A treia runda de negocieri in problema transnistreana in format extins a esuat


Moldpres – Ambasadorul OSCE in Moldova William Hill

A treia runda de negocieri in problema transnistreana in formatul 5+2 nu a condus la rezolvarea nici uneia dintre problemele puse in discutie de catre parti. "Sintem foarte nemultumiti ca si in cadrul celei de-a treia runde n-am putut ajunge la un numitor comun in reglementarea conflictului transnistrean", a declarat in noaptea de vineri spre simbata, dupa incheierea negocierilor, Vasile Sova, ministrul Reintegrarii RM, informeaza MOLDPRES.

"Cu parere de rau, toate chestiunile au ramas nesolutionate, deoarece totul se amina sub pretextul constituirii diferitelor grupuri de lucru sau misiuni in zona transnistreana", a mai spus Sova. Ministrul a adaugat ca acesta este un semnal din care trebuie dedus faptul ca partile implicate in negocieri ar trebui sa gaseasca alte mecanisme pentru identificarea solutiilor in problema transnistreana.

Sursa citata a relevat ca participantii s-au confruntat cu mari dificultati la discutarea tuturor punctelor incluse in agenda negocierilor si ca Protocolul final a fost semnat cu greu. La insistenta partii moldovenesti, in protocol a fost introdusa prevederea ca pina la data de 15 februarie curent partile vor crea conditii pentru ca taranii din satul Dorotcaia sa-si poata lucra pamintul. Aceasta include achitarea taxei de 0,18 la suta din valoarea productiei transportate peste soseaua de la Grigoriopol si inlocuirea pretinselor vami transnistrene cu posturi de politie si militie, ca ulterior sa fie reluata activitatea Comisiei Unificate de Control.

intrebat cum va proceda in continuare Republica Moldova in situatia in care apar divergente la exportarea marfurilor din regiunea transnistreana doar in baza specimenelor RM, Sova a declarat ca prevederile documentului semnat la 30 decembrie anul trecut de catre prim-ministrii Moldovei si Ucrainei vor continua sa fie implementate.

Referindu-se la monitorizarea complexului industrial-militar, Vasile Sova a opinat ca partea transnistreana nu si-a onorat nici de aceasta data obligatiunea de a prezenta pina la 25 ianuarie datele privind armamentul detinut in regiune, desi RM a facut-o inca la finele lunii noiembrie 2005. "Deoarece partea transnistreana explica tergiversarea prin faptul ca nu este in stare sa faca o astfel de evaluare, noi am solicitat Ucrainei, Federatiei Ruse si OSCE sa-i ajute la intocmirea acestor date. Daca si la runda viitoare nu vor fi prezentate, noi vom apela la suportul UE si SUA", a mai spus Sova.

William Hill, ambasadorul OSCE la Chisinau, a declarat, la rindul sau, ca negocierile au fost "foarte grele" si de data aceasta. "Ne-a fost foarte greu sa ajungem la un consens asupra problemelor importante. Pentru fiecare dintre acestea partile aveau opinii contradictorii, foarte departe una de alta. Desi s-a lucrat foarte mult asupra tuturor punctelor incluse in agenda negocierilor, recunosc ca as fi vrut ca cea de-a treia runda sa aduca rezultate mai vizibile si sa apropie partile implicate in conflict", a opinat Hill.

Ambasadorul OSCE in Moldova a relevat ca una dintre problemele careia i-a fost acordata o mare atentie a fost situatia din Zona de securitate. "Reprezentantii la negocieri au fost indemnati de catre OSCE sa-si onoreze angajamentele incluse in Protocolul final, in special in privinta taranilor din Dorotcaia, dar nimeni nu poate garanta ca acestea vor fi respectate, ramine la discretia partilor", a specificat Hill.

intrebat daca participantii au ajuns la un consens in vederea organizarii unor alegeri libere si democratice in regiunea transnistreana, Hill a spus ca "sintem foarte departe de desfasurarea unor astfel de alegeri. Chiar daca aceasta problema va fi solutionata, apoi, la sigur, nu in viitorul apropiat", a conchis Hill.

in acelasi timp, Valeri Nesteruskin, reprezentantul Federatiei Ruse, si Valeri Litcai, reprezentantul autoproclamatei regiuni nistrene, au declarat presei ca au intilnit multe dificultati in procesul negocierilor si la semnarea Protocolului final, dar s-au aratat multumiti de rezultatele obtinute.

Aceasta a fost cea de-a treia runda de negocieri in problema transnistreana in format extins, cu participarea UE si SUA in calitate de observatori. Urmatoarea runda de negocieri va avea loc in perioada 27-28 februarie curent la Chisinau si Tiraspol. in cadrul negocierilor din octombrie si decembrie 2005 la fel nu s-a ajuns la nici un consens in vederea solutionarii problemelor existente, noteaza MOLDPRES. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.