi se îndreaptă spre 1,15 dolari pentru un euro.

O astfel de evoluţie ar putea duce la aprecierea monedei europene pe piaţa moldovenească până la nivelul de 21 de lei.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică14 ore în urmă

Cei șase poliţiştii, care au fost demiși după ce și-au anunțat susținerea pentru Guvernul Sandu, au fost restabiliți în funcție

PE SCURT Cei şase poliţişti ai Direcţiei nr.6 a Inspectoratului Naţional de Investigaţii, care au fost demiși după ce și-au...

Politică15 ore în urmă

Scrisoare din Penitenciarul nr. 13. Vlad Filat către Plahotniuc: Poți fugi de oricine și orice, dar nu și de tine însuți

PE SCURT Fostul premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani închisoare, a lansat astăzi o scrisoare din Penitenciarul nr. 13,...

Politică16 ore în urmă

„Ca noua guvernare să reziste”. Igor Dodon propune moratoriu pe subiecte ideologice și geopolitice

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat că la 14 iunie a început o nouă etapă istorică pentru Moldova, precizând...

Politică16 ore în urmă

Guvernul Maia Sandu are trei absolvenți de Harvard: o comparație cu Executivul Dăncilă

PE SCURT Trei dintre membrii cabinetului de la Chișinău au masterat la Harvard. Este vorba de ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță,...

Divertisment16 ore în urmă

Oficialii guvernului pakistanez, cu urechi și mustăți de pisică într-o conferință live

PE SCURT Un politician din nordul Pakistanului a avut într-o conferință de presă live mustăți și urechi de pisici, după...

Social17 ore în urmă

Avea pașaport valabil, dar a încercat să intre ilegal în R.Moldova. Ce le-a declarat un ucrainean polițiștilor de frontieră

PE SCURT Un tânăr ucrainean a încercat clandestin să ajungă în Republica Moldova, ca ulterior să-și continue călătoria în România....

Politică17 ore în urmă

Prim-ministra Maia Sandu anunță crearea Biroului de politici anticorupție și reforma justiției

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă despre crearea unui Birou de politici...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO săptămână în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

AlegeriO săptămână în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri1 lună în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri1 lună în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri1 lună în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com