Connect with us
"
"

Ecologie

Afacere cu butoaie de vin uzate

Publicat

pe

PE SCURT

Produci vin de mulți ani și nu știi ce să faci cu butoaiele uzate? Să știi că nu ești singurul. Mai mulți antreprenori din întreaga lume au găsit o soluție inedită – să transforme aceste butoaie în adevărate camere de hotel.

Unul dintre cele mai frumoase hoteluri de acest fel este amplasat în inima unei vii ce datează din secolul al XVI-lea, în Portugalia. Acolo, în mijlocul podgoriei găsești zece butoaie gigantice. 

PE LUNG

Proprietarii podgoriei „Quinta da Pacheca”, Paulo Pereira și Maria do Céu Gonçalves, au lansat o nouă opțiune de cazare, unde oaspeții pot sta peste noapte într-un butoi de vin uriaș, echipate cu băi și paturi.

Quinta da Pacheca este o vie cu viță de vie și livezi de măslini care datează din secolul al XVI-lea, condusă de. „Ne-am gândit să construim aceste odăi în formă de butoaie de vin pentru a oferi o notă de originalitate și să fie mai atractive pentru turiștii care apreciază vinul bun și care vor să-și petreacă timpul în inima podgoriilor. Este un proiect arhitectural îndrăzneț și înțelegem că nu am dat greș”, susțin proprietarii podgoriei. Potrivit lor, odăile sunt rezervate până la mijlocul anului 2020. 

Alte opt butoaie de vin în care să poți dormi găsești și într-un sătuc din Germania. Proprietarii vinăriei „Alde Gott” din Sasbachwalden au decis să le ofere turiștilor care vin să guste vin și posibilitatea să își petreacă o noapte printre vița-de-vie, într-un butoi cu un volum de 8000 de litri. „Intrând în această odaie, veți mai simți mirosul ușor și îmbietor al unui vin bun”, spun proprietarii.

Inspirați de această idee au fost și unii antreprenori din Olanda, dar și din Chile. Însă, nu trebuie să mergi atât de departe ca să te inspiri și tu și să înțelegi cât de bine „se simte” vinul într-un butoi de stejar. Pentru aceasta, poți face o vizită la vinăria Purcari, unde vei găsi câteva camere de acest fel. Poate după acea vizită vei încerca și tu să-ți dezvolți o mică afacere care să atragă mai mulți turiști în Republica Moldova. 

Sursa foto: diez.md / daily mail

Ecologie

Cum poți transforma plasticul într-o avere

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge la groapa de gunoi, în oceane, râuri și mări. Mulți ridică din umeri și spun că nu știu cum pot soluționa această problemă, însă, sunt și cei care au început să acționeze. 

Câțiva inventatori au creat un mecanism care ne demonstrează că plasticul folosit poate fi valorificat, reutilizat, chiar și în condiții casnice. Astfel, îți poți lansa o afacere profitabilă și să ai grijă și de mediu.

PE LUNG

„Precious Plastic reprezintă o combinație de oameni, tehnică, platforme și idei pentru crearea unui sistem global alternativ de reciclare a plasticului”, găsim pe site-ul oficial al companiei

Designerul olandez Dave Hickens a creat proiectul Precious Plastic (Plastic prețios) cu scopul de a crește procentul de reutilizare a acestui material. „Scopul proiectului este de a ajuta pe oricine să-și lanseze propria întreprindere de prelucrare a plasticului, în condiții casnice”, spune Hickens. Fondatorul companiei a dezvoltat mai multe mecanisme relativ ușor de asamblat care vă permit să organizați acasă întregul ciclu de producție a pieselor pe care vi le doriți. Este vorba despre o tocătoare, extruder, mașină de modelat și compresor. Instrucțiunile detaliate pentru asamblarea mașinăriei le poți găsi pe site. Tot aici, găsești informație utilă, actualizată de zeci de ingineri care încearcă și mai mult să simplifice acest mecanism. 

Artur Peshekeryan este un tânăr de 25 de ani, pasionat de lucrurile noi și inovative. Timp de mai multe luni, el a căutat pe internet o idee interesantă de afacere care nu ar presupune cheltuieli prea mari. Astfel, a dat peste Precious Plastic. Ideea l-a interesat și, fără să stea prea mult pe gânduri, s-a apucat de treabă. „Pentru că aceasta este afacerea viitorului”, susține el, scrie Takiedela. Asamblarea i-a luat doar două zile, după care a putut să-și pornească afacerea. Artur spune că afacerea nu funcționează chiar așa cum și-ar dori, nu pentru că mecanismul nu ar funcționa, ci pentru că rușii sunt prea conservativi și nu prea acceptă ideea că unele lucruri pot fi confecționate din plastic reutilizat, cum ar fi huse pentru smartphone-uri, jucării, mozaicuri, gresie, mobilă, etc. „Dar asta nu înseamnă că astfel de afacere nu ar fi absolut minunată”, spune el.

Citește mai departe

Ecologie

Cum să faci bani cu ajutorul unor râme

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Producem săptămânal deșeuri organice care în loc să fie compostate ajung la groapa de gunoi, unde poluează mediul, solul și apele subterane. Autoritățile ridică din umeri, declarând că încă nu găsesc soluții, însă, mai mulți antreprenori din diferite țări au înțeles ce pot face cu resturile vegetale.

De exemplu, o jurnalistă din Canada și-a deschis o mică fermă de viermi, care prelucrează resturile vegetale, transformându-le în îngrășăminte naturale și necesare pentru îmbogățirea solului cu toate elementele de care acesta are nevoie. Astfel, femeia aa reușit să câștige bani, dar și să aibă grijă de Pământ.

PE LUNG

„Viermii sunt o soluție excelentă pentru deșeurile organice. Ei accelerează procesul de compostare, reduc deșeurile și creează un sol valoros de plantare”, a declarat Kim Andersson, expert în salubritate și durabilitate la Institutul de Mediu din Stockholm, în cadrul unui interviu pentru The Guardian.

Urmând aceste sfaturi, o jurnalistă din Canada și-a deschis „o fabrică de viermi” chiar la balcon. „Am luat o găleată de plastic, am găurit-o, am pus acolo 12 viermi, așchii de lemn, foi de ziar și resturi vegetale, iar periodic agitam containerul”, povestește jurnalista, care a recurs la această tehnologie pentru că nu găsea în oraș o fabrică cu viermi.

Göteborg, al doilea oraș ca mărime din Suedia, folosește site-ul său web pentru a sfătui rezidenții să-și producă propriul compost folosind râme. Avantajul fiind nu doar compostul gratuit, dar și reducerea costurilor pentru transportarea deșeurilor, care este scump în unele țări.

Mai mulți antreprenori din lumea întreagă au descoperit această nișă și resursele aproape nelimitate de hrană și au deschis o afacere cu viermi. Râmele se reproduc atât de repede, încât puteți începe afacerea cu doar câteva sute de râme, pe care să le hrăniți bine și îngrijiți,  iar drept rezultat să vă bucurați de compost calitativ, pe care să-l vindeți în țară și peste hotare.

Un exemplu bun este și o întreprindere din Moldova. În urmă cu câțiva ani, Valeriu Andreiciuc, președintele Asociației Obștești „Pomul vieții”, a fondat o fabrică de producere a biohumusului, prin folosirea viermilor și a deșeurilor organice rămase de la cantina socială. Ideea a fost să promoveze principiile unei economii circulare: deșeurile de bucătărie sunt „mâncate” de colonii de râme și transformate în fertilizator natural. Biohumusul obținut este folosit pentru a cultiva plante, iar acestea, din nou, sunt utilizate în alimentare.

Citește mai departe

Economie

Afaceri în Găgăuzia pe bani europeni (II). „Aici copiii se distrează, iar părinții se odihnesc”

Publicat

pe

De către

Printre numeroșii locuitori ai Găgăuziei care au beneficiat de ajutor financiar din partea Uniunii Europene pentru a-și deschide o afacere se numără și Svetlana Gheorghieva. Femeia, mamă a trei copii, a reușit să-și îndeplinească un vis pe care, cu siguranță, îl au și alte mămici. „Am observat că, în Găgăuzia, nu există un loc de distracție pentru cei mici. Mezinul meu are patru ani și voiam să existe o asemenea oportunitate pentru el. Așa s-a născut centrul Hocus Pocus unde copiii se distrează, iar părinții se odihnesc”, povestește Svetlana.

Enlarge

RBU1993
Svetlana Gheorghieva

Localul are un spațiu de 240 metri pătrați „de veselie”, după cum spune antreprenoarea. Centrul dispune de mai multe zone. „Avem un spațiu destinat lecțiilor cu copiii care se confruntă cu probleme de vorbire. Un specialist lucrează cu acești micuți. Există o zonă special destinată picilor de până la patru ani. Un alt spațiu este pentru zile de naștere și petreceri. Ne dorim să avem și un club cu personaje celebre din desene animate. Am multe idei și sper că în timpul apropiat o să reușesc să pun totul în practică”, afirmă mămica.

„M-am descurcat singură și nu-i nimic greu”

Svetlana spune că a auzit despre oportunitățile de finanțare oferite de UE și a decis să scrie un plan de business. Ideea de a deschide un loc de joacă pentru copii a ajutat-o să obțină un grant în valoare de aproximativ 250 000 de lei.

„Investiția totală a fost de jumătate de milion de lei. Să știți că nu-i nimic greu. Eu m-am descurcat singură cu scrierea proiectului. Cei care se tem și au impresia că procesul este unul complicat se înșală. Nu vă temeți. O să aveți parte de tot ajutorul și îndrumarea experților europeni dacă porniți pe acest drum”, îndeamnă antreprenoarea.

Aceasta susține că granturile oferite de UE, îi ajută pe moldoveni să rămână acasă, alături de familii și să creeze locuri de muncă pentru semenii lor.

Enlarge

joaca
Foto: captură video Youtube

„Eu reprezint și Centrul de informații pentru susținerea businessului din Găgăuzia, o organizație nouă,  de asemenea, finanțată de UE. Țelul nostru este să ajutăm la dezvoltarea businessului mic și mijlociu. Când am început să le vorbim antreprenorilor despre ce oportunități de finanțare există, să-i ajutăm să completeze formulare, să le spunem de ce acte au nevoie, ne-am dat seama că oamenii pur și simplu nu sunt informați și habar nu au de câte oportunități pot beneficia”, explică Svetlana Gheorghieva.

Mai mulți oameni de afaceri din Găgăuzia au obținut granturi europene cu care și-au deschis afaceri în diferite domenii. În plus, datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, barierele tarifare și non-tarifare din calea comerțului dintre Moldova și UE au fost eliminate. Astfel, după patru ani de implementare a DCFTA, Uniunea Europeană rămâne cel mai important și de încredere partener comercial pentru producătorii autohtoni.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle11 ore în urmă

Ai bebeluș? Comandă online tot de ce ai nevoie și fii parte dintr-un program de loialitate avantajos!

Bebelușii sunt o constantă sursă de energie și de fericire, care solicită grijă și atenție continuă. În aceste condiții, grija...

Externe12 ore în urmă

Caz de succes / Cum controlează Singapore pandemia de coronavirus

PE SCURT Singapore este considerat un caz de succes în oprirea răspândirii de coronavirus. Aici, autoritățile luptă cu virusul fără...

Social14 ore în urmă

LIVE TEXT/ 86 cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:17 În ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 noi cazuri de...

PoliticăO zi în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

CulturăO zi în urmă

Ce spun politicienii și celebritățile care s-au infectat cu COVID-19

PE SCURT Peste 938 000 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate până astăzi în 199 de țări...

Sănătate2 zile în urmă

LIVE TEXT / 82 de cazuri noi de infectare și un deces. Centrul de triere de la Moldexpo este gata. Poate primi 75 de pacienți infectați cu COVID-19

PE SCURT UPDATE ora 17:30 Astăzi au fost realizate 323 de teste pentru depistarea virusului. În urma acestora, au fost...

Social2 zile în urmă

Mecanism de repatriere cu întârziere. Și mecanismul, și repatrierea. Ce fac alte state

PE SCURT Au trecut 15 zile de la instituirea stării de urgență în Republica Moldova (17 martie) și 25 –...

Advertisement

Politică

Politică2 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică2 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică4 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930