Connect with us
"
"

Ecologie

Afacere cu butoaie de vin uzate

Publicat

pe

PE SCURT

Produci vin de mulți ani și nu știi ce să faci cu butoaiele uzate? Să știi că nu ești singurul. Mai mulți antreprenori din întreaga lume au găsit o soluție inedită – să transforme aceste butoaie în adevărate camere de hotel.

Unul dintre cele mai frumoase hoteluri de acest fel este amplasat în inima unei vii ce datează din secolul al XVI-lea, în Portugalia. Acolo, în mijlocul podgoriei găsești zece butoaie gigantice. 

PE LUNG

Proprietarii podgoriei „Quinta da Pacheca”, Paulo Pereira și Maria do Céu Gonçalves, au lansat o nouă opțiune de cazare, unde oaspeții pot sta peste noapte într-un butoi de vin uriaș, echipate cu băi și paturi.

Quinta da Pacheca este o vie cu viță de vie și livezi de măslini care datează din secolul al XVI-lea, condusă de. „Ne-am gândit să construim aceste odăi în formă de butoaie de vin pentru a oferi o notă de originalitate și să fie mai atractive pentru turiștii care apreciază vinul bun și care vor să-și petreacă timpul în inima podgoriilor. Este un proiect arhitectural îndrăzneț și înțelegem că nu am dat greș”, susțin proprietarii podgoriei. Potrivit lor, odăile sunt rezervate până la mijlocul anului 2020. 

Alte opt butoaie de vin în care să poți dormi găsești și într-un sătuc din Germania. Proprietarii vinăriei „Alde Gott” din Sasbachwalden au decis să le ofere turiștilor care vin să guste vin și posibilitatea să își petreacă o noapte printre vița-de-vie, într-un butoi cu un volum de 8000 de litri. „Intrând în această odaie, veți mai simți mirosul ușor și îmbietor al unui vin bun”, spun proprietarii.

Inspirați de această idee au fost și unii antreprenori din Olanda, dar și din Chile. Însă, nu trebuie să mergi atât de departe ca să te inspiri și tu și să înțelegi cât de bine „se simte” vinul într-un butoi de stejar. Pentru aceasta, poți face o vizită la vinăria Purcari, unde vei găsi câteva camere de acest fel. Poate după acea vizită vei încerca și tu să-ți dezvolți o mică afacere care să atragă mai mulți turiști în Republica Moldova. 

Sursa foto: diez.md / daily mail

Ecologie

Cum poți transforma plasticul într-o avere

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge la groapa de gunoi, în oceane, râuri și mări. Mulți ridică din umeri și spun că nu știu cum pot soluționa această problemă, însă, sunt și cei care au început să acționeze. 

Câțiva inventatori au creat un mecanism care ne demonstrează că plasticul folosit poate fi valorificat, reutilizat, chiar și în condiții casnice. Astfel, îți poți lansa o afacere profitabilă și să ai grijă și de mediu.

PE LUNG

„Precious Plastic reprezintă o combinație de oameni, tehnică, platforme și idei pentru crearea unui sistem global alternativ de reciclare a plasticului”, găsim pe site-ul oficial al companiei

Designerul olandez Dave Hickens a creat proiectul Precious Plastic (Plastic prețios) cu scopul de a crește procentul de reutilizare a acestui material. „Scopul proiectului este de a ajuta pe oricine să-și lanseze propria întreprindere de prelucrare a plasticului, în condiții casnice”, spune Hickens. Fondatorul companiei a dezvoltat mai multe mecanisme relativ ușor de asamblat care vă permit să organizați acasă întregul ciclu de producție a pieselor pe care vi le doriți. Este vorba despre o tocătoare, extruder, mașină de modelat și compresor. Instrucțiunile detaliate pentru asamblarea mașinăriei le poți găsi pe site. Tot aici, găsești informație utilă, actualizată de zeci de ingineri care încearcă și mai mult să simplifice acest mecanism. 

Artur Peshekeryan este un tânăr de 25 de ani, pasionat de lucrurile noi și inovative. Timp de mai multe luni, el a căutat pe internet o idee interesantă de afacere care nu ar presupune cheltuieli prea mari. Astfel, a dat peste Precious Plastic. Ideea l-a interesat și, fără să stea prea mult pe gânduri, s-a apucat de treabă. „Pentru că aceasta este afacerea viitorului”, susține el, scrie Takiedela. Asamblarea i-a luat doar două zile, după care a putut să-și pornească afacerea. Artur spune că afacerea nu funcționează chiar așa cum și-ar dori, nu pentru că mecanismul nu ar funcționa, ci pentru că rușii sunt prea conservativi și nu prea acceptă ideea că unele lucruri pot fi confecționate din plastic reutilizat, cum ar fi huse pentru smartphone-uri, jucării, mozaicuri, gresie, mobilă, etc. „Dar asta nu înseamnă că astfel de afacere nu ar fi absolut minunată”, spune el.

Citește mai departe

Ecologie

Cum să faci bani cu ajutorul unor râme

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Producem săptămânal deșeuri organice care în loc să fie compostate ajung la groapa de gunoi, unde poluează mediul, solul și apele subterane. Autoritățile ridică din umeri, declarând că încă nu găsesc soluții, însă, mai mulți antreprenori din diferite țări au înțeles ce pot face cu resturile vegetale.

De exemplu, o jurnalistă din Canada și-a deschis o mică fermă de viermi, care prelucrează resturile vegetale, transformându-le în îngrășăminte naturale și necesare pentru îmbogățirea solului cu toate elementele de care acesta are nevoie. Astfel, femeia aa reușit să câștige bani, dar și să aibă grijă de Pământ.

PE LUNG

„Viermii sunt o soluție excelentă pentru deșeurile organice. Ei accelerează procesul de compostare, reduc deșeurile și creează un sol valoros de plantare”, a declarat Kim Andersson, expert în salubritate și durabilitate la Institutul de Mediu din Stockholm, în cadrul unui interviu pentru The Guardian.

Urmând aceste sfaturi, o jurnalistă din Canada și-a deschis „o fabrică de viermi” chiar la balcon. „Am luat o găleată de plastic, am găurit-o, am pus acolo 12 viermi, așchii de lemn, foi de ziar și resturi vegetale, iar periodic agitam containerul”, povestește jurnalista, care a recurs la această tehnologie pentru că nu găsea în oraș o fabrică cu viermi.

Göteborg, al doilea oraș ca mărime din Suedia, folosește site-ul său web pentru a sfătui rezidenții să-și producă propriul compost folosind râme. Avantajul fiind nu doar compostul gratuit, dar și reducerea costurilor pentru transportarea deșeurilor, care este scump în unele țări.

Mai mulți antreprenori din lumea întreagă au descoperit această nișă și resursele aproape nelimitate de hrană și au deschis o afacere cu viermi. Râmele se reproduc atât de repede, încât puteți începe afacerea cu doar câteva sute de râme, pe care să le hrăniți bine și îngrijiți,  iar drept rezultat să vă bucurați de compost calitativ, pe care să-l vindeți în țară și peste hotare.

Un exemplu bun este și o întreprindere din Moldova. În urmă cu câțiva ani, Valeriu Andreiciuc, președintele Asociației Obștești „Pomul vieții”, a fondat o fabrică de producere a biohumusului, prin folosirea viermilor și a deșeurilor organice rămase de la cantina socială. Ideea a fost să promoveze principiile unei economii circulare: deșeurile de bucătărie sunt „mâncate” de colonii de râme și transformate în fertilizator natural. Biohumusul obținut este folosit pentru a cultiva plante, iar acestea, din nou, sunt utilizate în alimentare.

Citește mai departe

Economie

Afaceri în Găgăuzia pe bani europeni (II). „Aici copiii se distrează, iar părinții se odihnesc”

Publicat

pe

De către

Printre numeroșii locuitori ai Găgăuziei care au beneficiat de ajutor financiar din partea Uniunii Europene pentru a-și deschide o afacere se numără și Svetlana Gheorghieva. Femeia, mamă a trei copii, a reușit să-și îndeplinească un vis pe care, cu siguranță, îl au și alte mămici. „Am observat că, în Găgăuzia, nu există un loc de distracție pentru cei mici. Mezinul meu are patru ani și voiam să existe o asemenea oportunitate pentru el. Așa s-a născut centrul Hocus Pocus unde copiii se distrează, iar părinții se odihnesc”, povestește Svetlana.

Enlarge

RBU1993
Svetlana Gheorghieva

Localul are un spațiu de 240 metri pătrați „de veselie”, după cum spune antreprenoarea. Centrul dispune de mai multe zone. „Avem un spațiu destinat lecțiilor cu copiii care se confruntă cu probleme de vorbire. Un specialist lucrează cu acești micuți. Există o zonă special destinată picilor de până la patru ani. Un alt spațiu este pentru zile de naștere și petreceri. Ne dorim să avem și un club cu personaje celebre din desene animate. Am multe idei și sper că în timpul apropiat o să reușesc să pun totul în practică”, afirmă mămica.

„M-am descurcat singură și nu-i nimic greu”

Svetlana spune că a auzit despre oportunitățile de finanțare oferite de UE și a decis să scrie un plan de business. Ideea de a deschide un loc de joacă pentru copii a ajutat-o să obțină un grant în valoare de aproximativ 250 000 de lei.

„Investiția totală a fost de jumătate de milion de lei. Să știți că nu-i nimic greu. Eu m-am descurcat singură cu scrierea proiectului. Cei care se tem și au impresia că procesul este unul complicat se înșală. Nu vă temeți. O să aveți parte de tot ajutorul și îndrumarea experților europeni dacă porniți pe acest drum”, îndeamnă antreprenoarea.

Aceasta susține că granturile oferite de UE, îi ajută pe moldoveni să rămână acasă, alături de familii și să creeze locuri de muncă pentru semenii lor.

Enlarge

joaca
Foto: captură video Youtube

„Eu reprezint și Centrul de informații pentru susținerea businessului din Găgăuzia, o organizație nouă,  de asemenea, finanțată de UE. Țelul nostru este să ajutăm la dezvoltarea businessului mic și mijlociu. Când am început să le vorbim antreprenorilor despre ce oportunități de finanțare există, să-i ajutăm să completeze formulare, să le spunem de ce acte au nevoie, ne-am dat seama că oamenii pur și simplu nu sunt informați și habar nu au de câte oportunități pot beneficia”, explică Svetlana Gheorghieva.

Mai mulți oameni de afaceri din Găgăuzia au obținut granturi europene cu care și-au deschis afaceri în diferite domenii. În plus, datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, barierele tarifare și non-tarifare din calea comerțului dintre Moldova și UE au fost eliminate. Astfel, după patru ani de implementare a DCFTA, Uniunea Europeană rămâne cel mai important și de încredere partener comercial pentru producătorii autohtoni.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

EconomieO zi în urmă

Cât costă produsele ecologice de igienă pentru o lună

PE SCURT După ce Parlamentul a votat în lectura a doua modificările de lege potrivit cărora se vor aplica amenzi...

Cultură2 zile în urmă

Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima...

Ecologie3 zile în urmă

Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge...

Partidul Democrat din Moldova3 zile în urmă

Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul...

Social4 zile în urmă

Satul moldovenesc unde oamenii s-au unit împotriva violenței

PE SCURT Fiecare sat și oraș trebuie să aibă un plan de acțiuni concrete prin care să prevină violența în...

Cultură4 zile în urmă

Gogol, scriitorul care a trăit 43 de ani cu frica de propriii demonii

PE SCURT Nicolai Gogol a fost scriitorul care a revoluționat literatura rusă prin operele sale. A relatat perfect realitățile dure...

Cultură4 zile în urmă

Ce șansă a ratat R. Moldova și de ce suntem un popor vegetal. Povestește Ana Blandiana

PE SCURT Renumita scriitoare Ana Blandiana s-a aflat timp de câteva zile în Republica Moldova, unde a participat la dezbateri...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

PoliticăO săptămână în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

Politică2 săptămâni în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

Istorie2 săptămâni în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică2 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică2 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829